Tudnivalók a Bullet Journals-ről

Sok ember számára a rendszerezés egyike azoknak a dolgoknak, amelyek a prioritások élén vannak, de valójában soha nem kerülnek kipipálásra.

Ha Ön is egyike ezeknek a személyeknek, nagy eséllyel már tucatnyi jegyzetfüzetet, naplót, tervezőt és alkalmazást túrt át annak reményében, hogy megtalálja azt a szervezési rendszert, amelyik Önnek működik. 

 

De a végeredmény több mint valószínű, hogy mindig ugyanaz: megpróbálja magát a rendszerhez igazítani, ahelyett, hogy a rendszert tenné magához illővé.

Ha ez ismerősen hangzik, érdemes lehet kipróbálni a bullet naplózást, amley olyan, mint egy tervező, teendőlista, napló és vázlatfüzet egyben.

Ha felkeresi a #bulletjournal vagy a #bujo oldalt a közösségi média platformján több mint 2 millió bejegyzést találhat az Instagramon, nem is beszélve a Pinterestről és YouTube-videókról a témában.

 

Szóval, mi is pontosan a bullet naplózás, és mi a legjobb módja az indulásnak? 

A Ryder Carroll, egy New York-i digitális terméktervező által létrehozott Bullet Journal egy jegyzetfüzet-alapú szervezeti rendszer, amellyel „a múlt nyomon követhető, a jelen rendszerezhető és a jövő tervezhető”.

Ellentétben az előre nyomtatott oldalakkal rendelkező tervezőkkel, a bullet naplózás azt jelenti, hogy vesz egy üres jegyzetfüzetet, és saját, folyamatosan fejlődő rendszert hoz létre, amellyel élete minden területét egy fedél alatt rendezheti – a munkát, a mellékes ügyeket és az egészséget.

A bullet journal „egy adaptálható gyakorlat, amelynek célja öngondoskodás, ahogy Ön meghatározza, mi a legmegfelelőbb az Ön számára”.

 

Mire használhatja?

A rövid válasz: mindenre.

Karrierjétől és életstílusától függően a bullet journal számos szervezési sémát tartalmazhat mindennapi életének zökkenőmentes működése érdekében, valamint olyan stratégiák tervezését, amelyek segítségével a jövőbeni céljait – szakmai vagy egyéb – valóra válthatja.

A bullet naplózás szépsége abban rejlik, hogy minden oldalt az aktuális igényeinek megfelelően alakíthat. Aztán ahogy változnak a prioritásai – mondjuk, hogy új munkahelyet kezdett, vagy meg akarja változtatni étkezési szokásait –, átalakíthatja a bullet journalt is.

 

A bullet naplót többek között a következőkre használhatja:

 

Karrier. Kövesse nyomon határidőit, találkozóit és hosszú távú projektjeit. Rögzítsen új ötleteket, és jegyezze le. Készítsen diagramokat arról, hogyan tölti az idejét, hogy Ön fokozatosan hatékonyabbá tegye munkanapjait.

Pénzügyek. Kövesse nyomon és javítsa pénzügyeit havi napló létrehozásával. Napi kiadások naplózása és megtakarítási célok meghatározása.

Egészség. Javítsa étkezési és alvási szokásait azok nyomon követésével.Tervezze meg az étkezéseit és a fitneszrutinját. 

Otthon. A naptárak, diagramok és teendőlisták használatával naprakész maradhat az olyan dolgokkal mint a házimunka, a javítás, a díszítés, sőt az átalakítás.

Emlékeztető. Tervezzen kirándulásokat és összejöveteleket, útvonalakat, majd dokumentálja a szórakozást, vakáció utáni képeket, emléktárgyakat.

 

Hogyan segíthetnek a bullet journal a mentális egészségben

A gyakorlat számos előnyt kínálhat, például a figyelemelterelés minimalizálását. Bombáznak bennünket az elektronikus médiából származó ingerek, amelyek túlzottan stimulálhatják az embereket. A naplóírás megszünteti ezeket a zavaró tényezőket, és segíthet arra koncentrálni, amit el szeretne érni.

Mivel a bullet naplózás inkább egy multimédiás élmény, amely magában foglalhat írást, rendszerezést, rajzolást és festést, ez érzelmileg is gazdagabbá teheti, mint egy egyszerű napló, vázlatfüzet vagy tervező.

A Behavioral Sciences folyóiratban nemrég megjelent áttekintés megállapította, hogy a kreatív művészeti beavatkozások, mint például a rajz, segíthetnek megelőzni vagy csökkenteni a stresszt.

Ezenkívül kifejezetten használhatja a bullet naplót mentális egészségügyi célok kitűzésére és követésére.

A depresszió terápiája gyakran magában foglalja az úgynevezett „viselkedési aktiválást”. Amikor valaki depressziós, nem akar semmit sem csinálni, ezért a terápiás folyamat része lehet a „házi feladat”, hogy az ember újra aktívabb legyen. A terápiás ülések közötti feladat például az lehet, hogy minden nap egy 10 perces sétát kell tenni, és a bullet naplózás segíthet megtervezni és kifizetődő módon elérni ezt a célt.

 

Bullet Journal stílusok és trendek

A Bullet Journaling az önkifejezésről szól. Használhat kalligráfiát és sablonokat, vázlatokat és firkákat, sőt matricákkal és bélyegzőkkel is díszíthet – vagy egyszerűvé teheti a tiszta vonalakkal és a merész, színes betűkkel.

 

Válassza ki az eszközeit

A kezdéshez csak egy jegyzetfüzetre, tollra és vonalzóra van szüksége. Az számít, hogy megtalálja azokat az eszközöket, amelyekről úgy érzi, hogy a legjobban működnek az Ön számára.

 

Állítsa be a bullet naplóját

Nehéz elhinni, de egy bullet journal felállítása mindössze öt percet vesz igénybe. A következő négy modul (szakasz) szolgál keretként:

 

Tárgymutató

Ez a napló tartalomjegyzéke. Egyszerűen címkézze fel az első néhány oldal „Tárgymutató”-ként. Ahogy beállítja a napló többi részét, a bejegyzések nevét hozzáadhatja a tárgymtatóhoz, hogy minden könnyebben megtalálható legyen.

 

Jövőtervező

A jövőbeli napló a következő üres táblán (két egymás melletti oldalon) jelenik meg a jegyzetfüzetben. Ebben a rovatban írja le a fontos határidőket, eseményeket, a célok pedig hasonlóak, amelyeket a következő hónapokban meg kell valósítani. Ossza fel ezeket az oldalakat

harmadba, így hat blokkot kap a következő hat hónap reprezentálására. 

 

Havi tervező

A füzet következő oldalára írja fel a hónap nevét és kezdje el egymás alá írni a napokat. A napok mellé pedig írhatja is azokat az eseményeket, amiket erre a hónapra tervezett. 

A szomszédos oldalt nevezze el Teendőknek. Ide gyűjtheti össze, hogy milyen teendőket szeretne elvégezni ebben a hónapban.

 

Napi tervező

A következő üres oldalra írja fel a mai dátumot, alatta pedig kezdje el listázni a feladatait, minden bejegyzés rövid és tömör legyen. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Alvás Hangulat