Étrend kiegészítő

Az étrend-kiegészítők fogalmát mindenki ismeri, és kapásból fel is tudunk sorolni jó párat; vitaminok, gyógynövényes kapszulák, halolaj pasztillák, ásványi anyag komplexek. Szigorúan véve az étrend-kiegészítők a hazánkban is érvényben levő európai uniós szabályozás szerint azon élelmiszer csoportok, melyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, de nem helyettesítik azt. Vagyis  koncentrált formában tartalmazzák a tápanyagokat, vitaminokat, nyomelemeket, hatóanyagokat - egyenként vagy kombinált formában. 

Rendezés:

Az étrend-kiegészítők hasznossága

Az emberek nagy része azért fordul az étrend-kiegészítőkhöz, mert valamilyen egészségügyi javulást vár tőlük. Ezek a termékek, ahogy nevükben is benne van, kiegészítik a táplálkozásunkat, abban az esetben, ha az étrendünk által nem tudjuk kellő mennyiségben vagy megfelelő arányban bevinni a szükséges tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat. 
Egy diéta, fogyókúra esetén kifejezetten egyszerű és hasznos segítség lehet ily módon pótolni a szükségleteket, de akkor is segíthet egy-egy nyomelem, vagy növányi koncentrátum, amikor a napi életvitel és stressz hatására lépnek fel hiánytünetek.

Mivel egyetlen étrend-kiegészítő sem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozást, a normál ütemű életmódot, a megfelelő pihenést és alvást, vagy fogyókúra esetén a szakszerűen összeállított étrendet, ezért törekedni kell ezek meglétére.

A legkedveltebb étrend-kiegészítők

Az étrend-kiegészítők nagyon széles skálán mozognak, attól függően, hogy mire szeretnénk megoldást vagy segítséget találni, sokféle termék létezik.
Alapvetőek a különféle vitamin és ásványi anyag komplexek, de ide sorolhatóak pl.a kollagén kapszulák, a halolaj kapszulák, szuper enzimek, vagy a Q10 koenzim is.

A növényi eredetű kiegészítőket természetes hatóanyagaik miatt kedvelik az emberek, a gyógynövény italok támogathatják az immunrendszert, segíthetik a felépülést egy-egy légúti betegségből, de vannak olyan különlegességek is, mint a CBD-olaj, ami a tanulmányok szerint kifejezetten jót tesz stressz, szorongás, epilepszia kiegészítő kezelésében.
Nem növények, de hasonlóak a gombák is, melyek hatóanyagai az ázsiai kultúrákban, például a hagyományos kínai orvoslásban nagy népszerűségnek örvendnek. Ezeken a területeken még daganatterápiák esetén is használják a gomba készítményeket, mert tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és speciális hatóanyagokkal.

A stresszes életmód és állandó pörgés következtében nehezen pihen meg az idegrendszerünk, sokan alvásproblémában szenvednek. Ennek leküzdésére számos gyógynövényi étrend-kiegészítő áll rendelkezésre, de megemlíthetjük a melatonint, vagy ismét a CBD-olajat is.

Általánosságban elmondható, hogy az étrend-kiegészítőkkel a szépség, az egészségmegőrzés területén találkozunk leginkább, de akár már a házi kedvenceink számára is elérhetőek a jótékony hatású termékek.