5-HTP

Az 5-HTP, vagy 5-hidroxitriptofán, az emberi testben természetesen előforduló aminosav, amely a szerotonin hormon szintézisének alapja. A szerotonin egy neurotranszmitter, amely szerepet játszik az érzelmi állapotok, az alvás és az étvágy szabályozásában. Az 5-HTP kiegészítő formájában elérhető, és olyan állapotok kezelésére használják, mint a depresszió, az alvászavarok, a fejfájás, a migrén és az étvágyzavarok. Az 5-HTP növeli a szerotonin szintjét a testben, ami segíthet javítani az érzelmi állapotokat, növelni az éjszakai alvás minőségét, csökkenteni a fejfájást és javítani az étvágyat.

Rendezés:

5-HTP és hatásai  

Az 5-HTP (5-hidroxi-triptofán) az emberi szervezetben természetes módon megtalálható. Az 5-HTP szerotoninná azaz "boldogsághormonná" alakul át.
Ha nincs elég szerotonin a szervezetben, akkor olyan betegségek alakulhatnak ki, mint például a depresszió vagy az inszomnia (álmatlanság), ráadásul még súlygyarapodással és más egészségügyi kockázatokkal is szembesülni lehet.
Az 5-HTP-t a kereskedelemben egy Griffonia simplicifolia néven ismert afrikai növény magjából állítják elő és olyan problémák esetén alkalmazzák, mint például álmatlanság, depresszió vagy szorongás.

Hogyan működik az 5-HTP?

Az 5-HTP az agyban és a központi idegrendszerben működik, mivel növeli a kémiai szerotonin termelését. A szerotonin befolyásolhatja az alvást, az étvágyat, a hőmérsékletet, a szexuális viselkedést és a fájdalomérzetet. Mivel az 5-HTP növeli a szerotonin szintézisét, számos betegségnél alkalmazzák, ahol úgy gondolják, hogy a szerotonin fontos szerepet játszik, beleértve a depressziót, álmatlanságot, elhízást és sok más állapotot. A szervezet szerotonintermelésének növelése számos előnnyel járhat, így a szerotonint termelő 5-HTP-kiegészítők egyre népszerűbbek.

Az 5-HTP lehetséges egészségügyi előnyei:

Az 5HTP segíthet a fogyásban azáltal, hogy növeli a teltségérzetét
Az 5HTP segíthet depresszió esetén a szerotonin szint növelésével
Az 5 HTP szerepe a fibromialgia tüneteinek kezelésében
Az 5HTP csökkentheti a migrén gyakoriságát
Az 5-HTP elősegítheti az alvást azáltal, hogy növeli a melatonin termelését

Elővigyázatosság

Az antidepresszánsok kölcsönhatásba léphetnek az 5-HTP-vel!
Egyes gyógyszerek növelik a szerotonin termelést. Ezeknek a gyógyszereknek az 5-HTP-vel történő kombinálása veszélyes szerotoninszintet okozhat a szervezetben. Ezt nevezik szerotonin szindrómának, amely potenciálisan életveszélyes állapot! Mivel az 5-HTP elősegítheti az alvást, vényköteles nyugtató gyógyszerekkel, például Klonopinnal, Ativannal vagy Ambiennel történő szedés túl sok álmosságot okozhat.Mivel az 5-HTP-kiegészítők más gyógyszerekkel való negatív kölcsönhatások fennállhatnak, szedése előtt konzultáljon orvosával vagy gyógyszerészével.