GABA

A gamma-aminovajsav (GABA) egy természetesen előforduló aminosav, amely neurotranszmitterként működik az agyában. A neurotranszmitterek kémiai hírvivőként működnek. A GABA gátló neurotranszmitternek tekinthető, mivel blokkol vagy gátol bizonyos agyi jeleket és csökkenti az idegrendszer aktivitását. 

A GABA nyugtató hatást fejt ki, mely segíthet a szorongás, stressz és félelem esetén, segíthet a rohamok megelőzésében. Ezen tulajdonságok eredményeként a GABA az utóbbi években népszerű kiegészítővé vált. 

Rendezés:

A GABA hatásai

A GABA nyugtató hatást fejt ki, mely segíthet a szorongás, stressz és félelem esetén, segíthet a rohamok megelőzésében. Ezen tulajdonságok eredményeként a GABA az utóbbi években népszerű kiegészítővé vált. Ez részben azért van, mert nem sok élelmiszerforrásból érhető el. Egyedül az olyan erjesztett élelmiszer tartalmaz GABA-t, mint a kimcshi, miso és tempeh.

A túl sok stressz összekapcsolódik a rossz alvással, gyengébb immunrendszerrel és többek között a depresszió nagyobb kockázatával. 
Bizonyos betegségekkel küzdő embereknek alacsonyabb GABA-szintje lehet. 

Néhány ilyen probléma például a következő lehet:

•    mozgási rendellenességek, például Parkinson-kór
•    figyelemhiányos hiperaktív rendellenesség
•    szorongás
•    pánikbetegség
•    hangulati rendellenességek, például depresszió
•    rohamok

A GABA felhasználási lehetőségei:

Szorongás

Magas vérnyomás

Álmatlanság

Stressz és fáradtság


Serkenti a növekedési hormonokat

 

A GABA és a B6 vitamin

A GABA és a B6 vitamin együttes szedése valóban lehet előnyös az egészségre nézve, mivel a B6 vitamin segíti a GABA termelődését és hasznosulását a szervezetben. A B6 vitamin (piridoxamin) fontos szerepet játszik a neurotranszmitter-anyagcserében, beleértve a GABA termelését is. Ha a szervezetnek elegendő B6 vitaminja van, akkor ez segítheti a GABA termelődését és hasznosulását, ami javíthatja a nyugtató, relaxáló hatását.

Azok, akik szorongással vagy alvászavarokkal küzdenek, és szeretnének a GABA termelődését növelni, előnyös lehet számukra a B6 vitamin és a GABA kombinációjának szedése. 

A GABA és az L-teanin

Az L-teanin (aminosav) egy olyan vegyület, amely természetesen előfordul a tea leveleiben. Az L-teanin képes növelni a GABA (gamma-aminovajsav) szintjét az agyban, ami hozzájárul a nyugodt, relaxált állapot eléréséhez. Emellett az L-teanin képes csökkenteni a stresszt, javítani a koncentrációs képességet, valamint enyhíteni a feszültséget és az álmatlanságot.

Milyen mellékhatásai vannak a GABA kiegészítőknek?

Mivel a GABA álmosságot okozhat, ezért ne vezessen gépjárművet és ne üzemeltessen gépeket a GABA szedése után, amíg nem tudja, hogyan befolyásolja Önt az alkalmazása. Még nem egyértelmű, hogy a GABA kölcsönhatásba lép-e valamilyen gyógyszerrel vagy más kiegészítővel. Ha szeretné megpróbálni a GABA alkalmazását, akkor először beszéljen orvosával.