Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kurkuma kapszula

A kurkuma egy eredetileg fűszerezésre használt gyökérnövény, melynek jellegzetes sárga színét azért sokan ismerik (a curry alkotója). A kurkuma a magyar konyhában kevésbé van jelen a fűszerpolcokon, de az orientális, indiai kultúrában állandó szereplő. Innen eredt hódító útjára, mivel a kurkuma hatóanyagainak az ízesítés mellett az egészségre gyakorolt, jótékony hatásokat is tulajdonítanak. Habár ezek klinikailag nem igazoltak, és az étrend-kiegészítő nem alkalmas betegségek gyógyítására, a kurkuma kapszula kedvelt és keresett, mivel sok tanulmány és egyéni beszámoló hivatkozik rá különféle egészségügyi panaszok kezelésében.

Rendezés:
Nézet:

A kurkuma elsősorban feltételezett gyulladáscsökkentő, ízület regeneráló, immunerősítő és antioxidáns hatása miatt örvend egyre nagyobb népszerűségnek. A kutatások ma is folynak a növényt illetően, és szedése csak bizonyos esetekben ellenjavallt.


Mi is ez a kurkuma?

A kurkuma egy indiai növény, amely a gyömbérrel áll rokonságban. Az indiai népgyógyászatban sok-sok éve használt gyógyító növény, és a modern orvostudomány is behatóan tanulmányozza. A növény gyöktörzsében lévő fő hatóanyag a kurkumin. Mind a növény színéért, mind hatásaiért ez az anyag felelős. A kurkumin fontos tulajdonsága, hogy elég rosszul oldódik, sem vízben, sem zsírban nem hasznosul megfelelően, ezért is vitatják sokan a hatásait, mivel hasznosulása nem bizonyítottan elegendő az emberi szervezetben. Ennek ellenére sokan esküsznek a kurkumára, és a kurkuma kapszula szedése során csak pozitív tapasztalataik vannak.

Az ázsiai kultúrákban a kurkumának a levelét is fogyasztják, de a kurkuma port a nők akár hajmosásra is alkalmazzák. A hinduk szent pornak tartják, arcot mosnak vele, mert antibakteriális hatást, és fiatalító hatást is tulajdonítanak neki.

Kurkuminoidok - a növény hatóanyagai

A kurkuma nem egyetlen hatóanyagot, a kurkumint tartalmazza csak, hanem más, hasonló vegyületeket is. Ezeket külön-külön és együttesen is vizsgálják a nyugati orvosok a 90-es évek óta.

Az indiai sáfránynak is nevezett növény hatóanyagát sok laboratóriumi vizsgálatnak kitették, ezek a tanulmányok arról számolnak be, hogy pl. képes megkötni a szabadgyököket, ám ez a tulajdonsága egyelőre csak petricsészében bizonyított, a szervezetben nehezen lenne kimutatható. A kurkuma ennek ellenére a bélben például sokkal jobban hasznosul (illetve onnan nem szívódik fel a vérbe), akár étellel, akár étrend-kiegészítő formájában bejuttatva. Így az emésztőrendszer gyulladásos folyamatait kedvezően befolyásolhatja, de kutatások arra is következtettek, hogy a máj működését is segíti.

Milyen betegségekre jó a kurkuma kapszula?

A kurkuma hatóanyagai nem gyógyítanak betegséget, ezt ilyen formában nem lehet kijelenteni, de az emberi szervezetre olyan hatással lehetnek -beleértve a sejtszintű védelmet és hatást -, amelyek hozzájárulhatnak a gyógyuláshoz, megelőzéshez. Nézzük, milyen esetekben javasolják a kutatók a kurkuma kapszula szedését, vagy a kurkuma fogyasztását!

Emésztőrendszer

A kurkumin nehezen szívódik fel, gy a vékonybélben csak kis része hasznosul a hagyományos módon (felszívják a bélbolyhok és a vérrel eljut mindenfelé). Azonban az emésztőrendszerben maradó kurkuminoidok állatkísérletekben bizonyítottak már: gátolták az emésztőrendszeri daganatok képződését és növekedését.
Hatását pozitívnak értékelték emésztési zavarok, nyombélfekély, Crohn-betegség, és az epe kóros működése esetén. Tapasztalt vízhajtó hatása miatt a vese működését fokozhatja, támogathatja, ahogy a máj kezelésére is folynak kutatások.

Általános gyulladáscsökkentés

Mivel nagyon erős gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak neki, szinte minden gyulladásos folyamatban vizsgálták. Ezek alapján jótékony hatású lehet akár fertőző betegségeknél, reumás-mozgásszervi panaszoknál, hasnyálmirigy-gyulladásnál, láznál.
Vércukorszint csökkentő hatását is észlelték, ezért összefüggésbe hozzák a diabétesz illetve inzulinrezisztencia megelőzésével és kezelésével is. 

Különleges hatását olyan időskori betegségeknél is megfigyelték, mint az Alzheimer-kór kezelése, és általános demenciás panaszok. Az időskori elbutulásért felelős amiloid fehérjék termelését és lerakódását gátolja a kurkumin, ezért tulajdonítanak neki gyógyhatást ezekben az esetekben. A bizonyítok egyelőre csak laboratóriumi keretek között állják meg a helyüket.

Általános immunerősítés

A kurkumin serkenti az immunrendszert, sejtszinten hat, antioxidáns, támogatja a sejtregenerációs folyamatokat, és a kóros sejtelváltozásokat jótékonyan befolyásolja. Mindezt eddig állatkísérletekben tapasztalták, de hasonlónak gondolják emberek esetén is, csak nehéz felszívódása miatt egyelőre nem detektálható. 

Kurkuma a rákkutatásban

Hazánkban elsősorban a mozgásszervi panaszok és a daganatos problémák miatt került a kurkuma a középpontba. Érthető, ha egy rákbeteg igyekszik minden gyógymódnak utána járni és akár a népgyógyászatot is kipróbálni kiegészítő kezelésként.
A kurkuma mivel fűszernövény, szedése bizonyosan nem ártalmas, de sajnos garancia nincs arra, hogy gyógyító hatása lesz.
A rákellenes kutatások felhívják a figyelmet, hogy bár a kurkuma kiváló eredményeket hozott, szedésekor arra is figyelni kell, hogy bizonyos rákellenes gyógyszerek hatását felerősítheti. Ezért mindenképpen konzultálni kell a szakorvossal!

A kurkuma hatását vizsgálták vastagbélrák, emlőrák, hasnyálmirigyrák, és leukémia esetén is. Laboratóriumi körülmények között a kurkumin gátolta a daganatos sejtek osztódását és szóródását (áttétek kialakulását gátolja), emellett pedig elősegítette a fehérvérsejtek működését. A fehérvérsejtjeink az immunrendszerünk kis katonái, melyek vagy bekebelezik a toxinokat és kórokozókat, vagy ellenanyag termeléssel lépnek fel ellenük.


A kurkuma kapszulák szedése

A bevihető kurkuma mennyiségéről megoszlanak a vélemények. Az, hogy az ázsiai kultúrában nagy mennyiségben használják, nem jelenti azt, hogy az európai gyomor is annyira szeretné. Túlzásba vinni semmiképpen nem szabad a szedését, nem lehet evőkanál számra fogyasztani. Az sem mindegy, milyen készítményről van szó, illetve a hatóanyag milyen koncentrációban van a termékben.

Tartsuk be a dobozon található adagolást! 
Ha valaki vérzékeny vagy véralvadásgátló gyógyszert szed, nem javasolt a kurkuma fogyasztása. Várandós anyukáknak sem ajánlott a kapszula szedése.

Ha valakinek semmilyen panasza, betegsége nincs, és nem tudja eldönteni, hogyan ismerkedjen meg a kurkumával, akkor érdemes a konyhába becsempészni, és kis mennyiségben megtapasztalni egzotikus ízét. Közben pedig jótékony hatásai is felszínre kerülhetnek.