Quercetin

A quercetin egy flavonoid vegyület, amely széles körben előfordul a növényekben, például a gyümölcsökben, zöldségekben, diófélékben és fűszernövényekben. Az emberek és az állatok táplálkozásának fontos részét képezi. A quercetinnek számos egészségügyi előnye van, például antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek csökkenteni az oxidatív stresszt és a sejtkárosodást a testben. Ezenkívül gyulladáscsökkentő hatású, ami segíthet csökkenteni az ízületi gyulladást és más krónikus betegségeket.

A quercetin erősítheti az immunrendszert, ami segíthet megelőzni és kezelni a fertőzéseket, beleértve a vírusos fertőzéseket is. Az állatkísérletek azt mutatják, hogy a quercetin képes megakadályozni a vírusok terjedését, beleértve az influenza és a koronavírusokat is. A quercetin további előnyei közé tartozik a szív- és érrendszeri egészség javítása, a cukorbetegség tüneteinek csökkentése és a daganatok kialakulásának megelőzése.  

A quercetin természetes forrásai közé tartoznak a citrusfélék, a bogyós gyümölcsök, a hagyma, a zöld tea, a paradicsom és a vörösbor. A quercetin egyre népszerűbbé válik a táplálékkiegészítők piacán, általában kapszula vagy tabletta formájában érhetők el.
 

Rendezés:

A kvercetin egy flavonoid, mely sok gyümölcsben, zöldségben és gabonafélékben is megtalálható.
Rutinózzal alkotott glikozidja a rutin, melyet korábban Szent-Györgyi Albert után P-vitaminnak is neveztek. Ma már nem sorolják a vitaminok közé.
A kvercetin az egyik legelterjedtebb antioxidáns, fontos szerepet játszik abban, hogy szervezete leküzdje a krónikus betegségekhez kapcsolódó szabadgyökök elleni küzdelmet.  

Mi az a kvercetin?

A kvercetin egy pigment flavonoid, mely jelen van a zöldségekben, gyümölcsökben, gabonafélékben, a teában és a borban.
Számos egészségügyi előnnyel járhat a fogyasztása, csökkentheti például a szívbetegségek, a rák és a degeneratív agyi rendellenességek kockázatát.
A flavonoidok, például a kvercetin jótékony hatása abból adódik, hogy képes antioxidánsként működni a szervezeten belül. Ezek a károk számos krónikus betegséghez kapcsolódnak, ideértve a rákot, a szívbetegségeket és a cukorbetegséget.

 

A kvercetin mint étrend-kiegészítő


Az emberek több okból is szedik ezt a kiegészítőt:
•    fokozza az immunitást
•    leküzdi a gyulladást
•    hatékony az allergiával szemben
•    fokozza a teljesítményt
•    segít fenntartani az általános egészségi állapotot
•    csökkenti a vérnyomást

Kvercitin gyulladáscsökkentő hatása

Míg az enyhe gyulladás szükséges a test gyógyulásához és a fertőzések leküzdéséhez, a tartós gyulladás egészségügyi problémákhoz vezethet, ideértve bizonyos rákos megbetegedéseket, valamint szív- és vesebetegségeket. 

Enyhítheti az allergiás tüneteket

A kvercetin lehetséges gyulladáscsökkentő tulajdonságai enyhíthetik az allergiás tüneteket.
Kísérletekből kiderült, hogy blokkolhatja a gyulladásban szerepet játszó enzimeket és elnyomhatja a gyulladást elősegítő vegyszereket, például a hisztamint.

Rákellenes hatásai lehetnek

Mivel a kvercetin antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, előfordulhat, hogy rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

Csökkentheti a krónikus agyi rendellenességek kockázatát

Kutatások szerint a kvercetin antioxidáns tulajdonságai segíthetnek megvédeni a degeneratív agyi rendellenességektől, például az Alzheimer-kórtól és a demenciától.
 

Élelmiszerforrások 


A kvercetin természetesen számos növényi eredetű ételben megtalálható, különösen a külső rétegben vagy a héjban: kapribogyó, paprika - sárga és zöld, vöröshagyma - vörös és fehér, medvehagyma, spárga - főtt, cseresznye, paradicsom, piros alma, vörös szőlő, brokkoli, kelkáposzta, vörös levélsaláta, bogyók - mindenféle, például vörös- és kékáfonya, málna, tea - zöld és fekete.

Vegye figyelembe, hogy az élelmiszerekben lévő kvercetin mennyisége függhet az élelmiszer termesztésének körülményeitől. A kvercetin önmagában alacsony biológiai hozzáférhetőséggel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem megfelelően szívja fel, éppen ezért az étrend-kiegészítők tartalmazhatnak más vegyületeket, például C-vitamint vagy emésztőenzimeket, például a bromelént, amivel növelhetik a felszívódást.

Mellékhatások

A kvercetin sok gyümölcsben és zöldségben megtalálható, és fogyasztása biztonságos.
Étrend kiegészítúként úgy tűnik, hogy általában biztonságos, kevés vagy semmilyen mellékhatás nincs.
Bizonyos esetekben napi 1000 mg-nál nagyobb kvercetin szedése enyhe tüneteket okozhat, például fejfájást, gyomorfájást.
Élelmiszerben fogyasztva a kvercetin biztonságos a terhes és szoptató nők számára.
A kvercetin étrendkiegészítők terhes és szoptató nők biztonságosságáról szóló tanulmányok azonban hiányoznak, ezért kerülje a kvercetin szedését, ha terhes vagy szoptat.

Mint minden kiegészítőnél, a kvercetin szedése előtt konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mivel kölcsönhatásba léphet egyes gyógyszerekkel, beleértve az antibiotikumokat és a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket.
Bár a kvercetinnel kapcsolatos kutatások ígéretesek, további humán kutatásokra van szükség.