Ásványi anyag

A vitaminok fajtáit és szervezetben betöltött szerepét nagyjából mindenki ismeri, ám az ásványi anyagokról ritkábban esik szó. Ezek, a vitaminokkal ellentétben szervetlen vegyületek, elemek, melyekre kis mennyiségben ugyan, de nagymértékben szüksége van a testünknek az egészséges működéshez. A top ásványi anyagok közé a cink, a foszfor, a vas, a kálium, a kalcium, a magnézium  és a jód tartozik.

Rendezés:

A teljes értékű táplálkozással, ami tartalmaz állati és növényi eredetű ételeket is, a legtöbb vitamint és ásványi anyagot be tudnánk juttatni a szervezetbe, de sajnos manapság az emberek étrendje korántsem kiegyensúlyozott. Ilyen-olyan diétákat, étrendeket követünk, van, aki egyáltalán nem eszik húst, mások meg szinte csak azon élnek, és ez oda vezet, hogy a kényes tápanyag egyensúly elcsúszik, bizonyos ásványi anyagokból, nyomelemekből és vitaminokból pedig hiányállapot lép fel. 

Az ásványi anyagok szerepe a szervezetben

Az ásványok, vagy ásványi anyagok nem szerves vegyületek, mint a vitaminok, hanem szervetlen elemek. Egyrészt részt vesznek a szervezet felépítésében, tehát alkotói bizonyos szöveteknek, másrészt az anyagcsere folyamatokhoz is hozzájárulnak, csak a jelenlétükben képesek bizonyos enzimek működni, kellenek a só-vízháztartás egyensúlyához, a sav-bázis egyensúly fenntartásához, de tulajdonképpen minden életműködésünkben kisebb-nagyobb szerepet játszanak.

Az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek, habár kisebb mennyiségben, ezért is nevezzük egyes fajtáikat nyomelemeknek, “nyomokban” tartalmazza őket a szervezet. 
Az ásványi anyagokon belül makroelemnek számít a kálium, kalcium, nátrium, a klór, a magnézium és a foszfor vegyületek, míg mikroelemek a cink, réz, jód, króm, szelén, mangán, vas, fluor vagy a bór is.

Mitől alakul ki ásványi anyag hiány?

Hiányállapotok a már említett divatdiéták miatt, a nem megfelelő étrend miatt lépnek fel leginkább, de vannak más tényezők is. A káros anyagok szervezetbe vitele, amibe bele értendő a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, az erős gyógyszerek (akkor is, ha sajnos szükségesek), is mind felborítják a szervezet biokémiai egyensúlyát.
A bélrendszer sérülése, a bélflóra kipusztulása, vagy a bélfal sérülése szintén szerepet játszhat abban, hogy az ásványi anyagok nem szívódnak fel. Ráadásul a bélflóra az immunrendszerünk része, szoros együttműködésben áll a fehérvérsejtekkel is, melyek védenek a kórokozóktól.
A bélbolyhok pusztulása is visszavezethető a káros szenvedélyekre, a nem megfelelő étrendre, vagy néha sajnos súlyos problémákra, mint az áteresztő bélszindróma, a Crohn-betegség, vagy daganatos elváltozások.

A hiánytünetek sokfélék lehetnek, attól függően, milyen ásványi anyag nincs elegendő mennyiségben a szervezetünkben. A magnézium hiányában például görcsök, izomrángás, koncentrációs zavarok lépnek fel, míg a túl kevés kalcium a csontok és fogak gyakoribb sérülését okozza, de szintén lehet tőle izomrángásunk is. Fáradékonyságot és fejfájást okozhat a nátrium és a vas hiánya is, ez utóbbi vérszegénységhez is vezethet. Cinkre főleg a férfiaknak van nagyobb szüksége, míg a nők ásványi anyaga a szelén, melynek hiányában hullhat a haj, de a teherbeesést is nehezítheti.

A legfontosabb ásványi anyagok

Az ásványi anyagok közül mind fontos, nehéz lenne top listát felállítani, illetve az is lényeges, hogy nem szabad túlzásba vinni egyik vagy másik szedését, mert akkor az egyensúly szintén kedvezőtlenül alakulhat. Ezért érdemesebb több komponenst tartalmazó étrend-kiegészítőket választani. Ha valamilyen hiánytünetek van, megpróbálhatjuk helyrehozni ásványi anyag pótlással, de ha egyéb, súlyos tünetek is jelentkeznek, vagy krónikussá válik a probléma, mindenképpen keressük fel a háziorvost!

A leggyakrabban pótolt ásványi anyagok

Ha mégis egy tizes listát kellene alkotni, ahol nagyjából rangsoroljuk a szükséges ásványokat a pótlásuk mértéke szerint, akkor mindenképpen dobogós helyen állna a cink, a foszfor, a magnézium, a kalcium és kálium, majd őket követné a vas, nátrium, a réz és a szelén.

Ne feledjük, a kiegyensúlyozott, helyes táplálkozás nagyon fontos, hogy elkerüljük a hiánybetegségeket. Táplálkozásunkban helyet kell, hogy kapjanak az állati eredetű élelmek, és a növényi eredetű táplálékok is, szükség van nyers dolgok fogyasztására éppúgy, mint a főtt ételekére. Nem szabadna kizárni sem a zsírokat, sem a fehérjéket, sem a szénhidrátokat teljesen. Ha pedig valamilyen okból nem tud megvalósulni az, hogy a teljes paletta felsorakozzon a tányérunkon, akkor gyors és hasznos segítséget nyújtanak a táplálékkiegészítők formájában szedhető vitaminok és ásványi anyagok!