A melatonin agyvédő tulajdonságai

A melatoninról kimutatták, hogy segít a harcban a rákos megbetegedés esetén, az immunrendszer működésének fokozása érdekében, és jobb alvást tesz lehetővé (1-3). Ez a tobozmirigy hormon bőségesen szekretálódik fiatalkorban, de csökken az öregedés előrehaladtával. A kutatások azt mutatják, hogy a melatonin javítja a memória számos aspektusát és növeli új agysejtek képződését (4).  

Az Alzheimer-kórban szenvedő betegek melatoninszintje alacsonyabb, mint az azonos korú egészséges egyéneknek. A melatoninszint növelése segíthet megvédeni a betegség súlyosbodását Alzheimer- és Parkinson-kór esetén (3).

A melatonin része lehet az éjszakai étrend-kiegészítésnek, hogy segítsen megvédeni az idősödő agyat.

 

Mi az a melatonin?

A melatonin a tobozmirigyben termelődő hormon, amely az agyban található. Ez a hormon a triptofán aminosavból származik. A melatonin, amelyet gyakran „alváshormonnak” neveznek, központi szerepet játszik a szervezet alvás-ébrenlét ciklusának szabályozásában.

Régóta használják különféle alvászavarok, köztük a jet lag és az álmatlanság kezelésére, valamint az általános alvásminőség javítására.  A melatonint először 1958-ban fedezték fel. 1993-ban a kutatók azt találták, hogy ez egy erős antioxidáns, amely elpusztítja a szabad gyököket (3).

Ezenkívül a melatonin rákellenes hatású és erősíti az immunrendszert (1,2).

Egyes kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a melatonin hasznos kiegészítő beavatkozás lehet a vírusfertőzések, köztük az influenza ellen (5).

A melatonin csökkenti a sejthalált, és neuroprotektív hatást fejt ki. Ez hatással van a memóriavesztés és a neurodegeneratív rendellenességek elkerülésére.

 

Melatonin és memória

Ahogy öregszünk, az emlékek tárolásának és felidézésének képessége gyakran csökken. Ez a memóriacsökkenés a középkorú életszakaszban kezdődik és fokozatosan romlik. Az idős lakosság mintegy 40%-a életkorral összefüggő memóriaproblémákat tapasztal.

Állatokon és embereken végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a melatonin javítja a memóriát.

Egy vizsgálatban egészséges férfiak kaptak egyszeri, 3 mg-os adag melatonint, röviddel ezután több objektumot tudtak felidézni egy listáról, amelyet meg kellett jegyezniük, mint a placebót kapó résztvevők (6).

 

A melatoninnak több módja is van, hogy javítsa a memóriát:

• A melatonin csökkenti az oxidatív károsodást, amelyről kimutatták, hogy az emlékezetvesztéshez vezet állatok és emberek esetében is (7). 

• A neuronokban javítja az idegi plaszticitást, ami az agy változási képessége és alkalmazkodása a tapasztalatokhoz.

• A melatonin védelmet nyújthat a krónikus stressz ellen. A stressz esetén termelődő hormonok (epinefrin, noradrenalin és kortizol) negatívan befolyásolják az emlékek visszanyerését.

Növelheti az agyi eredetű neurotróf faktor (BDNF) szintjét (4). A BDNF egy fehérje, amely a központi idegrendszerben található, különösen a hippocampusban (az agyi memória központ), ami fokozza az idegsejtek képződését (a BDNF szintje általában alacsonyabb azoknál a betegeknél, akiknek idegrendszeri problémájuk van).

• A melatonin javítja az alvást, ami fontos az egészséges agyműködéshez és a memóriához. 

 

Ezenkívül a melatonin csökkenti a negatív hatásokat, melyek bizonyos gyógyszerekben és méreganyagokban vannak. Például a rákellenes kemoterápiás gyógyszer, a fluorouracil egyik mellékhatása, hogy rontja a memóriát és csökkenti a sejtnövekedést a hippocampusban.

Egy patkányokon végzett vizsgálatban a melatonin adtak a fluorouracil alkalmazása előtt, alatt, illetve után, és a negatív hatások csökkentek.

 

Hatások az Alzheimer-kórra

A világon körülbelül 44 millió ember szenved Alzheimer-kórban. Ez a szám várhatóan eléri a közel 135 milliót 2050-re (9).

Az Alzheimer-kórban szenvedő betegek melatonin-szintje alacsonyabb, mint az azonos korú egészséges egyéneknek. Egyes kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a melatoninhiány szerepet játszhat a betegség kialakulásában.

Az Alzheimer-kór esetén a melatonin ideális terápiás szer lehet (3,8).

A melatonin gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású, ezek olyan tulajdonságok, amelyek megvédik az agyat a fokozott oxidatív károsodástól (8). Az Alzheimer-betegek körülbelül 45%-ának vannak nehézségei az alvással, és az alváshiányt összefüggésbe hozták a béta-amiloid fokozott felhalmozódásával.

Humán tanulmányok szerint a melatonin bevitellel nemcsak javul az alvás minősége Alzheimer-kórban szenvedőknél, de lassul a kognitív problémák progressziója (9).

 

Hatások a Parkinson-kórra

A Parkinson-kór egy neurodegeneratív rendellenesség, amelyet beszédzavarok, remegés, a kézügyesség romlása és kognitív problémák, valamint az alvás csökkenése jellemez (10).

Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint a Parkinson-kórban szenvedők száma várhatóan eléri a kétmilliárdot világszerte 2050-ben (3).

Ez a betegség a dopamintermelés hibájából ered, amely egy neurotranszmitter, ami fontos szerepet játszik a mozgásban, a tanulásban, valamint az emlékezet és hangulat szempontjából.

Tanulmányok kimutatták, hogy a melatonin megakadályozza a dopamin csökkenését, valamint megakadályozza a dopamint termelő neuronok elvesztését is (3).

A melatonin további védőhatásokat biztosít a Parkinson-kór esetén gyulladáscsökkentő és antioxidáns aktivitása miatt. Amikor melatonint adnak Parkinson-kóros betegeknek, az megakadályozza az idegsejtek halálát, az oxidatív stresszt és gyulladást. A melatonin javítja a kognitív teljesítményt és az alvászavarokat Parkinson-kóros betegeknél (10).

A kutatók egyre inkább a melatoninra összpontosítanak, mint biztonságos és hatékony eszközre az agy védelme érdekében, valamint egy olyan lehetőségre, mely javítja az Alzheimer- és Parkinson-kóros betegek állapotát. (11, 12)

 

Forrás:

1. Pandi-Perumal SR, Srinivasan V, Maestroni GJ, et al. Melatonin: Nature’s most versatile biological signal? FEBS J. 2006 Jul;273(13):2813-38. 

2. Peuhkuri K, Sihvola N, Korpela R. Dietary factors and fluctuating levels of melatonin. Food Nutr Res. 2012;56. 

3. Gunata M, Parlakpinar H, Acet HA. Melatonin: A review of its potential functions and effects on neurological diseases. Rev Neurol (Paris). 2020 Mar;176(3):148-65

4. Veschsanit N, Yang JL, Ngampramuan S, et al. Melatonin reverts methamphetamine-induced learning and memory impairments and hippocampal alterations in mice. Life Sci. 2021 Jan 15;265:118844.

5. Huang S-H, Liao C-L, Chen S-J, et al. Melatonin possesses an anti-influenza potential through its immune modulatory effect. Journal of Functional Foods. 2019 07/01;58:189-98.

6. Rimmele U, Spillmann M, Bartschi C, et al. Melatonin improves memory acquisition under stress independent of stress hormone release. Psychopharmacology (Berl). 2009 Mar;202(4):663-72.

7. Reiter RJ, Tan DX, Osuna C, et al. Actions of melatonin in the reduction of oxidative stress. A review. J Biomed Sci. 2000 NovDec;7(6):444-58.

8. Vincent B. Protective roles of melatonin against the amyloid-dependent development of Alzheimer’s disease: A critical review. Pharmacol Res. 2018 Aug;134:223-37.

9. Uddin MS, Tewari D, Mamun AA, et al. Circadian and sleep dysfunction in Alzheimer’s disease. Ageing Res Rev. 2020 Jul;60:101046

10. Tamtaji OR, Reiter RJ, Alipoor R, et al. Melatonin and Parkinson Disease: Current Status and Future Perspectives for Molecular Mechanisms. Cell Mol Neurobiol. 2020 Jan;40(1):15-23.

11. Rudnitskaya EA, Muraleva NA, Maksimova KY, et al. Melatonin Attenuates Memory Impairment, Amyloid-beta Accumulation, and Neurodegeneration in a Rat Model of Sporadic Alzheimer’s Disease. J Alzheimers Dis. 2015;47(1):103-16. 

12. Srinivasan V, Cardinali DP, Srinivasan US, et al. Therapeutic potential of melatonin and its analogs in Parkinson’s disease: focus on sleep and neuroprotection. Ther Adv Neurol Disord. 2011 Sep;4(5):297-317.

Tartalomhoz tartozó címkék: Alvás Hangulat