Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A mikronizálás eljárása és mikronizált étrend-kiegészítők jelentősége

A mikronizálás eljárásával növelhetjük a táplálékkiegészítők hatékonyságát. A táplálkozási szakértők felfedezték, hogy a szervezet könnyebben képes felvenni a vízben oldódó étrend-kiegészítőket, mint a vízben nem oldódó anyagokat. Klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a részecske mikronizálása akár 210 százalékkal is növelheti felszívódását és biológiai hozzáférhetőségét. 

Az étrend-kiegészítők hatékonysága javító olyan technológiai problémák megoldásában, mint az oldódás, az oldhatóság, a felszívódás és a természetes anyagok védelme. A gyógynövénykivonatok és a természetes anyagok mikronizálhatóak. A mikronizálás az előnyök hihetetlen skáláját kínálja, mint például: ízelvonás, jobb oldhatóság és biológiai hozzáférhetőség.

 

A kisebb részecskeméretek javítják a biológiai hozzáférhetőséget

A hatóanyag biológiai hozzáférhetőségének javításának egyik kulcsfontosságú módszere a vízben való oldhatóságához és a szervezet membránjain keresztüli áteresztőképességéhez kötődik. Minél jobban oldódik egy étrend-kiegészítő, annál valószínűbb, hogy orálisan, helyileg, transzdermálisan vagy parenterálisan felszívódik. 

A táplálékkiegészítők oldhatóságának növelésének egyik módja a részecskeméretének csökkentése. A részecskeméret, valamint a gyógyszer oldhatósága és teljesítménye közötti kapcsolat jól dokumentált az irodalomban. Egy gyógyszerrészecske mérete befolyásolja oldhatóságát, mert ahogy a gyógyszerrészecske kisebb lesz, úgy nő a hatóanyag-részecske felülete és oldószer aránya. A nagyobb felület nagyobb kölcsönhatást tesz lehetővé az oldószerrel, pl. krémalap, bőrfolyadékok, plazma. Ha a gyógyszerrészecske teljes felülete megnő, a részecske gyorsabban oldódik, mivel ez a hatás csak az egyes részecskék felületén megy végbe, és ezáltal növeli az oldódási sebességet. Ezért a gyógyhatású készítmény részecskeméretének csökkentése növeli a felületét, ami javítja az oldódási tulajdonságait, ami határozottan javítja a felszívódását és biológiai hozzáférhetőségét.

 

Mi az a mikronizálás?

A részecskeméret csökkentése a mikron mérettartományig, de akár a nano mérettartományig is levihető. Jelenleg a kereskedelemben kapható és összetett készítményeket olyan részecskeméretben állítják elő, amely inkább a mikron tartományba esik, mint a nanotartományba, a gyógyszer-nanotechnológiával kapcsolatos jelentős költségek miatt. A mikronizálási részecskeméret-csökkentési eljárások szintén költségesek, de megfizethetőbbek, mint a nanotechnológia, és a mikronizálási eljárások hatékonyabbak és nagyobb gyógyszermennyiségeket tudnak előállítani, mint a nanonizálási eljárások.

 

Amikor az étrend-kiegészítőket mikronizálják, a részecskeméretet mikronban mérik. A „mikron” a „mikrométer” vagy a méter milliomod része (1/1 000 000 méter) rövidítése. Ezért egyetlen milliméter hossza ezer mikron. Íme néhány példa a mikrontartományba eső gyakori elemekről:

Baktériumok: 0,2-3 mikron

Cigarettafüst: 2,5 mikron

A vörösvértest szélessége: 5 mikron

Növényi pollen: 37 mikron

Az emberi haj átlagos szélessége: 70-75 mikron

Egyetlen szem konyhasó: 100 mikron

Finom tengerparti homok: 100-250 mikron

 

Ha egy gyógyszerről vagy étrend-kiegészítőről azt mondják, hogy mikronizált, ez azt jelenti, hogy a részecskemérete általában kisebb, mint 50 mikron. Ahhoz, hogy egy hatóanyag kifejtse hatását, keresztül kell jutnia a sejtmembránon; ezért logikusan kisebbnek kell lennie egy sejt méreténél (5 mikronnál kisebbnek), hogy működjön. De hogyan történhet ez meg? Itt jön be az oldhatóság; minél mikronizáltabb a gyógyszer, annál valószínűbb, hogy az oldószerben szolubilizálódik (feloldódik), ami javítja a felszívódását. Tehát a mikronizálási technológia felfedezése javította a gyógyszerek és étrend kiegészítők biológiai hozzáférhetőségét. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Ásványi anyag Vitamin