Az egészséges kávéfogyasztás alapelvei

A vizet nem számítva a kávé az egyik legnépszerűbb ital. A legtöbb felnőtt izgatottan várja a reggeli kávét, és sokan a kávéból származó koffeinre támaszkodnak, hogy átvészeljék napjaikat. Szerencsére a kávéfogyasztás számos egészségügyi előnnyel járhat. 

 

Egészséges a kávé az Ön számára?

A legtöbb ember a koffeinre gondol, amikor kávéról van szó, de a kávé antioxidánsokat és egyéb olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek jótékony hatással lehetnek az egészségére.

 

Íme három fő módja annak, hogy a kávé egészséges legyen az Ön számára:

 

1. Segíthet a súlyszabályozásban

Tanulmányok (1) azt mutatják, hogy a kávéban lévő koffein növeli a nyugalmi anyagcsere sebességét, vagyis a szervezet nyugalmi állapotában elégetett kalóriák mennyiségét. Segíthet a zsírégetésben is. A szakértők azonban úgy vélik, hogy nagyobb valószínűséggel fokozza a súlycsökkentési erőfeszítéseket, vagy segít megelőzni a súlygyarapodást, semmint észrevehető fogyást idézzen elő.

 

2. Különféle tápanyagokat tartalmaz

A kávé nem listavezető, ha vitaminokról és ásványi anyagokról van szó, de segít bizonyos tápanyagok kis mennyiségben történő ellátásában. Egy csésze kávé a napi riboflavin (B2-vitamin) mennyiségének 14%-át, pantoténsav (B5-vitamin) 12%-át, valamint a mangán, magnézium és kálium 2%-át tartalmazza. Bár ezek a mennyiségek nem jelentősek, összeadódnak, mivel a legtöbb ember egy csészével többet fogyaszt naponta. Mint említettük, a kávé gazdag antioxidánsokban is, amelyek számos módon támogatják és védik az egészséget.

 

3. Csökkentheti számos betegség kockázatát

Ez magában foglalja a 2-es típusú cukorbetegséget, a májbetegségeket, a depressziót és az olyan agyi rendellenességeket, mint az Alzheimer-kór és a demencia. Számos tanulmány (2) alátámasztotta azt a hipotézist, hogy a rendszeres kávéfogyasztás lényegesen alacsonyabb kockázattal jár a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában. Ezen túlmenően egy nagyobb tanulmány (3) megállapította, hogy a középkorúak számára napi három-öt csésze kávé ivása a demencia és az Alzheimer-kór kockázatának 65%-os csökkenésével járt idős korban.

 

Hogyan készítsünk egészséges kávét?

Bár a fenti egészségügyi előnyök jelentősek lehetnek, valószínűleg nem érvényesülnek, ha a kávé tele van hozzáadott cukorral vagy más káros összetevőkkel. Ezért fontos, hogy olyan módon élvezze a kávéját, amely tiszteletben tartja egészségét, hogy teljes mértékben kihasználhassa annak előnyeit.

Egy hagyományos kávézói tejeskávéhoz könnyedén hozzá lehet adni több mint 18 gramm hozzáadott cukrot (közel 5 teáskanál), míg a jeges kávéitalok akár 400 kalóriát, 65 gramm hozzáadott cukrot (16 teáskanál) és közel 10 gramm telített cukrot tartalmazhatnak. 

 

Íme néhány tipp az egészséges kávé elkészítéséhez rendelés vagy otthoni kávéfőzés során:

 

Ügyeljen a méretekre

Kávé rendelésekor ne feledje, hogy minél nagyobb a méret, annál több a cukor és más mesterséges összetevők mennyisége. A legtöbb kávézóban a nagy méret akár 6 dl is lehet, ami sokkal több, mint amennyire a legtöbb embernek szüksége van. Próbáljon meg ragaszkodni a közepes vagy kis mérethez (3-4 dl), hogy a kávé támogassa szervezetét anélkül, hogy ellensúlyozná annak egészségügyi előnyeit.

 

Válassza ki a megfelelő tejet

Sok tejalapú kávéital édesített sűrített tejből vagy teljes tejből készül, mindkettő több kalóriát és kevésbé egészséges telített zsírokat tartalmaz. Ehelyett vegye fontolóra bio, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, vagy helyettesítse cukrozatlan mandula-, zab- vagy szójatejjel, hogy kalóriát, cukrot és zsírt takarítson meg.

 

Tudja, hol rejtőzik a hozzáadott cukor

A legtöbb kávéital már azelőtt fel van töltve cukorral, mielőtt megfontolná a saját kávé készítését. A cukor olyan összetevőkben rejtőzik, mint az édesített tejek, krémek, szirupok és tejszínhab, nem is beszélve a cukorról, amelyet Ön is hozzáadhat. Rendeléskor jó ötlet lehet a hagyományosan használt szirupmennyiség felét kérni, és a tejszínhabot elhagyni.

Amikor otthon készít saját kávét, ügyeljen arra, hogy a használt kávékrémben mennyi cukor van, és mennyit adhat hozzá. Megfontolhatja, hogy a hagyományos, édesített krémek helyett használjon kis mennyiségű természetesen cukormentes alternatívát. Ízlelőbimbói idővel alkalmazkodnak a kevésbé édes ízhez.

 

Olvassa el a címkéket

Előre csomagolt kávéitalok és tejszínes krémek vásárlásakor feltétlenül ellenőrizze a címkét és az összetevők listáját. Ügyeljen a hozzáadott cukor-, kalória- és telített zsírtartalomra, és olvassa át az összetevők listáját, hogy azonosítsa a mesterséges színezékeket, aromákat vagy tartósítószereket, amelyeket el kell kerülni. Sok kávékrém tartalmaz kukoricaszirup szilárd anyagokat és részben hidrogénezett olajokat is, amelyek veszélyes transzzsírok forrásai, és ezeket szintén kerülni kell.

 

Válassz biobabot

A kávé olyan növény, amelyet erősen permeteznek növényvédő szerekkel. Különféle mérgező vegyszerek használhatók a termesztési és pörkölési folyamat során, amelyek azután kimosódhatnak az elfogyasztani kívánt kávéba. A peszticidek számos szempontból károsak lehetnek az egészségre, ezért a bioszemkávé választása otthoni használatra és bolti rendeléskor is a legjobb megoldás ezen hatások korlátozására.

 

Mit tegyen a kávéjába

Összefoglalva, itt vannak azok az összetevők, amelyeket a legjobban hozzáadni és elkerülni, ha kávéitalokról van szó:

 

Hozzávalók hozzá:

Bio tehéntej, vagy választható cukrozatlan növényi tej

Alacsony cukortartalmú vagy természetesen cukormentes kávékrémek

Kis mennyiségű természetes édesítőszer (vagy egyáltalán nem)

Ha kalandvágyónak érzi magát, nyugodtan próbáljon ki más egészségjavító szereket, például adaptogéneket vagy kollagénpeptideket, amelyek könnyen keverhetők hideg vagy forró kávéhoz anélkül, hogy az ízét túlzottan megváltoztatnák.

 

Kerülendő összetevők:

Mesterséges cukrok és egyéb aromák (amelyek gyakran megtalálhatók a gyártott „cukormentes” termékekben)

Mesterséges ízesítők

Feldolgozott hozzáadott cukor, például ízesített szirupok és tejszínhab

A túlzott cukor vagy tejszín általában

 

Forrás:

(1) Normal caffeine consumption: influence on thermogenesis and daily energy expenditure in lean and postobese human volunteers 1989 Jan

(2) Coffee, decaffeinated coffee, and tea consumption in relation to incident type 2 diabetes mellitus: a systematic review with meta-analysis  2009 Dec 14

(3) Caffeine as a protective factor in dementia and Alzheimer's disease 2010

Tartalomhoz tartozó címkék: Hangulat