A Tribulus Terrestris lehetséges hatásai

Napjaink népszerű étrend-kiegészítői olyan növényekből származnak, amelyeket ősidők óta használnak gyógyászatilag. Az egyik ilyen növény a Tribulus terrestris (Királydinnye), amely számos egészségügyi előnnyel jár, ideértve a csökkent vércukorszintet és koleszterint, a megváltozott hormonszintet, valamint a fokozott szexuális funkciót és libidót. 

 

A Tribulus terrestris egy kis leveles növény, más néven Gokshura vagy kecskefej. Sok helyen elterjedt, beleértve Európa egyes részeit, Ázsiát, Afrikát és a Közel-Keletet (1). A növény gyökerét és gyümölcsét egyaránt használják a hagyományos kínai orvoslásban és az indiai ájurvéda gyógyászatában (2).

Hagyományosan az emberek ezt a növényt különféle lehetséges gyógyhatásokra használták, többek között a libidó fokozására, a húgyutak egészségének megőrzésére és a duzzanat csökkentésére (2).

Ma a Tribulus terrestrist széles körben használják általános egészségügyi kiegészítésként.

 

Bár az emberek gyakran szedik a Tribulus terrestris-t a szexuális funkciókra és a tesztoszteronra gyakorolt lehetséges hatásai miatt, más fontos hatások tekintetében is tanulmányozták.

 

Egy tanulmány megvizsgálta a napi 1000 mg Tribulus terrestris bevételének hatásait 98 2 -es típusú cukorbeteg nőben. Három hónap elteltével a kiegészítőket szedő nők alacsonyabb vércukorszintet és koleszterinszintet tapasztaltak, mint azok, akik placebót szedtek (3).

Állatkísérletek azt is kimutatták, hogy a Tribulus terrestris csökkentheti a vércukorszintet, segít megvédeni az erek károsodását és segít megelőzni a vér koleszterinszintjének növekedését (4).

Bár ezek az eredmények ígéreteseknek tűnnek, további kutatásokra van szükség, mielőtt ezt a növényt javasolni lehetne ezekre az egészségügyi hatásokra.

A Tribulus terrestris étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos tanulmányok sok esetben a tesztoszteron növelésére összpontosítanak. Az egyik áttekintés 12 nagy tanulmány eredményeit elemezte, amelyek a növény 14–60 éves férfiakra és nőkre gyakorolt hatását vizsgálták. A vizsgálatok 2–90 napig tartottak, és a résztvevők között egészséges emberek és szexuális problémákat tapasztalók szerepeltek.

A kutatók azt találták, hogy ez a kiegészítés nem növelte a tesztoszteront (5).

Más kutatók azt találták, hogy a Tribulus terrestris egyes állatkísérletekben növelheti a tesztoszteronszintet, de ez az eredmény általában nem látható embernél (6).

 

Annak ellenére, hogy ez a kiegészítés nem növeli a tesztoszteront, fokozhatja a libidót.

Egyes kutatók azt találták, hogy amikor a csökkent szexuális vágyú férfiak két hónapig naponta 750–1 500 mg Tribulus terrestris -t fogyasztottak, a szexuális vágyuk 79% -kal nőtt (5).

Továbbá a nagyon alacsony libidójú nők 67% -a tapasztalt megnövekedett szexuális vágyat, miután 500–1500 mg -os kiegészítőket szedett 90 napig (5).

Más tanulmányok is beszámoltak arról, hogy a gyógynövényt tartalmazó kiegészítők fokozzák a szexuális vágyat, az izgalmat és az elégedettséget alacsony libidóval rendelkező nőknél (7).

Bár úgy tűnik, hogy a Tribulus terrestris javíthatja a nők és férfiak libidóját, további kutatásokra van szükség ennek a kiegészítésnek a szexuális hatásainak mértékének tisztázására.

 

Az aktív egyének gyakran szednek Tribulus terrestris kiegészítőket, hogy javítsák testösszetételüket az izmok növelésével vagy a zsír csökkentésével (8).

Ez részben a gyógynövény tesztoszteronfokozó hírnevének köszönhető, bár a kutatások azt mutatják, hogy valójában nem felel meg ezeknek az állításoknak. Valójában a kutatások is nagyon korlátozottak arra vonatkozóan, hogy a növény javítja -e a testösszetételt vagy a teljesítményt aktív egyéneknél és sportolóknál.

Egy tanulmány azt vizsgálta, hogy a Tribulus terrestris kiegészítők hogyan befolyásolták az elit férfi rögbi játékosok teljesítményét.

A férfiak öt hét súlyzós edzés során szedték a kiegészítőket. A vizsgálat végére azonban nem volt különbség az erő és a testösszetétel javulásában a kiegészítő és a placebo csoportok között (9). Egy másik tanulmány megállapította, hogy nyolc hét, amikor ezt a kiegészítést edzésprogrammal szedte, nem javította jobban a testösszetételt, az erőt vagy az izomállóságot, mint a placebo (10).

Sajnos nem áll rendelkezésre kutatás a Tribulus terrestris hatásairól a nők gyakorlására. Valószínű azonban, hogy ezek a kiegészítők ebben a populációban is hatástalanok lennének.

 

Egyéb lehetséges hatások

A már tárgyalt lehetséges egészségügyi hatásokon kívül a Tribulus terrestris számos más hatással is járhat a szervezetben:

Folyadék egyensúly: ez a növény vizelethajtóként hathat és növekedhet a vizelettermelés (11).

Immunrendszer: tanulmányok kimutatták az immunrendszer aktivitásának növekedését (12).

Több összetevőből álló kiegészítő részeként a Tribulus terrestris antidepresszáns hatású lehet (13).

Gyulladás: egy vizsgálat kimutatta, hogy lehetséges gyulladáscsökkentő hatása lehet (14).

Fájdalom enyhítése: nagy dózisban csökkentheti a fájdalmat (15).

Kutatások kimutatták a Tribulus terrestris lehetséges rákellenes hatását (16).

Azonban ezeknek a hatásoknak szinte mindegyikét csak állatokon vagy kémcsövekben tanulmányozták.

 

Összességében a vizsgálatok többsége nem bizonyítja, hogy ez a kiegészítés káros mellékhatásokkal jár. Ha használni szeretné a Tribulus terrestris-t, feltétlenül beszélje meg a megfelelő adagot az egészségügyi szolgáltatóval.

 

Forrás:

(1) Antibacterial and antifungal activities of different parts of Tribulus terrestris L. growing in Iraq J Zhejiang Univ Sci B. 2008 Feb

(2) Phytopharmacological overview of Tribulus terrestris Pharmacogn Rev. 2014 Jan

(3) Efficacy of the Hydroalcoholic Extract of Tribulus terrestris on the Serum Glucose and Lipid Profile of Women With Diabetes Mellitus: A Double-Blind Randomized Placebo-Controlled Clinical Trial J Evid Based Complementary Altern Med. 2016 Oct

(4) Influence of Tribulus terrestris extract on lipid profile and endothelial structure in developing atherosclerotic lesions in the aorta of rabbits on a high-cholesterol diet Acta Histochem. 2009

(5) Pro-sexual and androgen enhancing effects of Tribulus terrestris L.: Fact or Fiction J Ethnopharmacol. 2016 Feb

(6) A systematic review on the herbal extract Tribulus terrestris and the roots of its putative aphrodisiac and performance enhancing effect J Diet Suppl. 2014 Mar

(7) Tribulus terrestris for treatment of sexual dysfunction in women: randomized double-blind placebo - controlled study Daru. 2014 Apr 28

(8) Insights into Supplements with Tribulus Terrestris used by Athletes J Hum Kinet. 2014 Jul 8

(9) The effect of five weeks of Tribulus terrestris supplementation on muscle strength and body composition during preseason training in elite rugby league players J Strength Cond Res. 2007 May

(10) The effects of Tribulus terrestris on body composition and exercise performance in resistance-trained males Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2000 Jun

(11) Tribulus terrestris: preliminary study of its diuretic and contractile effects and comparison with Zea mays J Ethnopharmacol. 2003 Apr

(12) Effect of five medicinal plants used in Indian system of medicines on immune function in Wistar rats

(13) Evaluation of anti-depressant and anxiolytic activity of Rasayana Ghana Tablet (A compound Ayurvedic formulation) in albino miceAyu. 2011 Jul

(14) Anti-inflammatory activity of Tribulus terrestris in RAW264.7 Cells (54.2)

(15) The analgesic effect of Tribulus terrestris extract and comparison of gastric ulcerogenicity of the extract with indomethacine in animal experiments Ann N Y Acad Sci. 2007 Jan

(16) Aqueous extract of Tribulus terrestris Linn induces cell growth arrest and apoptosis by down-regulating NF-κB signaling in liver cancer cells J Ethnopharmacol. 2011 Jun 14

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Libidó Vércukorszint