A stressz kezelése aggodalomnapló segítségével

Mit csinál, ha stresszesnek érzi magát vagy aggodalmak gyötrik? Keres valakit, aki meghallgatja? Vagy nyugodtan lejegyzi a gondolatait egy naplóba?

Sok ember számára valószínűleg az előbbi a válasz – és ebben semmi rossz nincs. Egyesek számára a kiszellőztetés az érzelmek katartikus felszabadulásához vezethet. 

 

A stressz és aggodalmak feljegyzésére szolgáló napló azonban hatékony eszköz lehet a kényelmetlen érzelmek feloldása felé. Segíthet abban is, hogy elemezze, mit érez, és megtalálhatja az utat az előrelépéshez.

Az aggodalom táplálhatja a szorongást, a stresszt és a félelmet. Ennek nagyon rossz következményei lehetnek, ha még a legegyszerűbbnek tűnő körülményt is túlgondolja, és pánikba esik.

Van egy mód arra, hogy enyhítse az aggasztó gondolatok zagyvaságát a fejében. Valójában nagyon egyszerű: írja le őket papírra. Az aggodalomnaplózás egy hatékony öngondoskodási gyakorlat, amely segíthet a stressz és a szorongás kezelésében. Már az első alkalommal elöntheti a nyugalom, megállítja a száguldó gondolatokat a fejében, nem emészti fel az állandó túlgondolkodás.

Sok aggodalom nem tűnt olyan rossznak, miután papírra került. Mások annyira irreálisak lehetnek, hogy nem valószínű, hogy megtörténnek. 

 

Az aggodalmak nagyobbnak tűnnek a fejünkben, mint amilyenek a valóságban.

Az aggodalmak feljegyzése lehetővé teszi számunkra, hogy rálátást nyerjünk arra, hogy melyek a valódi aggodalmak és a feltételezett aggodalmak. Amellett, hogy perspektívát nyújt, a naplóírás segíthet abban, hogy jobban tisztában legyünk azzal, hogyan értelmezzük a dolgokat.

Segíthet aggodalmainkat feldolgozni, így jobban tudatában lehetünk az esemény és az eseményről alkotott értelmezésünk közötti különbségnek.

 

Kezdje el az aggodalomnapló írását

Az aggodalomnapló kezdésekor válassza ki azt a módszert, amelyik a legjobban tetszik Önnek.

Például az aggodalmat az oldal tetejére írhatja, mint egy címet, majd minden gondolatot, ami a fejében támad, az alatta lévő oldalra vetheti.

Azokra a helyzetekre, amelyeket nem tud irányítani, leírhat minden lehetséges forgatókönyvet, ami felmerülhet.

 

Válassza ki a módszert

Fogjon egy tollat ​​és papírt, és írjon le mindent, ami miatt aggódik, kisebb és nagyobb gondolatokat egyaránt.

Állítson be egy 3 perces időzítőt, és készítsen egy listát az aggodalmairól. A felvetés az, hogy kifogy az aggodalomból, mielőtt lejár az időzítő.

Töltsön ki egy oldalt minden aggodalomra, és térjen ki a probléma gyökeréhez. 

Kérdezze meg magától:

Mi miatt aggódik igazán?

Mitől fél, hogy mi fog történni?

Honnan jöhetett az aggodalom?

 

Milyen gyakran kell csinálni?

Ha Ön az a típus, akit elönt az aggodalom, mielőtt még kikelne az ágyból, tartson jegyzetfüzetet az ágya mellett. Jegyezze fel az aggasztó gondolatait, amint felébred.

Hasznos lehet, ha minden nap 30 percet szán arra, hogy a gondjain, aggodalmain dolgozzon.

Tartalomhoz tartozó címkék: Alvás Hangulat