Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Sáfrány hatása az álmatlanságra

Egy új tanulmány szerint a népszerű, sáfrány javíthatja az alvásminőséget olyan felnőtteknél, akik gyakran nyugtalan éjszakákat tapasztalnak. A kutatás megalkotói korábban a sáfrányt antidepresszáns hatással kapcsolták össze, azoknál az embereknél, akiknél mérsékelt depresszió állt fenn, és akik vényköteles antidepresszáns gyógyszereket szedtek. 

A sáfrány egy népszerű fűszer, amelyet a kerti krókusz nevű virágból nyernek. A fűszer bíbor színű szálra hasonlít, melyeket egyenként, kézzel lehet csak begyűjteni a virágokból. Más fűszerekkel ellentétben ez nagy mennyiségben nehezen gyűjthető, ennek eredményeként az igazi sáfrány az egyik legdrágább fűszer a világon.

A költségek ellenére ez a fűszer népszerű marad, néhányan azt állítják, hogy számos előnye van, amely lehet az enyhe vagy közepesen súlyos depresszióban szenvedő emberek depressziós tüneteinek csökkentése.

A Murdoch Egyetemen végzett legfrissebb tanulmány azt is megállapította, hogy a sáfrány javíthatja az alvásminőséget azoknál az embereknél, akiknél nincs depresszió, valamint fizikailag egészségesek, de éjszakánként rossz alvásminőséget tapasztalnak. A vizsgálatban résztvevők négy hétig nem szedtek gyógyszert a kutatást megelőzően.

A kutatók azt találták, hogy a gyógyszerészeti tisztaságú sáfránykivonat (affron), amelyből naponta kétszer kaptak 14 milligrammnyi mennyiséget. érezhetően jobb alváshoz segítette őket.  

„Ez egy komoly kérdés, mivel a rossz alvásminőség negatív hatással lehet mind a mentális, mind a testi egészségre, és zavarhatja a napi működést ”- mondta Dr. Lopresti, a kutatás vezetője.

Mivel a vizsgálatban egy standardizált sáfránykivonat szerepelt, még dolgoznak azon, hogy ugyanazokat a jótékony hatásokat érjék el nyers, szárított sáfrány, vagy recept nélküli kiegészítők alkalmazásával.

Tartalomhoz tartozó címkék: Alvás Hangulat Gyógynövény