A Muira Puama felhasználási lehetőségei

A Muira Puama (marapuama) az amazóniai esőerdőben található gyógynövény. A Muira Puama segít a szexuális diszfunkcióban, és a kutatások szerint javíthatja a kognitív funkciókat és csökkentheti a stresszt, a szorongást és a fáradtságot.   


A Muira Puama (Ptychopetalum olacoides) egy kisebb fafaj, amely Francia Guyana, Guyana, Brazília, és az Amazonas esőerdeiben őshonos. 


Muira Puama alkotóelemei:
A Muira Puama gyökere és kérge gazdag alkaloidokban, fenolos vegyületekben, zsírsavakban, zsírsav-észterekben, illóolajokban, növényi szterolokban és triterpénekben. 
A Muira Puama kérgében nyolc diterpenoidot írtak le [1]. A diterpenoidok természetes vegyületek, amelyek potenciálisan antibakteriális, rákellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.

A Muira Puamával kapcsolatos vizsgálatok az alábbi lehetséges egészségügyi előnyöket mutatták ki:


Két vizsgálatban a kezdeti alacsony libidóval rendelkező férfiak 60%-ánál fokozta a szexuális vágyat, és a nem megfelelő erősségű erekció esetén a férfiak 50%-ánál javította az erekciós funkciót. A Muira Puama a szexuális zavarokkal küzdő nők 65%-ánál javította a szexuális vágyat, a szexuális fantáziákat és az orgazmus elérésének képességét is [2].
Egy másik tanulmányban, a Muira Puama ginkgo bilobával kombinálva növelte a libidót 202 nő 65%-ánál, akik alacsony nemi vágyról számoltak be [3].
A Muira Puama kiegészítők 262 alacsony libidójú férfi 60% -ánál fokozták a libidót [4].
Egy 54 középkorú férfival végzett klinikai vizsgálat során a Muira Puamával, gyömbérgyökérrel, guaranával és citrullinnal (Revactin) történő kiegészítés javította az erekció működését [5].


A Muira Puama (marapuama) az amazóniai esőerdőben található gyógynövény. A Muira Puama segít a szexuális diszfunkcióban, és a kutatások szerint javíthatja a kognitív funkciókat és csökkentheti a stresszt, a szorongást és a fáradtságot.  A Muira Puama (Ptychopetalum olacoides) egy kisebb fafaj, amely Francia Guyana, Guyana, Brazília, és az Amazonas esőerdeiben őshonos.

A periorbitális hyperchromia a felső és az alsó szemhéj sötétedése, gyakran a szem körüli lassú véráramlás következtében. Egy 21 emberrel folytatott kísérlet során egy Muira Puamával, brazil ginzenggel és fehér liliommal ellátott bőrápoló termék javította a sötét karikák megjelenését. A bőrsejtekben ez a termék csökkentette a gyulladást és az oxidatív károsodást [6].


A Muira puama védi az agyat Alzheimer-kór, kognitív károsodás és az agykárosodás megelőzése érdekében [7].
Egereken végzett vizsgálatok során a Muira Puama antioxidánsai képesek voltak átjutni a vér-agy gáton és csökkenteni a káros oxidatív stresszt [8].
A Muira Puamával végzett vizsgálatok azt is kimutaták, hogy javíthatja a memóriát [9].


Hatásos lehet stressz, szorongás és depresszió esetén. Egy vizsgálatban a Muira Puama kivonat ugyanolyan hatékonyan kezelte a stressz okozta depressziót, mint egy antidepresszáns (Imipramin) [10].


A stressz növeli a kortizolt és a vércukorszintet. A Muira puama megakadályozta a stressz okozta kortizol- és vércukorszint-növekedését [11].


A koleszterin és a testzsír csökkentése: a Muira Puama csökkentheti a zsírlerakódást, az összkoleszterintet és növeli a sovány testtömeget [12].


Gyomorpanaszok, menstruációs rendellenességek, ízületi fájdalmak (reuma) és poliomyelitis okozta bénulás esetén is alkalmazzák, valamint étvágygerjesztőként.


A Muira Puama kapcsolatos vizsgálatok jelenleg kisebb mértékűek, így további klinikai kutatásokra van szükség a hatékonyságának értékeléséhez ezekre a felhasználásokra.
Nincs elegendő megbízható információ a Muira Puama szedésének biztonságosságáról, ha terhes vagy szoptat. Maradjon biztonságban és kerülje a felhasználást. Nem ajánlott gyermekek számára.


Mellékhatások


A Muira Puamának nagyon kevés mellékhatása van, és a leggyakoribbak enyhék. Lehetséges mellékhatásként előfordulhat gyomorsavtúltengés vagy fejfájás.
A Muira Puama, guarana, gyömbér és más gyógynövénykivonatok keveréke nem okozott káros hatásokat ha naponta kétszer adták őket 28 napon keresztül.
A Muira Puama rövid ideig tartó alacsony vérnyomást okozhat. 


Ha gyógyszert szed, mielőtt elkezdené alkalmazni a Muira Puamát, konzultáljon orvosával, a gyógynövény kölcsönhatásba léphet a nitrátokkal (a Viagrához hasonló módon), hatásmechanizmusa alapján súlyos vérnyomásesést okozva.


Forrás:
[1] Eight new clerodane diterpenoids from the bark of Ptychopetalum olacoides Nat Prod Commun. 2011 Mar;6(3):327-32.
[2] Natural aphrodisiacs J Sex Med. 2010 Jan
[3] Effects of Herbal vX on libido and sexual activity in premenopausal and postmenopausal women Adv Ther. Sep-Oct 2000
[4] Traditional plant aphrodisiacs and male sexual dysfunction Phytother Res. 2014 Jun

[5] Safety and efficacy of daily Revactin® in men with erectile dysfunction: a 3-month pilot study 2018 Apr
[6] Effects of a Brazilian herbal compound as a cosmetic eyecare for periorbital hyperchromia ("dark circles") J Cosmet Dermatol. 2009 Jun
[7] The Amazonian herbal Marapuama attenuates cognitive impairment and neuroglial degeneration in a mouse Alzheimer model 2011 Feb 15
[8] Antioxidant activities of Ptychopetalum olacoides ("muirapuama") in mice brain Phytomedicine. 2007 Nov
[9] Memory retrieval improvement by Ptychopetalum olacoides in young and aging mice J Ethnopharmacol. 2004 Dec
[10] Effects of Marapuama in the chronic mild stress model: further indication of antidepressant properties 2008 Jul 23
[11]  Anti-stress effects of the "tonic"Ptychopetalum olacoides (Marapuama) in mice 2010 Mar
[12] Method of preparing muira puama extract and its use for decreasing body fat percentage and increasing lean muscle mass Cherksey, Bruce D. (Hoboken, NJ)

Kapcsolódó termékek