Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A kudzu gyökér hatása alkoholfogyasztási zavar esetén

Az emberek évek óta használják a kudzu gyökeret a keleti gyógyászatban. A közelmúltban a kudzu gyökér gyógynövény-kiegészítőként eljutott a nyugati országokba. Felmerülhet a kérdés, hogyan használjuk a kudzu gyökeret, és mit kell tudni, amikor azt fontolgatjuk, hogy kipróbáljuk.

A kudzu gyökér, más néven japán nyílgyökér, Kínában, Japánban és Koreában őshonos. Ezek a kultúrák évszázadok óta széles körben használták. Manapság a kudzu a világ más részein is terem, így az Egyesült Államok déli részén is. 

A növény gyakran más növények és fák fölé nő, így egyesek invazív gyomnövénynek tartják. Az emberek több mint 2000 éve használják a kudzu gyökeret a hagyományos kínai orvoslásban olyan célokra, mint a láz, a hasmenés, sőt a cukorbetegség és a szívbetegségek kezelése . Nyers formájában a kudzu gyökér hasonlít más gyökérgumókra, például burgonyára vagy jamgyökérre. Barna héjú, fehér húsú és hosszúkás alakú.

Ma a kudzu gyökér felhasználásának legnépszerűbb módja gyógynövény-kiegészítő vagy gyökértea.

A kudzu gyökeret azonban ételként is fogyaszthatja. Az emberek gyakran fogyasztják a növény különböző részeit nyersen, pirítva, rántva, sütve vagy zselésítve.

A gyökeret ugyanúgy fogyaszthatja, mint a többi gyökérzöldséget, például a burgonyát. A kudzu gyökerei száríthatók és porrá őrölhetők, amelyet sült ételek panírozására vagy levesek és szószok sűrítőjeként használnak.

 

A kudzu gyökér egészségügyi előnyei

A Kudzu gyökér több mint 70 növényi vegyületet tartalmaz, amelyek közül néhány felelős lehet a gyökér potenciális egészségügyi előnyeiért (1).

 

Csökkentheti az alkoholfüggőséget

Egyes tanulmányok szerint a kudzu gyökér segíthet az alkoholfogyasztási zavar vagy az alkoholfüggőség kezelésében.

Egy kisebb tanulmányban a kudzu hatásait vizsgálták 17, 21–33 éves férfin, akik körülbelül heti 22–35 italt fogyasztottak. A kutatók kudzu-kivonatot vagy placebót adtak a résztvevőknek minden nap, 4 héten át (2).

A résztvevők beszámoltak alkohol iránti vágyukról és fogyasztásukról a vizsgálat ideje alatt. A kutatók azt találták, hogy a kudzu-kivonat nem volt hatással az alkoholéhségre, de 34-57%-kal csökkentette a heti alkoholos italok számát (2).

Ezen túlmenően, a kudzu-t szedő férfiaknak hetente kevesebb volt az alkoholfogyasztása, és lényegesen több egymást követő nap volt alkoholfogyasztás nélkül (2).

Egyes esetekben már egyetlen adag kudzu-kivonat is csökkentette az alkoholfogyasztást és megakadályozta a mértéktelen ivást (3).

 

Segíthet a májkárosodás kezelésében

A Kudzu gyökér gazdag antioxidánsokban, olyan vegyületekben, amelyek megvédik a sejteket az oxidatív stressztől, amely betegségekhez vezethet. Az izoflavon puerarin a legelterjedtebb antioxidáns vegyület a kudzu növényben.

Egy vizsgálat kimutatta, hogy a kudzu-kivonat rendkívül jótékony hatású az alkohol okozta májkárosodás kezelésében azáltal, hogy megköti a káros szabad gyököket és felerősítette a természetes antioxidáns rendszert (4).

 

Enyhítheti a menopauza tüneteit

Egyes egészségügyi cégek a Pueraria mirifica kudzu gyökérfajtát menopauzás és posztmenopauzás nők étrend-kiegészítőjeként értékesítik.

A Kudzu gyökér fitoösztrogéneket tartalmaz, olyan növényi vegyületeket, amelyekről a tudósok úgy találták, hogy az emberi szervezetben az ösztrogénhez hasonlóan hatnak.

A Kudzu gyökér segíthet a leggyakoribb menopauzális panaszok kezelésében, beleértve a hőhullámokat és az éjszakai izzadást.

Az embereken végzett vizsgálatok figyelemre méltó javulást figyeltek meg ezekben a menopauzális tünetekben, például a hüvelyszárazság esetében (5).

 

Egyéb lehetséges előnyök

Csökkentheti a gyulladást. Egy kísérletben kiderült, hogy az izoorientin, a kudzu gyökérből izolált vegyület növelte az antioxidánsok szintjét és csökkentette a gyulladást (6).

Elősegítheti a szív egészségét. A Kudzu gyökér szívvédő előnyöket kínál, az emberek a hagyományos kínai orvoslásban is használták szívbetegségek kezelésére, de a tudósoknak további kutatásokat kell végezniük ezzel kapcsolatban (1).

Enyhítheti az erős fejfájást. Egy kis esettanulmány, amely 16, gyakori fejfájásban szenvedő embert érintett, azt találta, hogy a kudzu gyökér az emberek 69%-ánál csökkentette a fejfájás intenzitását, 56%-ánál a gyakoriságot és 31%-nál az időtartamot (7).

 

Lehetséges mellékhatások

A Kudzu gyökér kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel. Például csökkentheti a születésszabályozás hatékonyságát ösztrogén hatása miatt.

A legjobb, ha beszél az egészségügyi szolgáltatóval, hogy megállapítsa, hogy a kudzu gyökér kölcsönhatásba léphet-e az Ön által szedett gyógyszerekkel.

A tudósoknak további kutatást kell végezniük a kudzu gyökér biztonságos és hatékony adagolásával kapcsolatban különféle felhasználási célokra.

 

Forrás:

(1) Kudzu root: traditional uses and potential medicinal benefits in diabetes and cardiovascular diseases 2011 Apr 12

(2) A standardized kudzu extract (NPI-031) reduces alcohol consumption in nontreatment-seeking male heavy drinkers 2013 Mar

(3) A single dose of kudzu extract reduces alcohol consumption in a binge drinking paradigm 2015 Aug

(4) Protective activity of kudzu (Pueraria thunbergiana) vine on chemically-induced hepatotoxicity: in vitro and in vivo studies 2016 Jan 29

(5) Comparison of Pueraria mirifica 25 and 50 mg for menopausal symptoms 2011 Aug

(6) Evaluation of Anti-Inflammatory Properties of Isoorientin Isolated from Tubers of Pueraria tuberosa  2017 Jan 24.

(7) Response of cluster headache to kudzu 2009 Jan

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógynövény Menopauza