Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Wild Yam gyökér és hatásai

A Wild Yam (Dioscorea villosa), vagy mexikói jamgyökér Észak-Amerikában őshonos növény. Számos más neve is ismert1, például: kólika gyökér, wild jam, amerikai jam, négylevelű yam, jamgyökér. 

jam gyöker
Jam gyökér

A népi orvoslásban a 18. század óta használták menstruációs görcsök, köhögések és gyomorrontások kezelésére. A jamgyökeret már a mexikói aztékok és a dél-amerikai maják is gyógyításra használták, többek között reumatikus panaszok kezelésére. Az észak-amerikai indiánok is ismerték és nagyra becsülték a növényt. Asszonyaik értettek ahhoz, hogy hogyan kell biztos fogamzásgátlásra, a testük fiatalon tartására és harmonizálására használni. A férfiak a gumókat kis adagban fiatalítószerként alkalmazták. Ma gyakran krémként dolgozzák fel, amely enyhíti a menopauza és a premenstruációs szindróma (PMS) tüneteit.

A Wild Yam gyökér számos betegség kezelésében segíthet, bár ezen felhasználások hatékonyságának megerősítésére még további tudományos kutatások szükségesek.

WIld yam alkalmazási területei

Hormontermelés és egyensúlyhiány

A Wild Yam gyökér dioszgenint tartalmaz, ami egy növényi szteroid, melyet a tudósok szteroidok, például progeszteron, ösztrogén, kortizon és dehidroepiandroszteron (DHEA) előállítására használnak fel, és amelyeket aztán orvosi célokra használnak2.

A kutatások eredményei alapján a jamgyökérnek hasonló előnyei lehetnek a szervezetében, mint ezeknek a szteroidoknak, természetes alternatívát kínálva az ösztrogén terápiának vagy a progeszteron krémeknek.

Menopauza

A jamgyökeret leggyakrabban az ösztrogénpótló terápia alternatívájaként alkalmazzák3  a menopauza tüneteinek, például az éjszakai izzadás és a hőhullámok enyhítésére.

Gyulladás

A Wild Yam gyökérnek gyulladáscsökkentő4  hatása lehet. A fájdalmat, duzzanatot és merevséget okozó ízületi gyulladás kezelésére használják. 
A krónikus gyulladás a különféle állapotok, például a szívbetegségek, a cukorbetegség és az elhízás megnövekedett kockázatához kapcsolódik

Számos vizsgálat megfigyelte, hogy a jampor csökkentette a különböző betegségekhez kapcsolódó gyulladást, beleértve a vastagbélrákot, az irritábilis bél szindrómát (IBS) és a gyomorfekélyt.

Különböző vizsgálatok5 feltárják, hogy a Wild Yam gyökérből kivont dioszgenin segít megvédeni az osteoarthritis és a reumás ízületi gyulladás progresszióját. 

A bőr egészsége

A jamgyökér az öregedésgátló6  bőrkrémek gyakori összetevője.
Egy tanulmány megállapította, hogy a dioszgenin ösztönözheti az új bőrsejtek gyarapodását, amelynek öregedésgátló hatása lehet. 

A dioszgenin potenciális depigmentáló hatását is tanulmányozták. A túlzott napsugárzás hiperpigmentációt okozhat, amely ártalmatlan, de nemkívánatosnak tekinthető.

Fokozhatja az agy működését

 A jamgyökérben található dioszgenin elősegíti az idegsejtek növekedését és fokozza az agy működését.
Egy 12 hetes vizsgálatban7<8sup> azok az emberek, akik yam kiegészítést szedtek, magasabb eredményt értek el az agyműködési teszten, mint a placebo csoportban. A dioszgenin emellett javíthatja a memóriát és tanulási képességeket.

Lehetséges mellékhatások és kölcsönhatások

A jamgyökér alkalmazását általában biztonságosnak tekintik. A potenciális hormonkölcsönhatások miatt az ilyen betegségben szenvedő egyéneknek kerülniük kell a jamgyökér termékeket.

A gyermekek, a terhes vagy szoptató nők, valamint a protein S-hiányban szenvedő emberek - genetikai rendellenesség, amely növeli a vérrögképződés kockázatát - az elégtelen biztonsági információk miatt kerüljék el a Wild Yam gyökerét.

Kölcsönhatásba léphet az ösztradiollal, a fogamzásgátló és a hormonpótló terápiák bizonyos formáiban jelen lévő hormonnal. Ha ezeket a gyógyszereket szedi, kerülnie kell a jamgyökeret, kivéve, ha az egészségügyi szolgáltató erre más javaslatot ad.
 

Forrás:


1 Diarylheptanoids from Dioscorea villosa (Wild Yam) J Nat Prod. Author manuscript; available in PMC 2013 Dec 28.
2 Progestogens Used in Postmenopausal Hormone Therapy: Differences in Their Pharmacological Properties, Intracellular Actions, and Clinical Effects Endocr Rev. 2013 Apr; 34(2): 171–208. Published online 2012 Dec 13. 
3 Complementary and Alternative Medicine for Menopause Published online 2019 Mar 14.
4 Bioassay-guided evaluation of Dioscorea villosa – an acute and subchronic toxicity, antinociceptive and anti-inflammatory approach Published online 2013 Jul 28.
5 Diosgenin inhibits IL-1β-induced expression of inflammatory mediators in human osteoarthritis chondrocytes 2015 May 1.
6 Top 10 botanical ingredients in 2010 anti-aging creams J Cosmet Dermatol 2010 Sep;9
7 Diosgenin-Rich Yam Extract Enhances Cognitive Function: A Placebo-Controlled, Randomized, Double-Blind, Crossover Study of Healthy Adults Published online 2017 Oct 24.