A szent bazsalikom (Holy Basil) egészségügyi előnyei

A szent bazsalikom (Ocimum tenuiflorum) nem olyan, mint amit hagyományos fűszerként használunk. Ez a zöld levelű növény, más néven Ocimum sanctum L. vagy Tulsi, Délkelet-Ázsiában őshonos. Az indiai orvoslásban számos betegség kezelésére szolgált a történelem során, a szembetegségektől az fertőző bőrbetegségekig. 

 

A levelétől a magvakig a tulsi a test, a lélek és a szellem gyógyírjának számít. A különböző állapotok kezelésére a növény különböző részei ajánlottak:

Friss virágait használhat hörghurut esetén.

A levél és a mag fekete borssal alkalmas a malária kezelésére.

Használhatja az egész növényt hasmenés, hányinger és hányás esetén.

Ekcéma esetén használja a tablettát és a kenőcsöt.

Használjon alkoholos kivonatot gyomorfekély és szembetegségek esetén.

Rovarcsípés esetén használjunk levelekből készült illóolajat.

 

Számos tanulmány támogatja a bazsalikom teljes növényének emberi felhasználásra történő alkalmazását és terápiás értékét. A tápértéke is magas, mivel a következőket tartalmazza:

A- és C-vitamin

kalcium

cink

vas

klorofill

 

Mindig beszéljen kezelőorvosával, mielőtt étrend-kiegészítőket szedne. A szent bazsalikom kölcsönhatásba léphet a már szedett gyógyszerekkel.

 

Csökkentse a stresszt és a szorongást

A szent bazsalikom növény minden része adaptogénként működik. Az adaptogén egy természetes anyag, amely segít a szervezetnek alkalmazkodni a stresszhez és elősegíti a mentális egyensúlyt.

Az adaptogén koncepciója holisztikus megközelítés. De a tudományos kutatások (1) azt mutatják, hogy a szent bazsalikom farmakológiai tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek az elmének megbirkózni sokféle stresszel.

 

Humán és állatkísérletek (2) esetén csökkent:

feszültség

szexuális problémák

alvási problémák

feledékenység

kimerültség

 

A Journal of Ayurveda and Integrative Medicine szerint a szent bazsalikom antidepresszáns és szorongásoldó tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek összehasonlíthatók a diazepammal és az antidepresszánsokkal. Ezek a vizsgálatok a növény leveleit vizsgálták.

Egy tanulmány (3) kimutatta, hogy azok az emberek, akik naponta 500 milligramm szent bazsalikom kivonatot vettek be, kevésbé érezték magukat szorongónak, stresszesnek és depressziósnak. Az emberek szociálisabbnak is érezték magukat.

Az ayurvédikus szakemberek azt javasolják, hogy a levelek felhasználásával igyunk szent bazsalikomot teaként. A teaivás rituális és olyan megnyugtató lehet, mint a jóga. Elősegíti a tiszta gondolatokat, az ellazulást és a jólét érzését. De ha a bazsalikom keserű és csípős íze nem az Ön ízlése, rendelkezésre áll kiegészítő tabletta. 

 

Stimulálja és vitalizálja testet

A bazsalikom magas antioxidáns tartalommal rendelkezik, és segít a szervezet méregtelenítésében. Tanulmányok (4) azt mutatják, hogy a bazsalikom megvédheti szervezetét a mérgező vegyszerektől. A rákos sejtek növekedésének csökkentésével megelőzheti a rákos megbetegedést is.

 

Véd a fertőzésektől és kezeli a sebeket

Úgy gondolják, hogy a leveleiből készült kivonatok felgyorsítják a sebgyógyulást.

A szent bazsalikom hatásai:

antibakteriális

vírusellenes

gombaellenes

gyulladáscsökkentő

fájdalomcsillapító 

 

Vannak, akik a műtét után szent bazsalikomot is használnak a sebek gyógyítására és védelmére. A szent bazsalikom segíti a seb gyógyulási idejét és összehúzódását. 

 

A kutatások azt mutatják, hogy a szent bazsalikom hatékonyan hat a fertőzések és sebek ellen, mint például:

szájfekélyek

keloidok

emelkedett hegek

pattanás

 

Csökkenti a vércukorszintet

Ha prediabéteszben vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenved, a szent bazsalikom növény minden része segíthet csökkenteni a vércukorszintet. Állati és humán (5) vizsgálatok kimutatták, hogy a bazsalikom segíthet megelőzni a cukorbetegség tüneteit, mint például:

súlygyarapodás

hiperinzulinémia vagy túlzott inzulin a vérben

magas koleszterin

inzulinrezisztencia

magas vérnyomás

Beszéljen orvosával, mielőtt hozzáadná a bazsalikomot az étrendjéhez. Ha már szed gyógyszert a vércukorszint szabályozására, az még jobban csökkentheti a vércukorszintjét.

 

Csökkenti a koleszterinszintet

Mivel a szent bazsalikom a metabolikus stresszt célozza meg, a fogyásban és a koleszterinszintben is segíthet.

Állatkísérletek (6) során jelentős változásokat észleltek a nyulak zsírmolekuláiban, amikor friss bazsalikomlevelet ettek. Alacsonyabb volt a „rossz” koleszterin (LDL-koleszterin) és magasabb a „jó” koleszterin (HDL-koleszterin).

Egy állatkísérlet (6) kimutatta, hogy a bazsalikomban lévő olaj (eugenol) csökkenti a stressz által kiváltott koleszterinszintet. Cukorbetegségben szenvedő és nem cukorbeteg patkányok veséjében, májában vagy szívében a teljes koleszterinszint csökkent, miután szent bazsalikomlevél port ettek.

 

Enyhíti a gyulladást és az ízületi fájdalmakat

Gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező adaptogénként a szent bazsalikom képes leküzdeni a stresszt, a szorongást és a gyulladást. Még az ízületi gyulladásban vagy fibromyalgiában szenvedőknek is segíthet.

 

Védi a gyomrát

A szent bazsalikom képes ellensúlyozni a stressz okozta fekélyek hatásait. Természetes módon növeli a gyomor védekezőképességét:

a gyomorsav csökkentése

növeli a nyálkakiválasztást

a nyálkasejtek növekedése

meghosszabbítja a nyálkasejtek élettartamát

 

Sok peptikus fekély kezelésére szolgáló gyógyszernek vannak mellékhatásai, és néhány embernél kellemetlenséget okozhatnak. A szent bazsalikom előnyös alternatíva lehet. Egy állatkísérlet (7) kimutatta, hogy 200 mg szent bazsalikom kivonat jelentősen csökkentette a fekélyek számát az állatok kétharmadánál.

 

Melékhatások

Mindig beszéljen orvosával, mielőtt a bazsalikomot vagy bármilyen más étrend-kiegészítőt beépítene étrendjébe.

Nincs elegendő kutatás ahhoz, hogy gyermekeknek, valamint terhes vagy szoptató nőknek ajánlják a használatát. 

Vásároljon olyan szent bazsalikomot, amelyet ökológiailag termesztenek, szennyezetlen környezetben. A szennyezett területen termesztett bazsalikom kétszerese mérgező hatású lehet.

Humán klinikai vizsgálatok során nem számoltak be negatív mellékhatásokról. Kerülnie kell azonban a bazsalikomot, ha szoptat, terhes vagy teherbe kíván esni.

 

Forrás:

(1) The Clinical Efficacy and Safety of Tulsi in Humans: A Systematic Review of the Literature

(2) The Clinical Efficacy and Safety of Tulsi in Humans: A Systematic Review of the Literature  2017 Mar 16

(3) A clinical study on the management of generalized anxiety disorder with Vaca (Acorus calamus)

(4) Tulsi - Ocimum sanctum: A herb for all reasons 2014 Oct-Dec

(5) The Clinical Efficacy and Safety of Tulsi in Humans: A Systematic Review of the Literature

(6) HOLY BASIL (Ocimum sanctum) An Overview of the Research and Clinical Indications

(7) Comparison Of Efficacy Of Ocimum Sanctum Against Gastric And Duodenal Ulcers In Animals