A Rhodiola rosea 7 tudományosan alátámasztott egészségügyi előnye

A Rhodiola egy gyógynövény, amely Európa és Ázsia hideg, hegyvidéki területein nő. Gyökerei adaptogéneknek számítanak, ami azt jelenti, hogy segítik a szervezetet a stresszhez való alkalmazkodásban.

A Rhodiola sarkvidéki gyökérként vagy aranygyökérként is ismert. Tudományos neve Rhodiola rosea. Gyökere több mint 140 hatóanyagot tartalmaz, amelyek közül a két legerősebb a rozavin és a szalidrozid. 

Oroszországban és a skandináv országokban évszázadok óta használták a rhodiolát a következők kezelésére: szorongás, fáradtság, depresszió.

Ma már széles körben használják étrend-kiegészítőként számos egészségügyi előnye miatt.

 

Íme a Rhodiola rosea 7 tudományosan megalapozott egészségügyi előnye:

 

1. Segíthet csökkenteni a stresszt

A Rhodiola régóta ismert adaptogén, egy természetes anyag, amely növeli a szervezet stresszel szembeni ellenállását.

Úgy gondolják, hogy az adaptogének stresszes időszakokban történő fogyasztása segít jobban kezelni a stresszes helyzeteket.

A Rhodiolaról kimutatták, hogy javítja a kiégés tüneteit is, amely krónikus stressz esetén fordulhat elő. Egy tanulmányban 118, stressz okozta kiégésben szenvedő ember vett részt, akik napi 400 mg rhodiolát vettek be 12 héten keresztül. A vizsgálat résztvevői egyértelmű javulást mutattak a különféle tünetekben, mint például a stressz és a depresszió, amelyek gyakran társulnak a kiégéssel.

A legnagyobb javulás az első héten következett be, és a vizsgálat során végig folytatódott. A kutatók megjegyezték, hogy ez volt az első olyan kísérlet, amely a kiégés elleni rhodiola-kezelés klinikai eredményeit vizsgálta. Az eredményeket biztatónak találták, és további kísérleteket javasoltak (1).

 

2. Segíthet a fáradtság ellen

A stressz, a szorongás és a nem megfelelő alvás csak néhány olyan tényező, amely hozzájárulhat a kimerültséghez, amely fizikai és szellemi fáradtságot okozhat.

Az adaptogén tulajdonságainak köszönhetően a rhodiola segít enyhíteni a fáradtságot.

Egy tanulmányban 100 krónikus fáradtság tüneteivel küzdő ember kapott 400 mg rhodiolát minden nap 8 héten keresztül. Jelentős javulást tapasztaltak a következőkben:

stressz tünetei

fáradtság

életminőség

hangulat

koncentráció

Ezeket a javulásokat már 1 hetes kezelés után észlelték, és a vizsgálat utolsó hetében tovább javultak (2).

 

3. Segíthet csökkenteni a depresszió tüneteit

A depresszió gyakori, és súlyos betegség, amely negatívan befolyásolja az érzéseit és a cselekvéseit.

Úgy gondolják, hogy ez akkor fordul elő, amikor az agyban lévő vegyi anyagok, az úgynevezett neurotranszmitterek kiegyensúlyozatlanná válnak. Az egészségügyi szakemberek általában antidepresszánsokat írnak fel, hogy segítsenek korrigálni ezeket a kémiai egyensúlyhiányokat.

Feltételezték, hogy a Rhodiola rosea antidepresszáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek egyensúlyban tartani az agy neurotranszmittereit.

Egy tanulmány összehasonlította a rhodiola hatását az általánosan felírt antidepresszáns szertralinnal, amelyet Zoloft néven árulnak. A vizsgálatban 57 depresszióval diagnosztizált személyt véletlenszerűen osztottak ki arra, hogy 12 hétig kapjanak rhodiola-t, szertralint vagy placebót (3). Míg a rhodiola és a sertralin egyaránt csökkentette a depresszió tüneteit, a sertralinnak nagyobb hatása volt. A rhodiola azonban kevesebb mellékhatást produkált, és jobban tolerálható volt.

 

4. Javíthatja az agyműködést

A testmozgás, a megfelelő táplálkozás és a jó éjszakai alvás biztos módja annak, hogy az agyműködés egészségét megőrizze.

Egyes étrend-kiegészítők is segíthetnek, köztük a rhodiola.

36 állatkísérlet áttekintése arra a következtetésre jutott, hogy a rodiola javíthatja a tanulási és memóriafunkciókat (4).

Egy másik, ápoló hallgatók bevonásával végzett vizsgálatban a rhodiola csökkentette a mentális és fizikai fáradtságot 42 nap után. A tanulók napi 364 mg rhodiola-t vagy placebót vettek be ébrenléti időszakuk kezdetén, majd a következő 4 órán belül további 1 kapszulát (5).

Egy állatkísérlet kimutatta, hogy egyetlen adag rhodiola növeli a memóriát, és antidepresszáns hatást fejt ki az egereken. A rhodiola jó eszközzé válhat a kogníció javítására és a hangulati zavarok ellensúlyozására az emberekben.

Egy másik kutatási áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy a rhodiola terápiás tulajdonságai számos életkorral összefüggő betegségben előnyösek lehetnek. A kutatók további kutatásokat kértek a kísérleti eredmények és a klinikai alkalmazások közötti szakadék áthidalására (6).

 

5. Javíthatja a sportteljesítményt

A Rhodiola állítólag javítja a sportteljesítményt a fizikai és szellemi fáradtság csökkentésével és az antioxidáns aktivitás növelésével.

A kutatási eredmények azonban vegyesek.

Pozitívum, hogy egy állatkísérlet azt találta, hogy a rhodiola javíthatja az izomerőt és az erőteljesítményt patkányokban. A vizsgálat során a patkányok Rhodiola rosea kivonatot kaptak egy másik, Rhaponticum carthamoides (Rha) nevű, Rhodiola nevű vegyülettel kombinálva ellenállási gyakorlat után (7).

Egy másik tanulmány megállapította, hogy a rhodiola lenyelése lerövidíti a reakcióidőt és a teljes válaszidőt fiatal, egészséges, fizikailag aktív férfiaknál. Növelte az antioxidáns aktivitást is, de nem volt hatással az általános állóképességre (8).

A szkeptikus oldalon a kutatás olyan tanulmányokra mutat rá, amelyek szerint a rhodiola kiegészítése nem változtatta meg az oxigénfelvételt vagy az izomteljesítményt, és nem erősítette meg a maratoni sportolók immunrendszerét (9).

 

6. Segíthet a cukorbetegség kezelésében

A cukorbetegség olyan állapot, amely akkor fordul elő, ha szervezete csökkenti az inzulin hormon termelését vagy arra való reagálását, ami magas vércukorszintet eredményez. A cukorbetegek általában inzulin injekciókat vagy olyan gyógyszereket használnak, amelyek növelik az inzulinérzékenységet, hogy jobban kezeljék vércukorszintjüket.

Érdekes módon az állatkísérletek azt mutatják, hogy a rhodiola segíthet a cukorbetegség kezelésében (10). A rhodiolában található szalidrozid vegyületről kimutatták, hogy segít a cukorbetegség és a diabéteszes nephropathia (vesebetegség) elleni védelemben patkányokban.

Ezeket a vizsgálatokat patkányokon végezték, így eredményeiket nem lehet emberre általánosítani. Ezek azonban nyomós okot adnak arra, hogy megvizsgáljuk a rhodiola hatását az emberek cukorbetegségére.

Ha cukorbeteg, és Rhodiola étrend-kiegészítőket szeretne szedni, először beszéljen dietetikusával vagy orvosával.

 

7. Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezhet

A szalidrozidot, a rhodiola erős összetevőjét rákellenes tulajdonságai miatt vizsgálták.

Kémcsöves és állatkísérletek kimutatták, hogy gátolhatja a tüdő-, hólyag-, gyomor- és vastagbélráksejtek növekedését (11).

Ennek eredményeként a kutatók azt javasolták, hogy a rhodiola hasznos lehet számos rákfajta kezelésében.

Azonban nem állnak rendelkezésre humán vizsgálatok, hogy a rhodiola segíthet-e a rák kezelésében. 

 

A rhodiola biztonsága és mellékhatások

A Rhodiola egy viszonylag ritka növény, és elsősorban Rhodiola rosea kivonat formájában kapható kapszulákban vagy tablettákban. Teaként is kapható, de sokan a tablettát részesítik előnyben, mert pontos adagolást tesz lehetővé.

A legjobb, ha a rhodiolát éhgyomorra alkalmazza, de nem lefekvés előtt, mivel enyhén stimuláló hatása van. 

A jelenlegi kutatási eredmények azt mutatják, hogy a rhodiola biztonságos és jól tolerálható. A legújabb klinikai vizsgálatok kevés mellékhatást tulajdonítanak a rhodiolának.

Minden étrend-kiegészítőnek, így a rhodiolának is lehetnek negatív mellékhatásai. Ez különösen igaz, ha a rhodiola szennyezett vagy más gyógynövényekkel kombinálva van. A Rhodiola kölcsönhatásba léphet más gyógyszerekkel is, amelyeket Ön szedhet, vagy súlyosbíthat egy másik egészségügyi állapotot. Ezenkívül a hatását nem vizsgálták gyermekeken, terheseken vagy más veszélyeztetett csoportokon.

Minőségi problémák merülhetnek fel gyógynövény-kiegészítők vásárlásakor. Ha étrend-kiegészítőket vásárol, különösen az interneten, alaposan értékelje a forrást. Ezenkívül konzultáljon egy egészségügyi szakemberrel, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a kiegészítő biztonságos-e az Ön egészségi állapotában.

Összességében a rhodiola számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, és biztonságosnak tekinthető, valamint alacsony a mellékhatások kockázata.

 

Forrás:

(1) Multicenter, open-label, exploratory clinical trial with Rhodiola rosea extract in patients suffering from burnout symptoms  2017 Mar 22.

(2) Rhodiola rosea in Subjects with Prolonged or Chronic Fatigue Symptoms: Results of an Open-Label Clinical Trial 2017 Feb 17.

(3) Rhodiola rosea versus sertraline for major depressive disorder: A randomized placebo-controlled trial

(4) Rhodiola rosea L. Improves Learning and Memory Function: Preclinical Evidence and Possible Mechanisms 2018 Dec 4.

(5) Rhodiola Rosea for Mental and Physical Fatigue in Nursing Students: A Randomized Controlled Trial 2014 Sep 30.

(6) Rosenroot (Rhodiola): Potential Applications in Aging-related Diseases 2019 Feb 1.

(7) Acute and chronic effects of Rhaponticum carthamoides and Rhodiola rosea extracts supplementation coupled to resistance exercise on muscle protein synthesis and mechanical power in rats 2020 Nov 16.

(8) Effects of Rhodiola rosea supplementation on mental performance, physical capacity, and oxidative stress biomarkers in healthy men 2016 May 20.

(9) Herbal medicine for sports: a review 2018 Mar 15.

(10) Salidroside, A Natural Antioxidant, Improves β-Cell Survival and Function via Activating AMPK Pathway 2017 Oct 18

(11) Rhodiola rosea L.: an herb with anti-stress, anti-aging, and immunostimulating properties for cancer chemoprevention 2017 Sep 14.