A mio-inozitol hatásai

A mio-inozitol egy természetes anyag, amit az emberi szervezet is képes bizonyos mennyiségben előállítani (szénhidrátokból). Mindenütt jelen van az emberi étrendben, leginkább gabonafélékben, gyümölcsökben, babban és diófélékben fordul elő. Tudósok a vércukor- és inzulinszint szabályozásában, illetve a hormonális működésben betöltött szerepét még napjainkban is nagy erőkkel vizsgálják. 


A mio-inozitolt általában B8 vitaminnak nevezik, mivel hasonló a B-vitamin család vegyületeihez, ám az inozitol egyáltalán nem vitamin, hanem egyfajta cukor, számos fontos funkcióval.
Az egyik elsődleges feladata a sejtek szerkezetének megerősítése, az anyagcsere és ezt követően a nemi hormonok szabályozása. 


A gyermek fogantatása egy rendkívül összetett folyamat, számos tényező befolyásolja a termékenységet, sok orvos és páciensük folyamatosan keresi a módját a folyamat támogatására és a fogamzás valószínűségének növelésére.


Ami a termékenységet illeti, az anya egészségének számos aspektusa lép életbe. Az egészséges életmód, a megfelelő étrend, a megfelelő testmozgás és a sok pihenés mind olyan tényező, amelyek ösztönözhetik a termékenységet. Ezenkívül vannak olyan táplálkozási összetevők, mint a CoQ10, a kolin és a mio-inozit, amelyek fontos szerepet játszanak a fogantatásban és elősegíthetik a termékenységet. 


A bél egészsége jelentős szerepet játszik a termékenységben és az egészségi állapotban.


Mivel a mio-inozitol könnyen elérhető olyan ételekben, mint a citrusfélék, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a diófélék és a hüvelyesek, ennek az alapvető tápanyagnak a hiánya nem túl gyakori. Általánosságban elmondható, hogy ha valakinek alacsony az inozitol szintje, akkor a probléma valószínűleg abban rejlik, hogy a szervezet hogyan képes felvenni és átalakítani ezt a biológiai vegyületet, nem pedig annak hiányában az étrendben.
 

A petesejt minősége alapvető szerepet játszik a termékenységben. 

A mio-inozitol a következő módon mutathatja ki a termékenység javításának lehetőségét: 
•    Javíthatja a peteérés (oogenezis) folyamatát 
•    Stabilizálhatja a petesejt citoszkeletonját
•    Stabilizálhatja a petesejtben lévő genetikai anyagot 
•    Javíthatja az inzulinérzékenységet 

Az oogenezis folyamata a petesejtek kialakulására és érlelésére utal a petefészek-ciklusban. Az általános sejtszintű javulás mellett a mio-inozitolról kimutatták, hogy támogatja a tüszőérettséget. (1) Ennek eredményeként a mio-inozitolt szedő nők petefészkei érettebb, egészséges petesejteket szabadítanak fel az ovuláció során, és nagyobb eséllyel történik meg a fogantatás. (2)

A „citoszkeleton” a petesejtet körülvevő szerkezeti rétegekre utal. A mio-inozitol segíthet mindhárom réteg szerkezeti integritásának optimális szinten tartásában. Rendkívül bonyolult folyamat zajlik, amikor a spermium találkozik a petesejtekkel, és a citoszkeleton integritásának tökéletesnek kell lennie ahhoz, hogy minden a megfelelő módon működjön.
Mindannyian hallottuk, hogy az emberek azt mondják: „A petesejt megtermékenyítéséhez csak egy sperma szükséges.” De mi történik, ha több sperma jut be a petesejtbe? Az eredmény poliszpermia, ami akkor fordul elő, amikor a petesejt lehetővé teszi, hogy egynél több sperma hatoljon be a petesejt citoplazmájába. Így létrehoz egy sejtet, amely kettőnél több kromoszóma készletet tartalmaz. Ezért a poliszpermia legtöbbször kóros. Ezért elengedhetetlen, hogy tökéletesen stabil citoszkeletonnal rendelkezzünk, amelynek ionos töltésével a fogantatás bekövetkezhet. Egy tökéletesen egészséges petesejtben az első spermium belépésének pontos pillanatában ionváltozás következik be és a petesejt polaritása úgy változik, hogy más spermium nem kapcsolódhat. 

A mio-inozitol stabilizálja a kromatint a petesejtben. (3) A kromatinban található az összes fehérje, DNS és RNS, amelyre szükség van a spermatozoid DNS-ével való kombinációhoz az egészséges magzatnak. A mio-inozitol hozzájárulhat a DNS stabilitásához a petesejt megtermékenyítése után. (4)
Amellett, hogy ösztönzi az egészséges petesejt kialakulását, a mio-inozitnak metabolikus előnyei is vannak, különösen az inzulinhoz kapcsolódóan. A magas gyulladásszint általában a test stresszét jelzi, míg az optimális termékenység akkor következik be, amikor a szervezet biztonságban érzi magát. A mio-inozit segít az inzulin szabályozásában, amely végső soron elősegítheti a gyulladás normális szintjének fenntartását és támogatja a termékenységet. 

A mio-inozitol az agy kémiai hírvivőit is befolyásolja, például a szerotonint és a dopamint. (5) Érdekes módon a kutatók azt találták, hogy egyes depressziós, szorongásos és kényszeres rendellenességekben szenvedő embereknél alacsonyabb az inozitol szintje az agyban.
Bár további kutatásokra van szükség, számos tanulmány azt mutatja, hogy az inozitol alternatív kezelés lehet a mentális egészségi problémák kezelésében. Úgy tűnik, hogy kevesebb mellékhatása van, mint a hagyományos gyógyszereknek. 

Javíthatja a policisztás petefészek-szindróma tüneteit. A policisztás petefészek-szindróma (PCOS) olyan állapot, amely a nőknél egyensúlyhiányt okoz, ami szabálytalan periódusokhoz és meddőséghez vezethet. A súlygyarapodás, a magas vércukorszint és a nemkívánatos koleszterin- és trigliceridszint szintén aggodalomra ad okot a PCOS-szal. Az inozit-kiegészítők javíthatják a PCOS tüneteit, különösen folsavval kombinálva.
Klinikai tanulmányok azt mutatják, hogy az inozitol és a folsav napi dózisa segíthet csökkenteni a trigliceridek szintjét a vérben. Javíthatják az inzulin működését és kissé csökkenthetik a vérnyomást a PCOS-ban szenvedőknél is (6).
Sőt, az előzetes kutatások azt találták, hogy az inozit és a folsav kombinációja elősegítheti az ovulációt a PCOS termékenységi problémáiban szenvedő nőknél (7).

Egy vizsgálatban 4 gramm inozit és 400 mcg folsav 3 hónapig tartó alkalmazása ovulációt váltott ki a kezelt nők 62% -ában (7).
Klinikai tanulmányok szerint, az inozitol-kiegészítők előnyösek lehetnek a metabolikus szindrómában szenvedők számára. (8)
A metabolikus szindróma olyan állapotok csoportja, amelyek növelik a krónikus betegség kockázatát, ideértve a szívbetegségeket és a 2-es típusú cukorbetegséget.
 

Öt állapot társul a metabolikus szindrómához:
•    Felesleges zsír a gyomor területén
•    A trigliceridek magas szintje a vérben
•    Alacsony „jó” HDL-koleszterinszint
•    Magas vérnyomás
•    Magas vércukorszint


Az inozitol-kiegészítőket szedő nők 20% -a már nem felelt meg a metabolikus szindróma kritériumainak a vizsgálat végére (9).
Megakadályozhatja a cukorbetegséget terhesség alatt. Az inozitol strukturális szerepet játszik a testében, mint a sejtmembránok fő alkotóeleme. Ez befolyásolja az inzulin, a vércukorszint-szabályozáshoz nélkülözhetetlen hormon hatását is.
Néhány nő magas vércukorszintet tapasztal terhesség alatt. Ezt az állapotot terhességi cukorbetegségnek (GDM) nevezik.
Állatkísérletek során az inozitol közvetlenül kapcsolódott az inzulin, a vércukorszintet szabályozó hormon működéséhez (10).
Csak korlátozott számú tanulmány áll rendelkezésre az emberek kiegészítéséről és GDM-jéről. Egyesek szerint azonban 4 gramm myo-inozitol és 400 mcg folsav kombinációja hasznos lehet a GDM megelőzésében, ha a terhesség alatt naponta szedik (11)

Egyéb lehetséges előnyök
Az inozitolt számos betegség lehetséges kezelésének lehetőségeként vizsgálták, a már említetteken kívül a kutatások szerint az inozitol a következő körülmények között hasznos lehet:
Légzőszervi distressz szindróma: koraszülötteknél az inozitol hasznosnak tűnik a fejletlen tüdő légzési problémáinak kezelésében (12)
2-es típusú cukorbetegség: egy előzetes tanulmány azt sugallja, hogy az inozit és a folsav, amelyet napi 6 hónapig szednek, elősegítheti a vércukorszint-szabályozást a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél (13).
Obszesszív-kompulzív rendellenesség (OCD): egy tanulmány azt mutatja, hogy 18 gramm inozitol, napi 6 héten át bevéve, csökkentheti az OCD tüneteit (14).

Mellékhatások és kölcsönhatások
Úgy tűnik, hogy az inozit-kiegészítőket a legtöbb ember jól tolerálja.
Azonban enyhe mellékhatásokról számoltak be napi 12 gramm vagy annál nagyobb adagok esetén. Ide tartozik a hányinger, a puffadás, az alvási nehézség, a fejfájás, a szédülés és a fáradtság.
A terhes nők napi 4 gramm inozitolt vettek be káros hatások nélküli vizsgálatokban, bár további kutatásokra van szükség ebben a populációban.
Szintén nincs elegendő tanulmány a kiegészítők biztonságosságának meghatározására szoptatás alatt. Úgy tűnik azonban, hogy az anyatej természetesen gazdag inozitolban.
Ezenkívül nem világos, hogy az inozit-kiegészítők biztonságosak-e hosszú távú használatra. A legtöbb vizsgálatban az inozitol-kiegészítőket csak egy évig vagy kevesebb ideig szedték.

Mint minden kiegészítő esetében, az inozitol alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

Hogyan kell szedni a mio-inozitolt?
A mio-inozitol általában por alakú, vízzel keverve fogyasztható. Sok esetben a legjobb, ha a mio-inozitolt folsavval párosítják. Egyes készítmények tartalmazhatnak mio-inozitolt, D-kiro-inozitolt és folsavat.

 


Forrás:

https://blog.davincilabs.com/blog/how-does-myo-inositol-affect-fertility?utm_campaign=Fertility%20%26%20Prenatal&utm_medium=email&_hsmi=96059227&_hsenc=p2ANqtz--b4_-jQOM5GL0UHWaHsdYKAK3bD_OQcYQ42e4tiHjcOCfASPZlpeMBt68zU7xJXF3s69pjpDignxK8p2D0d_EvcDTasA&utm_content=96061613&utm_source=hs_email
https://www.healthline.com/nutrition/inositol#what-it-is
https://hu.strephonsays.com/monospermy-and-polyspermy-967
 (1) 2002 Jun;17 Follicular fluid and serum concentrations of myo-inositol in patients undergoing IVF: relationship with oocyte quality
(2) Inositol(s) from Bench to Bedside in Endocrinology and Gynecology
(3) Endocrine and clinical effects of Myo-Inositol administration in polycystic ovary syndrome. A randomized study
(4) Endocrine and clinical effects of Myo-Inositol administration in polycystic ovary syndrome. A randomized study
(5) Int J Exp Diabetes Res. 2002; D-Chiro-Inositol – Its Functional Role in Insulin Action and its Deficit in Insulin Resistance
(6) N Engl J Med. 1999 Apr Ovulatory and metabolic effects of D-chiro-inositol in the polycystic ovary syndrome
(7) Gynecol Endocrinol. 2015 Feb;31(2):131-5. Ovulation induction with myo-inositol alone and in combination with clomiphene citrate in polycystic ovarian syndrome patients with insulin resistance
(8) Indian J Endocrinol Metab. 2016 Sep-Oct; The inositols and polycystic ovary syndrome
(9) Climacteric 2012 Oct; One-year effects of myo-inositol supplementation in postmenopausal women with metabolic syndrome
(10) Mol Med. Nov-Dec 2010; D-chiro-inositol glycans in insulin signaling and insulin resistance
(11) Diabetes Care. 2013 Apr; myo-Inositol supplementation and onset of gestational diabetes mellitus in pregnant women with a family history of type 2 diabetes: a prospective, randomized, placebo-controlled study
(12) Cochrane Database Syst Rev. 2012 Mar 14; Inositol for respiratory distress syndrome in preterm infants
(13) Acta Diabetol. 2017 Apr A pilot study of D-chiro-inositol plus folic acid in overweight patients with type 1 diabetes
(14) Am J Psychiatry. 1996 Sep; Inositol treatment of obsessive-compulsive disorder
 

Tartalomhoz tartozó címkék: Hormonegyensúly Termékenység

Kapcsolódó termékek