A diosgenin terápiás lehetőségei

A diosgenint a gyógyszeriparban fő kiindulási anyagként használják szteroid gyógyszerek előállításához. A diosgenint gyógyászati tulajdonságainak széles skálája miatt rák, hiperlipidémia (magas vérzsír szint), gyulladás és fertőzések kezelésében alkalmazzák. Számos tanulmány számolt be arról, hogy hasznos a neurológiai betegségek megelőzésében és kezelésében. 

A fejlett országokban az átlagos várható élettartam drámai javulása a főként az időseket sújtó betegségek gyakoriságának jelentős növekedéséhez vezetett. A központi idegrendszer idegsejtjeinek fokozatos és progresszív veszteségéből eredő emberi neurológiai rendellenességek, ideértve agyvérzést, Alzheimer-kórt, Parkinson-kórt, depressziót, valamint  iszkémiás agysérülés és gerincvelő-sérülést, idegrendszeri diszfunkcióhoz vezethetnek.
Jelenleg ezekre a betegségekre nincs klinikailag hatékony kezelés. A központi idegrendszeri rendellenességek kezelésének egyetlen lehetősége a gyógyszerek használata és a műtét. A legtöbb neurológiai betegségben szenvedő betegnek azonban egész életen át tartó gyógyszerekre van szüksége, és a gyógyszerek hosszú távú alkalmazása súlyos mellékhatásokkal jár. A műtéti kezelés gyakran növeli a fertőzés esélyét, és egyéb diszfunkciókhoz vezet.


A gyógynövényekből, növényekből, zöldségekből és gyümölcsökből nyert természetes termékek fontos szerepet játszanak a különböző betegségek, köztük a rák, a szív- és érrendszeri rendellenességek, a cukorbetegség, az elhízás, az anyagcsere-szindrómák és a neurológiai rendellenességek megelőzésében és kezelésében. A kínai gyógynövényekből izolált természetes hatóanyagokat évszázadok óta széles körben használják a hagyományos orvoslásban.


A diosgenin egy természetes előfordulású szteroid szapogenin, amelyet az alábbiakból izolálhatnak: Agávéformák, Jamszgyökérfélék, Liliomfélék, Burgonyafélék, Görvélyfűfélék, Amarilliszfélék, Pillangósvirágúak, Bengefélék. 
A diosgenin magas szinten van jelen a vadon élő jamok (D. villosa Linn) gumóiban, ezen kívül a görögszéna (T. foenum graecum Linn) magjai és a D. zingiberensis rizómái szintén fontos forrásai a diosgeninek.


Széles körben tanulmányozták különböző típusú rák, csontritkulás, szív- és érrendszeri betegségek, érelmeszesedés, diabetes mellitus és bőrbetegségek kezelésére. Számos tanulmány kimutatta, hogy a diosgenin és származékai megelőző és terápiás hatást fejtenek ki a különböző neurológiai rendellenességekkel szemben. Állatkísérletek kimutatták, hogy a diosgenin aktív az idegrendszeri betegségek, például a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kezelésében.


A diosgenin egy olyan növényi szteroid, amelyet a tudósok manipulálhatnak szteroidok, például progeszteron, ösztrogén, kortizon és dehidroepiandroszteron (DHEA) előállítására, amelyeket aztán orvosi célokra használnak. 
Vizsgálatok azt mutatják, hogy a vad yam gyökérből kivont diosgenin segít megvédeni az osteoarthritis és a rheumatoid arthritis progresszióját.
Egy tanulmány megállapította, hogy a diosgenin ösztönözheti az új bőrsejtek növekedését, amelynek öregedésgátló hatása lehet.


Bár az emberi kutatások hiányoznak, a diosgenin számos más előnnyel is járhat, például:
Csökkent vércukorszint. Egy egereken végzett vizsgálat során a diosgenin kivonat jelentősen csökkentette a vércukorszintet, és segített megelőzni a cukorbetegség által kiváltott vesekárosodást .
Csökkent koleszterinszint. Egy 4 hetes patkányokon végzett vizsgálatban a diosgenin kivonat jelentősen csökkentette a teljes és az LDL koleszterinszintet.
Egy kutatásban Tohda és munkatársai számoltak be arról, hogy a diosgenin jelentősen segítheti a memóriavesztés megakadályozását. A  diosgeninben gazdag jam kivonat kognitív fokozására gyakorolt hatását vizsgálták, melynek 12 héten keresztül történő beadása azt mutatta, hogy a diosgenin javíthatja a kognitív funkciót egészséges felnőtteknél.
A sclerosis multiplex (MS) a központi idegrendszert érintő krónikus gyulladásos demyelinizáló betegség. Nemrégiben Liu és munkatársai beszámoltak a diosgenin terápiás potenciáljáról. Eredményeik azt mutatták, hogy a diosgenin szignifikánsan enyhítette az EAE progresszióját egerekben, és nyilvánvalóan csökkentette a központi idegrendszer gyulladását és demielinizációját. 
Antidepresszáns hatások. A diogesin enyhítheti a depressziós viselkedést a neuroimmun rendszer modulációjával, sőt, Yang és munkatársai arról számoltak be, hogy antidepresszáns hatást mutat.
A glioblastoma a legagresszívebb és rosszindulatú primer központi idegrendszeri rák. A diogesin tumorellenes aktivitását és mögöttes mechanizmusát in vitro és in vivo egyaránt megvizsgálták. A diosgenin növekedést gátló hatást mutatott a C6 glioma rákos sejtekre. Jelentősen gátolta a daganat méretét és meghosszabbította a patkányok életciklusát. 
Az agyi artériák trombózisa a morbiditás és a halálozás fő oka világszerte. Zhang eredményei azt mutatták, hogy a diosgenin erős hatékonyságot mutatott a vérzési idő meghosszabbításában és a vérlemezke-aggregáció megváltoztatásában mind in vitro, mind in vivo. 
Stroke és trombózis. A fő stroke típusok közé tartozik az ischaemiás stroke. A stroke a világon a harmadik vezető halálok, fokozatosan növekvő gyakorisággal. Ezért nagyon kívánatos a terápiák kifejlesztése a stroke kezelésére. Zhu és mtsai. számoltak be arról, hogy a diosgenin patkányokban terápiás potenciállal rendelkezik az iszkémiás stroke ellen, valamint gyulladáscsökkentőként működik. 

Forrás:
Therapeutic Potential of Diosgenin and Its Major Derivatives against Neurological Diseases: Recent Advances (2020)
https://www.healthline.com/nutrition/wild-yam-root