Az artemisinin lehetséges hatása rákterápiában, a kutatások tükrében

Az artemisinin lehetséges hatása rákterápiában, a kutatások tükrében

Az artemisinin az ázsiai Artemisia annua növényből származó gyógyszer. Ennek az aromás növénynek páfrányszerű levelei és sárga virágai vannak. Több mint 2000 éve használják láz kezelésére. A malária ellen is hatékony kezelés, mivel képes megölni a maláriát okozó Plasmodium falciparum parazitákat.

Mi az artemisinin?

Az artemisinin az ázsiai Artemisia annua növényből származó gyógyszer. Ennek az aromás növénynek páfrányszerű levelei és sárga virágai vannak.

Több mint 2000 éve használják láz kezelésére. A malária ellen is hatékony kezelés, mivel képes megölni a maláriát okozó Plasmodium falciparum parazitákat.

Egyéb lehetséges felhasználási területek közé tartozik a gyulladás, bakteriális fertőzések vagy fejfájás kezelése, bár ennek alátámasztására nincs tudományos adat.

Az Artemisia annua több más néven is ismert:

qinghaosu
qing hao
édes üröm
édes zsályafű
egynyári üröm

A közelmúltban a kutatók tanulmányozták az artemisinin rákos sejtekre gyakorolt hatását. A humán klinikai vizsgálatok és kutatások azonban korlátozottak.

 

Az artemisinin és a rákos megbetegedés

A kutatók úgy vélik, hogy az artemisinin az agresszívabb rákterápiák alternatívája lehet, és kicsi a gyógyszerrezisztencia kialakulásának kockázata. 

A rákos sejteknek vasra van szükségük az osztódáshoz és szaporodáshoz. A vas aktiválja az artemisinint, amely rákölő szabad gyököket hoz létre.

Egy 2015-ös tanulmány (1) kimutatta, hogy az artemisinin vassal kombinálva hatékonyabban pusztítja el a rákos sejteket.

Ezenkívül a Washingtoni Egyetem kutatói (2) azt találták, hogy az artemisinin ezerszer specifikusabb bizonyos rákos sejtek elpusztításában, mint a jelenlegi kezelések, megkímélve a normál sejteket a pusztulástól, miközben a rákos sejteket célozza meg.

Vizsgálatuk során a kutatók az artemisinint rák-transzferrinhez, egy rákölő vegyülethez kötötték. Ez a kombináció „becsapja” a rákos sejteket, hogy a transzferrint ártalmatlan fehérjeként kezeljék. Az eredmények azt mutatták, hogy a leukémiás sejtek elpusztultak, és a fehérvérsejtek sértetlenül maradtak.

Bár voltak sikertörténetek ezzel a kezeléssel, az artemisinin kutatás még mindig kísérleti jellegű, korlátozott adatok állnak rendelkezésre, és nincsenek nagy klinikai vizsgálatok embereken.

Az artemisinin mellékhatásai

Az artemisinin bevehető szájon át, izomba fecskendezve, vagy kúp formájában a végbélbe helyezhető. Az Artemisinin étrend-kiegészítőként is kapható, általában kapszula formájában. Az Artemisinin étrend-kiegészítők általában az Artemisia annua növény szárított vagy koncentrált kivonatát tartalmazzák. Ez a kivonat kevés mellékhatással jár, de nem szabad más gyógyszerekkel kombinálni, hacsak orvosa nem hagyja jóvá.

Ne szedjen artemisinint, ha görcsoldó gyógyszereket szed. Görcsrohamokat válthat ki, vagy csökkentheti a gyógyszerek hatékonyságát. A gyomor-bélrendszeri problémákkal küzdő emberek nem szedhetnek artemisinint.

Összegzés


Az artemisinin hatékony maláriakezelés, és rákkezelésként is tanulmányozták. A korai tanulmányok ígéretes eredményeket mutatnak, de a kutatás korlátozott. Ezenkívül nem fejeződtek be nagy klinikai vizsgálatok.

 

Forrás:
(1) Anticancer Effect of AntiMalarial Artemisinin Compounds Ann Med Health Sci Res. 2015 Mar-Apr; 5(2): 93–102. doi: 10.4103/2141-9248.153609
(2) Scientists develop new cancer-killing compound from salad plant Rachel Tompa October 13, 2008