Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

5-HTP és hatásai

Griffonia simplicifolia
Griffonia simplicifolia

Az 5-HTP (5-hidroxi-triptofán) az emberi szervezetben természetes módon megtalálható. Az 5-HTP szerotoninná azaz "boldogsághormonná" alakul át.
Ha nincs elég szerotonin a szervezetben, akkor olyan betegségek alakulhatnak ki, mint például a depresszió vagy az inszomnia (álmatlanság), ráadásul még súlygyarapodással és más egészségügyi kockázatokkal is szembesülni lehet.
Az 5-HTP-t a kereskedelemben egy Griffonia simplicifolia néven ismert afrikai növény magjából állítják elő és olyan problémák esetén alkalmazzák, mint például álmatlanság, depresszió vagy szorongás.

Hogyan működik az 5HTP?

Az 5-HTP az agyban és a központi idegrendszerben működik, mivel növeli a kémiai szerotonin termelését. A szerotonin befolyásolhatja az alvást, az étvágyat, a hőmérsékletet, a szexuális viselkedést és a fájdalomérzetet. Mivel az 5-HTP növeli a szerotonin szintézisét, számos betegségnél alkalmazzák, ahol úgy gondolják, hogy a szerotonin fontos szerepet játszik, beleértve a depressziót, álmatlanságot, elhízást és sok más állapotot.

A szervezet szerotonintermelésének növelése számos előnnyel járhat, így a szerotonint termelő 5-HTP-kiegészítők egyre népszerűbbek.

 

Az 5-HTP lehetséges egészségügyi előnyei:

Az 5HTP segíthet a fogyásban azáltal, hogy növeli a teltségérzetét

Az 5-HTP fokozhatja a teltségérzetet, ezáltal kevesebb étkezést és így fogyást1 okozhat.
A súlycsökkenés növelheti azoknak a hormonoknak a termelését, amelyek az éhség érzetéért felelősek, így a folyamatos éhségérzés hosszú távon fenntarthatatlanná teheti a fogyást . 
Az 5-HTP ellensúlyozhatja ezeket az éhség-indukáló hormonokat, csökkentve az étvágyat és segítve a fogyást.

Egy vizsgálatban2 20 cukorbetegségben szenvedő személy számára véletlenszerűen osztottak ki két héten keresztül 5-HTP-t, illetve placebót. Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik 5-HTP-t kaptak, napi 435 kalóriával kevesebbet fogyasztottak a placebo csoporthoz képest. 
Ezen felül az 5-HTP gátolta a szénhidrátok kalóriájának bevitelét, ami a vércukorszint jobb szabályozásával jár együtt. 

Számos más tanulmány azt is megállapította, hogy az 5-HTP fokozta a teltségérzetet és elősegítette a fogyást túlsúlyos vagy elhízott embereknél. Ezenkívül az állatkísérletek azt mutatták, hogy az 5-HTP csökkentheti a stressz vagy depresszió miatti túlzott táplálékfelvételt.

Az 5HTP segíthet depresszió esetén a szerotonin szint növelésével

Noha a depresszió pontos oka nagyrészt nem ismert, egyes kutatók3  úgy vélik, hogy a szerotonin egyensúlyhiány befolyásolhatja a hangulatot oly módon, hogy depresszióhoz vezet. 

Úgy gondolják, hogy az 5-HTP-kiegészítők a szerotoninszint növelésével kezelik a depressziót. Számos kisebb tanulmány kimutatta, hogy az 5-HTP csökkenti a depresszió tüneteit. 
Ugyanakkor a kutatások4 nagy része azt mutatja, hogy az 5-HTP lehetséges antidepresszív hatásai erősebbek, ha más anyagokkal vagy antidepresszáns gyógyszerekkel kombinálják, összehasonlítva azokkal, amikor önmagában alkalmazzák. Mindezek mellett további kutatásokra van még szükség.

5 HTP szerepe a fibromialgia tüneteinek kezelésében

Az 5-HTP-vel történő kiegészítés javíthatja a fibromialgia, az izom- és csontfájdalom állapotát, valamint az általános gyengeség tüneteit. A fibromialgiának jelenleg nincs ismert oka, de az alacsony szerotoninszintet összekapcsolták a betegséggel, így az 5-HTP-kiegészítőkkel történő növekvő szerotoninszint előnyös lehet a fibromialgiában szenvedő emberek számára. 

A korai kutatások5 arra utalnak, hogy az 5-HTP javíthatja a fibromialgia tüneteit, ideértve az izomfájdalmat, az alvási problémákat, a szorongást és a fáradtságot.
Ugyanakkor nem végeztek elegendő kutatást ahhoz, hogy egyértelmű következtetéseket vonhassunk le az 5-HTP hatékonyságáról a fibromialgia tünetei javításában.

Az 5HTP Csökkentheti a migrén gyakoriságát

Az 5-HTP segíthet migrén esetén, amely lüktető fejfájást okoz, melyet gyakran émelygés vagy látási zavarok kísérnek. Míg a kialakulás pontos oka vita tárgya, egyes kutatók szerint az alacsony szerotoninszint váltja ki.

Egy tanulmány6 megállapította, hogy a hat hónapos napi rendszeres 5-HTP szedése megakadályozta vagy jelentősen csökkentette a migrén rohamok számát a résztvevők 71% -ánál.

Egy másik tanulmányban7, melyben 48 hallgató vett részt, az 5-HTP 70% -kal csökkentette a fejfájás gyakoriságát, míg ez a placebo-csoportban 11% -kal csökkent.

Hasonlóképpen, sok más tanulmány is kimutatta, hogy az 5-HTP hatékony kezelési lehetőség migrénben szenvedő betegek számára.

5htp alvásAz 5-HTP elősegítheti az alvást azáltal, hogy növeli a melatonin termelését

Az 5-HTP szerotonint termel, amelyet melatonin hormonná lehet alakítani. A melatonin fontos szerepet játszik az alvás szabályozásában. Ennek szintje este emelkedik, hogy elősegítse az alvást, és reggel lecsökken, hogy felébressze Önt. Az 5-HTP elősegítheti az alvást azáltal, hogy növeli a test melatonintermelését.

Egy humán alapú vizsgálat8 kimutatta, hogy az 5-HTP és a gamma-amino-vajsav (GABA) kombinációja jelentősen csökkentette az elalváshoz szükséges időt, növelte az alvás időtartamát és javította az alvás minőségét. A GABA egy kémiai hírvivő, amely elősegíti a pihenést. Az 5-HTP-vel kombinálva valószínűleg szinergikus hatású. Számos állat- és rovarvizsgálat9 azt mutatja, hogy az 5-HTP javítja az alvásminőséget, és hogy a hatás nagyobb, ha a GABA-val kombinálják.

Noha ezek az eredmények ígéretesek, az ember alapú tanulmányok hiánya megnehezíti az 5-HTP ajánlását az alvásminőség javítása érdekében.


5 HTP és a Parkinson-kór 

A korai kutatások azt mutatják, hogy a szokásos gyógyszerekkel történő napi 100-150 mg 5-HTP szájon át történő bevétel csökkenti a remegést, de ezek az előnyök csak 5 hónapig maradnak fent. Ha nagyobb mennyiségű 5-HTP-t, napi 275-1500 mg-ot és a karbidopát vesz be, úgy tűnik, hogy súlyosbítja a tüneteket. A korai kutatások azt is kimutatták, hogy a napi 50 mg 5-HTP bevétele csökkentheti a depresszió tüneteit a Parkinson-kórban szenvedő embereknél.

Elővigyázatosság

Az antidepresszánsok kölcsönhatásba léphetnek az 5-HTP-vel!
Egyes gyógyszerek növelik a szerotonin termelést. Ezeknek a gyógyszereknek az 5-HTP-vel történő kombinálása veszélyes szerotoninszintet okozhat a szervezetben. Ezt nevezik szerotonin szindrómának, amely potenciálisan életveszélyes állapot!

Mivel az 5-HTP elősegítheti az alvást, vényköteles nyugtató gyógyszerekkel, például Klonopinnal, Ativannal vagy Ambiennel történő szedés túl sok álmosságot okozhat.

Mivel az 5-HTP-kiegészítők más gyógyszerekkel való negatív kölcsönhatások fennállhatnak, szedése előtt konzultáljon orvosával vagy gyógyszerészével.

 

Forrás:


1 Georgian Med News 2007 Sep;(150):22-4. [Insomnia, serotonin and depression] 
2 Effects of oral 5-hydroxy-tryptophan on energy intake and macronutrient selection in non-insulin dependent diabetic patients 1998 Jul;22(7):648-54.
3 Published online 2015 Jun 4. What has serotonin to do with depression?
4 2016 Nov; 37Adjunctive 5-Hydroxytryptophan Slow-Release for Treatment-Resistant Depression: Clinical and Preclinical Rationale 
5 May-Jun 1990; Double-blind study of 5-hydroxytryptophan versus placebo in the treatment of primary fibromyalgia syndrome 
7 1986;25(5):327-9. 5-Hydroxytryptophan versus methysergide in the prophylaxis of migraine. Randomized clinical trial 
6 1987;13(7):425-33. Headache in association with sleep disorders in children: a psychodiagnostic evaluation and controlled clinical study--L-5-HTP versus placebo 
8 Mar-Apr 2010;17(2):133-9. 
A randomized, placebo-controlled trial of an amino acid preparation on timing and quality of sleep 
9 2016 Apr 1; Sleep-promoting effects of a GABA/5-HTP mixture: Behavioral changes and neuromodulation in an invertebrate model 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Hangulat