5-HTP 100 mg, 60 db, Doctor s Best

Cikkszám: 753950000773
Elérhetőség: 10 db raktáron
Gyártó: Doctor's Best
8.235 Ft
Menny.:db
5-HTP 100 mg, 60 db, Doctor s Best
8.235 Ft
Menny.:db

Leírás

Az 5-HTP (5-hidroxitriptofán) egy olyan aminosav, amelyet a szervezet természetesen termel. A szervezet ezt használja szerotonin előállítására, ami kémiai hírvivő anyag (neurotranszmitter), amely jeleket továbbít az idegsejtjei között. Az 5-htp a szerotonin előanyaga, (prekurzora).

Nyugtató és pihentető hatással jár, amely segítséget nyújt a mentális, érzelmi jólét fenntartásában és az egészséges alvás elősegítésében.

"Peak X" mentes termék.

   • Segíti az egészséges alvást

  • Segíti a nyugalmat és a pihenést

  • Segíti a mentális és érzelmi jólétet

Javasolt napi bevitel felnőtteknek 1 kapszula.

Az alacsony szerotoninszint depresszióval, szorongással, alvászavarokkal, súlygyarapodással és más egészségügyi problémákkal jár. Ezért a szerotonin termelésének növelése különböző előnyökkel járhat és emiatt egyre népszerűbbek a szerotonin-termelő 5-HTP-kiegészítők.

Íme néhány potenciális egészségügyi előny az 5-HTP-től, a tudományos bizonyítékok alapján.

Az 5HTP segíthet a fogyásban a teljesség érzésének növelésével!

Az 5-HTP megnövelheti a teljesség érzéseit, ami  által kevésbé érez késztetést evésre így lehet fogyni.

Általában a fogyás növelheti az olyan hormonok termelését, amelyek éshség érzetet keltenek. Emiatt  az állandó éhségérzet miatt hosszú távon fenntarthatatlanná teszi a fogyást. Az 5-HTP ellensúlyozhatja ezeket az éhínség-indukáló hormonokat, és elnyomja az étvágyat és így segít a fogyásban.

Egy vizsgálatban 20 diabéteszes személynek véletlenszerűen  5-HTP-t vagy placebo adtak. Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik 5-HTP-t kaptak, naponta körülbelül 435 kevesebb kalóriát fogyasztottak a placebo csoporthoz képest. Ráadásul az 5-HTP elsősorban a szénhidrátokból származó kalóriák bevitelét gátolta, ami a jobb vércukorszint-szintet eredményez.

Számos más tanulmány kimutatta, hogy az 5-HTP a túlsúlyos vagy elhízott emberekben a teljesség, telítettség érzését és a testtömegcsökkenést segítette. Emellett az állatkísérletek kimutatták, hogy az 5-HTP csökkentheti a stressz vagy a depresszió következtében fellépő túlzott táplálékfelvételt, stresszevést.

Az 5-HTP segít a depresszióban a szerotoninszint növelésével.

Az 5-HTP depresszióra való hatását mélyen tanulmányozták.

Míg a depresszió pontos oka nagyrészt ismeretlen, egyes kutatók úgy vélik, hogy a szerotonin egyensúly hiánya befolyásolhatja a hangulatot olyan módon, amely depresszióhoz vezet. 

Számos kis tanulmány kimutatta, hogy az 5-HTP csökkentette a depresszió tüneteit segít annak kezelésében.

Ezen túlmenően számos vélemény azt a következtetést vonja le, hogy további, részletesebb tanulmányokra van szükség, mielőtt az 5-HTP-t depresszió kezelésére kizárólag  lehetne ajánlani. Az 5HTP étrendkiegészítő és depresszió elleni gyógyszerek egyszerre történő használatának súlyos mellékhatása lehet, így ezeket tilos kombinálni!

Az 5htp melatonin termelés növelésével elősegítheti az alvást.

Az 5-HTP szerotonint termel, amely a melatonin hormonokká alakítható. A melatonin fontos szerepet játszik az alvás szabályozásában. Este a szintje emelkedni kezd, hogy az álomba merülést segítse reggel mennyisége csökken ami a felébredést segíti elő.

Ezért az 5-HTP étrendkiegészítő szedése elősegítheti az alvást a melatonin termelés növelésével a szervezetben. Az egyik humán vizsgálat azt mutatta, hogy az 5-HTP és a gamma-amino-vajsav (GABA) kombinációja jelentősen csökkentette az elalváshoz szükséges időt, a növelte alvási időt és a jobb alvási minőséget eredményezett. Bár ezek az eredmények ígéretesek, különösen akkor, ha kombinálva használják az 5-HTP-t és a GABA-t.

Az 5-htp segíthet csökkenteni a migrének gyakoriságát.

A migrén, ami lüktető fejfájással jár, gyakran émelygés vagy zavaros látás kísér. Pontos okuk még vita tárgya de, néhány kutató úgy véli, hogy az alacsony szerotoninszint váltja ki.

Az egyik vizsgálatban 124 embert hasonlítottak össze az 5-HTP és a metiszergid, (migrén gyógyszer) képességével a migrén megelőzésére. Megállapította, hogy az 5-HTP hat hónapos alkalmazásba megakadályozta vagy jelentősen csökkentette a migrénes rohamok számát a résztvevők 71% -ában.

Egy másik vizsgálatban 48 diáknál az 5-HTP 70% -kal csökkentette a fejfájás gyakoriságát, szemben a placebo csoport 11% -os csökkenésével.

Az 5-HTP lehetséges mellékhatásai

Néhány ember hányingert, hasmenést, hányást és gyomorfájdalmat tapasztalhat az 5-HTP-kiegészítők szedése során. Ezek a mellékhatások dózisfüggőek, ami azt jelenti, hogy súlyosbodnak az adag növelésekor .

Ezen mellékhatások minimalizálása érdekében naponta kétszer 50–100 mg-os adaggal kezdjünk, és két hetes időtartam alatt növeljük a megfelelő dózisra.

Néhány gyógyszer növeli a szerotonin termelést. Ezeknek a gyógyszereknek az 5-HTP-vel való kombinálása veszélyes szerotoninszinteket okozhat a szervezetben. Ezt szerotonin szindrómának, potenciálisan életveszélyes állapotnak nevezik. A szerotoninszintet növelő gyógyszerek közé tartoznak bizonyos antidepresszánsok, köhögés elleni gyógyszerek vagy vényköteles fájdalomcsillapítók.

Mivel az 5-HTP is elősegítheti az alvást, a vényköteles nyugtató gyógyszerekkel, kombinálva túlzott álmosságot okozhat.

A más gyógyszerekkel való negatív kölcsönhatások miatt konzultáljon orvosával vagy gyógyszerészével az 5-HTP étrendkiegészítő alkalmazása előtt.

 

1 kapszula
mennyiség % napi érték

5-HTP (5-hidroxi-L-triptofán)
(a Griffonia simplicifolia kivonatból) (mag) 100 mg *

*Napi érték nincs meghatározva.
Egyéb összetevők: módosított cellulóz (vegetáriánus kapszula), mikrokristályos cellulóz, szilícium -dioxid.