Hogyan lehet maximalizálni a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását?

A vitaminokat étellel vegye be

Általában a legtöbb vitamint a legjobb étellel bevenni, mivel ez lehetővé teszi az emésztési folyamatok kiaknázását, amelyek célja az élelmiszerekben lévő tápanyagok felszívódása. A gyomor savkiválasztása kritikus fontosságú a tápanyagok kinyeréséhez az étrend-kiegészítőből, hiszen ezek az epesavak az emésztés és a felszívódás kulcsa. A B-vitamin komplexet, a vasat és a cinket étkezés közben kell bevenni, hogy elkerüljük a hányingert vagy a gyomorpanaszokat. 

 

Használja ki a szinergia hatást

A szinergia azt jelenti, hogy  a gyógynövények vagy táplálékkiegészítők együttes alkalmazása megsokszorozza a hatásukat.

Sok vitamin és ásványi anyag különösen jól működik együtt. 

A vas felszívódása fokozódik, ha C-vitaminnal vagy C-vitaminban gazdag ételekkel, például narancslével együtt fogyasztjuk. A kurkumin (a kurkumából származó erős gyulladáscsökkentő vegyület) feketeborssal együtt szívódik fel legjobban.

A szervezet nem képes felszívni a kalciumot vagy magnéziumot elegendő D-vitamin nélkül. A szinergia mindkét irányban érvényesül: a magnézium fokozhatja a D-vitamin és a kalcium felszívódását. A D-vitamin emellett támogatja a vesék azon képességét is, hogy lebontsák és újrahasznosítsák az egyébként kiürülő kalciumot.

A citromos víz és a B12 vitamin fogyasztása fokozhatja a B12 felszívódását.

 

Kerülje a nem összeillő párosításokat

Ahogy egyes táplálékkiegészítők jobban passzolnak egymáshoz, mások külön-külön is jól működnek és nem ajánlatos bizonyos összetevőkkel kombinálni. 

Kerülje például a vas kalciummal együtt fogyasztását, mert ez megakadályozhatja a kalcium felszívódását. Vegye külön a cinket és a rezet, és vegye figyelembe, hogy a nagy dózisú cink hosszú távú bevétele rézhiányt okozhat.

 

Többször kisebb adagok

A felszívódás fokozása érdekében vegyen be többször kis mennyiségű ásványi anyagot a nap folyamán. Például vegyen be 600 mg kalciumot reggel és 600 mg kalciumot este, hogy napi 1200 mg kalciumot kapjon.

 

Zsírban oldódó vitaminok felszívódása

A zsírban oldódó vitaminok némi zsírral történő fogyasztása a legjobb a zsírban oldódó tápanyagok felszívódásához. Ha étrendje nem tartalmaz egészséges zsírsavakat, akkor a képessége ezeknek a vitaminoknak a tárolására és lebontására csökken.

Az A-vitamint, béta-karotint, E-vitamint és likopint fogyassza kis mennyiségű étkezési zsírral, például diófélékkel, teljes tejes joghurttal vagy vajas pirítóssal. 

 

Ismerje az orvosi ellenjavallatokat

A vitaminok és ásványi anyagok kölcsönhatásba léphetnek a vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerekkel. A vitaminok és gyógynövények versengenek egymással a felszívódásért, és megzavarják bizonyos gyógyszerek működését. Annak elkerülése érdekében, hogy véletlenül kárt okozzon magának, nagyon fontos, hogy beszéljen egészségügyi szakemberrel mindenről, amit szed. Például, ha vérhígítót szed, kerülje a vérhígító hatású kiegészítőket, mint például a K-vitamin, az omega-3 zsírsavak és a ginkgo biloba, mivel ezek csökkenthetik a gyógyszer hatékonyságát.

 

Alkalmazzon probiotikumokat

A probiotikumok a „jó” kórokozók a szervezet mikrobiómájában, segítenek megvédeni a szervezetet a baktériumoktól, lebontják az élelmiszereket, és még a tápanyagok és vitaminok felszívódásában is szerepet játszanak. Azáltal, hogy segítik az emésztést és a tápanyagok jobb asszimilációját, hatékonyabbá tehetik a táplálékkiegészítőket.

Tartalomhoz tartozó címkék: Ásványi anyag Vitamin