Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A tirozin lehetséges egészségügyi hatásai és a mellékhatások

A tirozin egy népszerű étrend-kiegészítő, amelyet az éberség, a figyelem és az összpontosítás javítására alkalmaznak. Gyakran láthatja, hogy a tirozin étrend-kiegészítőként l-tirozin néven is kapható

A tirozin az emberi test minden szövetében és folyadékának nagy részében jelen van. Fontos agyi vegyületeket állít elő, amelyek segítik az idegsejtek kommunikációját, sőt szabályozhatják a hangulatot (1).

A tirozin egy aminosav, amelyet a szervezet természetesen állít elő egy másik aminosavból, a fenilalaninból. 

Sok ételben megtalálható, különösen a sajtban, ahol először fedezték fel. Valójában a „tyros” görögül sajtot jelent. Megtalálható csirkében, pulykában, halban, tejtermékekben és a legtöbb más magas fehérjetartalmú ételben is.

 

A tirozin számos fontos anyag előállításában segít, köztük (2):

Dopamin: a dopamin szabályozza a jutalmazási és a örömközpontokat. Ez  fontos vegyület a memória és a motoros készségek szempontjából is.

Adrenalin és noradrenalin: ezek a hormonok felelősek a stresszhelyzetek elleni küzdelemért vagy menekülésért. Felkészítik a testet arra, hogy „harcoljon” vagy „elmeneküljön” egy vélt támadástól vagy kártól.

Pajzsmirigyhormonok: a pajzsmirigyhormonokat a pajzsmirigy termeli, és elsősorban az anyagcsere szabályozásáért felelősek.

Melanin: ez a pigment adja bőrének, hajának és szemének a színét. A sötét bőrű emberek bőrében több melanin van, mint a világos bőrűeknél.

 

Étrend-kiegészítőként is kapható. Megvásárolhatja önmagában vagy más összetevőkkel keverve, például edzés előtti kiegészítőként.

A kutatások azt mutatják, hogy a tirozinnal történő kiegészítés növeli a dopamin, az adrenalin és a noradrenalin neurotranszmittereinek szintjét. Ezeknek a neurotranszmittereknek a növelésével segíthet javítani a memóriát és a teljesítményt stresszes helyzetekben (2). 

A stresszt mindenki tapasztalja, ez negatívan befolyásolhatja gondolkodásmódját, memóriáját, figyelmét és tudását azáltal, hogy csökkenti a neurotranszmittereket.

Egy vizsgálatban azoknak a rágcsálóknak, akik hidegnek voltak kitéve (környezeti stresszor), a memória károsodott a neurotranszmitterek csökkenése miatt (3). Amikor azonban ezek a rágcsálók tirozin-kiegészítést kaptak, a neurotranszmitterek csökkenése megfordult, és helyreállt az emlékezetük.

 

Humán tanulmányok hasonló eredményeket találtak.

Egy 22 nővel végzett vizsgálatban az l-tirozin jelentősen javította a munkamemóriát egy mentálisan megterhelő feladat során, szemben a placebóval. A munkamemória fontos szerepet játszik a koncentrációban és az utasítások betartásában (4).

Egy hasonló vizsgálatban 22 résztvevő vagy tirozin-kiegészítést, vagy placebót kapott, mielőtt a kognitív rugalmasság mérésére használt tesztet kitöltötte. A placebóval összehasonlítva azt találták, hogy a tirozin javítja a kognitív rugalmasságot (5). A kognitív rugalmasság a feladatok vagy gondolatok közötti váltás képessége. Minél gyorsabban tud váltani egy ember, annál nagyobb a kognitív rugalmassága.

 

Egy vizsgálat során az alanyokat több mint 24 órán át ébren tartották és arra jutottak, hogy a tirozin segíthet abban is, hogy mentálisan erős maradjon. A tirozint szedők sokkal jobban teljesítettek kétféle feladatban, mint azok, akik placebót szedtek. A hatás körülbelül három órán át tartott.

 

Segíthet a fenilketonuriában szenvedőknek 

A fenilketonuriában (PKU) szenvedő emberek számára a tirozin nélkülözhetetlen aminosav. A fenilketonuria (PKU) egy ritka genetikai állapot, amelyet a gén olyan hibája okoz, amely elősegíti a fenilalanin-hidroxiláz enzim létrehozását. A PKU fő kezelési módja a fenilalanin étrendi forrásainak korlátozása. Mivel azonban a tirozint fenilalaninból állítják elő, a PKU-ban szenvedő betegeknél hiányozhat a tirozin, ami hozzájárulhat a viselkedési problémákhoz (6).

A kezelés magában foglalhatja az L-tirozin kiegészítését is. A tirozinnal történő kiegészítés életképes lehetőség lehet e tünetek enyhítésére, de a bizonyítékok vegyesek.

 

Hatása depresszió esetén

Az l-tirozinról azt is állítják, hogy segít a depresszióban. Úgy gondolják, hogy a depresszió akkor fordul elő, amikor az agyban lévő neurotranszmitterek kiegyensúlyozatlanná válnak. Az antidepresszánsokat általában felírják, hogy elősegítsék az átszervezésüket és egyensúlyukat.

Mivel a tirozin növelheti a neurotranszmitterek termelését, antidepresszánsként működhet (7).

A depresszióra gyakorolt hatásaival kapcsolatos bizonyítékok azonban vegyesek. A depresszió összetett és változatos rendellenesség. Valószínűleg ezért egy olyan étrend-kiegészítő, mint a tirozin, hatástalan a tüneteinek leküzdésében. Mindazonáltal az alacsony dopamin-, adrenalin- vagy noradrenalinszinttel rendelkező depressziós betegek számára előnyös lehet a tirozinnal való kiegészítés. Valójában a dopaminhiányos depresszióban szenvedő egyének körében végzett egyik tanulmány megállapította, hogy a tirozin klinikailag jelentős előnyökkel jár (8). A dopamin-függő depressziót alacsony energia és a motiváció hiánya jellemzi.

A tirozin mellékhatásai

Bár a tirozin a legtöbb ember számára biztonságos, mellékhatásokat okozhat és kölcsönhatásba léphet a gyógyszerekkel.

 

Monoamin-oxidáz gátlók (MAOI-k)

A tiramin egy aminosav, amely segít a vérnyomás szabályozásában, és a tirozin lebomlásával keletkezik. A tiramin felhalmozódik az élelmiszerekben, ha a tirozint és a fenilalanint egy mikroorganizmusban lévő enzim tiraminná alakítja. Az olyan sajtok, mint a cheddar és a kéksajt, a pácolt vagy füstölt húsok, a szójatermékek és a sör magas szintű tiramint tartalmaznak (9).

A monoamin-oxidáz-gátlók (MAOI) néven ismert antidepresszáns gyógyszerek blokkolják a monoamin-oxidáz enzimet, amely lebontja a szervezetben lévő felesleges tiramint.

A MAOI-k kombinálása magas tiramin tartalmú ételekkel veszélyes szintre növelheti a vérnyomást.

Nem ismert azonban, hogy a tirozinnal történő kiegészítés a tiramin felhalmozódásához vezethet-e a szervezetben, ezért óvatosság szükséges azok számára, akik MAOI-kat szednek (10).

 

Pajzsmirigy hormon

A trijódtironin (T3) és a tiroxin (T4) pajzsmirigyhormonok segítenek szabályozni a szervezet növekedését és anyagcseréjét. Fontos, hogy a T3 és T4 szintek ne legyenek túl magasak vagy túl alacsonyak. A tirozinnal történő étrend-kiegészítés befolyásolhatja ezeket a hormonokat (11). A tirozin ugyanis a pajzsmirigyhormonok építőköve, ezért kiegészítése túl magasra emelheti azok szintjét. Ezért azoknak az embereknek, akik pajzsmirigy-gyógyszereket szednek, vagy akiknek túlműködik a pajzsmirigyük, óvatosnak kell lenniük a tirozinnal történő étrend-kiegészítés során, nem szabad L-tirozint használni, ha pajzsmirigy-betegségben szenved, például hyperthyreosis vagy Graves-betegség. Ez túl magas szintet okozhat.

 

Levodopa (L-dopa)

A Levodopa (L-dopa) egy olyan gyógyszer, amelyet általában a Parkinson-kór kezelésére használnak. A testben az L-dopa és a tirozin versengenek a vékonybélben történő felszívódásért, ami megzavarhatja a gyógyszer hatékonyságát (12). Így ennek elkerülése érdekében a két gyógyszer adagját több óra különbséggel kell bevenni.

 

Migrén

A tirozin egy része neurotranszmitter epinefinné alakul. Ennek során létrejön a tiramin nevű anyag. A tiramin kiválthatja a migrénes fejfájást azáltal, hogy az erek összeszűkülnek, majd kitágulnak. Emiatt azok, akik hajlamosak a migrénre, ne szedjék az L-tirozint.

 

Noha a tirozinnak számos előnye van, jelentőségük megerősítésére további kutatásokra van szükség. Konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt elkezdené az alkalmazását. Terhes vagy szoptató nők nem szedhetik az L-tirozint.

A szervezet hatékonyabban használhatja a tirozint, ha B6-vitaminnal, foláttal és rézzel együtt szedi.

A tirozin sok ételben bőséges, különösen a hagyományos fehérjeforrásokban, mint a mogyoró, a hal, a csirke, a pulyka, a szója és a túró. Tökmagban, szezámmagban, avokádóban és banánban is előfordul.

 

Forrás:
(1) L-Tyrosine to alleviate the effects of stress? J Psychiatry Neurosci. 2007 May
(2) https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/L-tyrosine
(3) Tyrosine supplementation mitigates working memory decrements during cold exposure, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031938407001722?via%3Dihub
(4) Working Memory Reloaded: Tyrosine Repletes Updating in the N-Back Task Front Behav Neurosci. 2013
(5) Tyrosine promotes cognitive flexibility: evidence from proactive vs. reactive control during task switching performance Neuropsychologia. 2015 Mar
(6) Neurobehavioral Problems Associated with Phenylketonuria Psychiatry (Edgmont). 2010 Dec
(7) Mood effects of the amino acids tryptophan and tyrosine: 'Food for Thought' III Acta Psychiatr Scand. 2011 Dec
(8) [L-tyrosine cures, immediate and long term, dopamine-dependent depressions. Clinical and polygraphic studies] C R Acad Sci III. 1988
(9) https://www.biopsychiatry.com/maois_diet_full_v2.1.pdf
(10) Administration of supplemental L-tyrosine with phenelzine: a clinical literature review Clin Pharmacol. 2014
(11) Psychoneuroendocrine effects of combined thyroxine and triiodothyronine versus tyrosine during prolonged Antarctic residence Int J Circumpolar Health . 2007 Dec
(12) Effects of Tyrosine on Parkinson's Disease: A Randomized Placebo-Controlled Trial 23 OCT 2014

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Energia Hangulat Idegrendszer