Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A NAC (N-acetil-cisztein) legfontosabb egészségügyi előnyei

A cisztein egy félig esszenciális aminosav. Félig nélkülözhetetlennek tekintik, mert a szervezet más aminosavakból is elő tudja állítani, nevezetesen a metioninból és a szerinből. Akkor válik nélkülözhetetlenné, ha a metionin és szerin étrendi bevitele alacsony.

A cisztein megtalálható a legtöbb magas fehérjetartalmú élelmiszerben, például csirke, pulyka, joghurt, sajt, tojás, napraforgómag és hüvelyesek.  

Az N-acetil-cisztein (NAC) a cisztein kiegészítő formája. 

 

A megfelelő cisztein és NAC fogyasztása számos egészségügyi ok miatt fontos – beleértve a szervezet legerősebb antioxidánsának, a glutationnak a pótlását. Ezek az aminosavak a krónikus légúti betegségekben, a termékenységben és az agy egészségében is segítenek.

 

Íme a NAC 9 legfontosabb egészségügyi előnye.

1. Elengedhetetlen az erős antioxidáns glutation előállításához

A NAC-t elsősorban az antioxidáns termelésben betöltött szerepe miatt értékelik. Két másik aminosav – a glutamin és a glicinmellett a NAC szükséges a glutation előállításához és pótlásához.

A glutation a szervezet egyik legfontosabb antioxidánsa, amely segít semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek károsíthatják a sejteket és a szöveteket. Elengedhetetlen az immunrendszer egészségéhez és a sejtkárosodás elleni küzdelemhez. Egyes kutatók úgy vélik, hogy ez akár a hosszú élettartamhoz is hozzájárulhat (1).

Antioxidáns tulajdonságai számos más, oxidatív stressz okozta betegség leküzdésében is fontosak, mint például a szívbetegség, a meddőség és egyes pszichiátriai állapotok.

2. Segít a méregtelenítésben, a vese- és májkárosodás megelőzésében vagy csökkentésében

A NAC fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítési folyamatában. Segít megelőzni a gyógyszerek és a környezeti mérgek mellékhatásait.

Valójában az orvosok rendszeresen intravénás NAC-t adnak az acetaminofen túladagolásban szenvedőknek, hogy megelőzzék vagy csökkentsék a vese- és májkárosodást (2).

A NAC más májbetegségekre is alkalmazható antioxidáns és gyulladáscsökkentő előnyei miatt (3).

3. Javíthatja a pszichiátriai zavarokat és az addiktív viselkedést

A NAC segít szabályozni a glutamát szintjét – ez a legfontosabb neurotranszmitter az agyban. Míg a glutamát szükséges a normál agyműködéshez, a glutamáttöbblet és a glutation kimerülése agykárosodást okozhat. Ez hozzájárulhat olyan mentális egészségi állapotokhoz, mint a bipoláris zavar, skizofrénia, rögeszmés-kényszeres zavar (OCD) és addiktív viselkedés.

A bipoláris betegségben és depresszióban szenvedők számára a NAC segíthet csökkenteni a tüneteket és javítani az általános működési képességet. Sőt, a kutatások azt mutatják, hogy szerepet játszhat a közepesen súlyos vagy súlyos OCD kezelésében (4).

Egy állatkísérlet arra utalt, hogy a NAC minimálisra csökkentheti a skizofrénia negatív hatásait, mint például a társadalmi visszahúzódás, az apátia és a csökkent figyelem (5).

A NAC-kiegészítők segíthetnek csökkenteni az elvonási tüneteket és megelőzni a kokainfüggők visszaesését. Ezenkívül az előzetes tanulmányok azt mutatják, hogy a NAC csökkentheti a marihuána- és nikotinhasználatot és a sóvárgást.

Ezen rendellenességek közül sok korlátozott vagy jelenleg nem hatékony kezelési lehetőséggel rendelkezik. A NAC hatékony segítség lehet az ilyen állapotú egyének számára (6).

4. Segít enyhíteni a légúti betegségek tüneteit

A NAC enyhítheti a légúti betegségek tüneteit azáltal, hogy antioxidánsként és köptetőként hat, fellazítja a nyálkát a légutakban.

Antioxidánsként a NAC segít pótolni a glutation szintjét a tüdőben, és csökkenti a gyulladást a hörgőkben és a tüdőszövetekben.

A krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedők a tüdőszövet hosszú távú oxidatív károsodását és gyulladását tapasztalják, ami a légutak összehúzódását okozza, ami légszomjhoz és köhögéshez vezet.

A NAC-kiegészítőket a COPD tüneteinek, exacerbációinak és a tüdőromlásnak a javítására használták.

Egy egyéves vizsgálatban napi kétszer 600 mg NAC szignifikánsan javította a tüdőfunkciót és a tüneteket stabil COPD-s betegeknél (7).

A krónikus hörghurutban szenvedők is részesülhetnek a NAC jótékony hatásából.

A bronchitis akkor fordul elő, amikor a tüdő hörgőjáratainak nyálkahártyája begyullad, megduzzad és elzárja a tüdőbe vezető légutakat. Azáltal, hogy elvékonyítja a nyálkahártyát a hörgőkben és növeli a glutationszintet, a NAC segíthet csökkenteni a zihálás, köhögés és légúti rohamok súlyosságát és gyakoriságát.

A COPD és a hörghurut enyhítése mellett a NAC javíthatja az egyéb tüdő- és légúti állapotokat, például a cisztás fibrózist, az asztmát és a tüdőfibrózist, valamint az allergiák vagy fertőzések miatti orr- és arcüreg-torlódás tüneteit (8).

5. Fokozza az agy egészségét a glutamát szabályozásával és a glutation pótlásával

A NAC azon képessége, hogy pótolja a glutationt és szabályozza az agy glutamát szintjét, javíthatja az agy egészségét.

A glutamát agyi neurotranszmitter a tanulási, viselkedési és memóriaműködési folyamatok széles skálájában vesz részt, míg az antioxidáns glutation segít csökkenteni az agysejtek öregedéssel összefüggő oxidatív károsodását.

Mivel a NAC segít szabályozni a glutamátszintet és pótolni a glutationt, előnyös lehet az agy- és memóriabetegségben szenvedőknek (2).

A neurológiai rendellenesség, az Alzheimer-kór lelassítja az ember tanulási és memóriaképességét. Állatkísérletek arra utalnak, hogy a NAC lelassíthatja a kognitív képességek elvesztését Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél (2).

Egy másik agyi állapotot, a Parkinson-kórt a dopamin neurotranszmittert termelő sejtek állapotának romlása jellemzi. Mind a sejtek oxidatív károsodása, mind az antioxidáns képesség csökkenése hozzájárul ehhez a betegséghez. Úgy tűnik, hogy a NAC-kiegészítők javítják a dopamin funkciót és a betegség tüneteit, például a remegést (2).

Míg a NAC javíthatja az agy egészségét, több emberi kutatásra van szükség ahhoz, hogy határozott következtetéseket vonjunk le.

6. Férfiaknál és nőknél egyaránt javíthatja a termékenységet

A teherbe esni próbáló párok körülbelül 15%-át érinti a meddőség. Az esetek csaknem felében a férfi meddőség a fő kiváltó tényező.

Sok férfi meddőségi probléma fokozódik, ha az antioxidánsok szintje nem elegendő a szabad gyökök képződésének leküzdéséhez a reproduktív rendszerben. Az oxidatív stressz sejthalált és csökkent termékenységet okozhat. Egyes esetekben a NAC javítja a férfi termékenységet.

A férfi meddőséghez hozzájáruló egyik állapot a varicocele – amikor a herezacskó belsejében lévő vénák megnagyobbodnak a szabad gyökök által okozott károsodás miatt. A műtét az elsődleges kezelés.

Egy vizsgálatban 35 varicocele-ben szenvedő férfi kapott napi 600 mg NAC-t a műtét után három hónapig. A műtét és a NAC-kiegészítés kombinációja 22%-kal javította a sperma integritását és a partner terhességi arányát a kontrollcsoporthoz képest (9).

Egy másik, 468 meddőségben szenvedő férfi bevonásával végzett vizsgálat azt találta, hogy 600 mg NAC és 200 mikrogramm szelén kiegészítése 26 héten keresztül javította a sperma minőségét (10).

A kutatók azt javasolták, hogy ezt a kombinált kiegészítést a férfi meddőség kezelési lehetőségének kell tekinteni.

Ezenkívül a NAC javíthatja a policisztás petefészek szindrómában (PCOS) szenvedő nők termékenységét az ovulációs ciklus indukálásával vagy fokozásával (11).

7. Stabilizálhatja a vércukorszintet a zsírsejtek gyulladásának csökkentésével

A magas vércukorszint és az elhízás hozzájárul a zsírszövet gyulladásához. Ez az inzulinreceptorok károsodásához vagy pusztulásához vezethet, és nagyobb kockázatot jelenthet a 2-es típusú cukorbetegségre.

Állatkísérletek azt mutatják, hogy a NAC stabilizálja a vércukorszintet azáltal, hogy csökkenti a zsírsejtek gyulladását, és ezáltal javítja az inzulinrezisztenciát (12).

Ha az inzulinreceptorok sértetlenek és egészségesek, megfelelően eltávolítják a cukrot a vérből, és a szintet a normál határokon belül tartják.

Emberi kutatására van szükség ahhoz, hogy megerősítsük ezeket a vércukorszint-szabályozásra gyakorolt hatásokat.

8. Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát az oxidatív károsodások megelőzésével

A szívszövet oxidatív károsodása gyakran szívbetegséghez vezet, ami agyvérzést, szívrohamot és más súlyos állapotokat okoz.

A NAC csökkentheti a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy csökkenti a szív szöveteinek oxidatív károsodását.

Azt is kimutatták, hogy fokozza a nitrogén-monoxid-termelést, ami elősegíti a vénák tágulását és javítja a véráramlást. Ez felgyorsítja a vér visszajutását a szívébe, és csökkentheti a szívroham kockázatát.

Érdekes módon egy kémcsőben végzett vizsgálat kimutatta, hogy – zöld teával kombinálvaa NAC csökkenti az oxidált „rossz” LDL-koleszterin okozta károsodást, amely a szívbetegségek másik tényezője (13).

9. A glutationszint növelésének képessége javíthatja az immunrendszer működését

A NAC és a glutation szintén erősíti az immunrendszer egészségét. A NAC-val és a glutation-hiánnyal összefüggő bizonyos betegségekre vonatkozó kutatások arra utalnak, hogy az immunrendszer működése javítható – és potenciálisan helyreállítható – a NAC-kiegészítés segítségével (14).

Ezt a faktort leginkább humán immundeficiencia vírusban (HIV) szenvedő betegeknél vizsgálták.

Két tanulmányban a NAC kiegészítése az immunfunkció jelentős növekedését eredményezte – a természetes ölősejtek szinte teljes helyreállításával (14).

A szervezetben lévő NAC magas szintje a HIV-1 reprodukcióját is elnyomhatja.

Egy kémcsőben végzett vizsgálat azt mutatta, hogy más immunkompromittált helyzetekben, például influenza esetén a NAC akadályozhatja a vírus szaporodási képességét. Ez potenciálisan csökkentheti a betegség tüneteit és élettartamát (15).

Hasonlóképpen, más kémcsöves vizsgálatok összefüggésbe hozták a NAC-t a rákos sejtek halálával és blokkolták a rákos sejtek replikációját (16).

Összességében további humán vizsgálatokra van szükség, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt a NAC-t rákkezelés alatt szedné.

Étrend

A ciszteinre nincs speciális étrendi ajánlás, mert a szervezet kis mennyiségben képes előállítani.

Ahhoz, hogy szervezete előállítsa a cisztein aminosavat, megfelelő mennyiségű folsavra, B6-vitaminra és B12-vitaminra van szüksége. Ezek a tápanyagok a babban, lencsében, spenótban, banánban, lazacban és tonhalban találhatók.

Míg a legtöbb fehérjegazdag élelmiszer, mint például a csirke, pulyka, joghurt, sajt, tojás, napraforgómag és hüvelyesek ciszteint tartalmaz, egyesek úgy döntenek, hogy NAC-t étrend-kiegészítést választanak, hogy növeljék ciszteinbevitelüket.

Mellékhatások

A NAC valószínűleg biztonságos a felnőttek számára. A nagy mennyiségek azonban hányingert, hányást, hasmenést és székrekedést okozhatnak.

Vérzési rendellenességben szenvedők vagy vérhígító gyógyszereket szedők ne szedjenek NAC-t, mivel lelassíthatja a véralvadást. Ha úgy dönt, hogy szedi, először konzultáljon orvosával.

 

Forrás:

(1) S-linolenoyl glutathione intake extends life-span and stress resistance via Sir-2.1 upregulation in Caenorhabditis elegans
(2) A Review on Various Uses of N-Acetyl Cysteine
(3) Cysteine metabolism and metal toxicity
(4) N-Acetylcysteine in depressive symptoms and functionality: a systematic review and meta-analysis
(5) Synaptic and cellular changes induced by the schizophrenia susceptibility gene G72 are rescued by N-acetylcysteine treatment
(6) The promise of N-acetylcysteine in neuropsychiatry
(7) N-acetylcysteine in COPD: why, how, and when?
(8) High-dose oral N-acetylcysteine, a glutathione prodrug, modulates inflammation in cystic fibrosis
(9) A Preliminary Study: N-acetyl-L-cysteine Improves Semen Quality following Varicocelectomy
(10) Efficacy of selenium and/or N-acetyl-cysteine for improving semen parameters in infertile men: a double-blind, placebo controlled, randomized study
(11) N-Acetyl cysteine and clomiphene citrate for induction of ovulation in polycystic ovary syndrome: a cross-over trial
(12) L-cysteine supplementation lowers blood glucose, glycated hemoglobin, CRP, MCP-1, and oxidative stress and inhibits NF-kappaB activation in the livers of Zucker diabetic rats
(13) Green tea polyphenols inhibit human vascular smooth muscle cell proliferation stimulated by native low-density lipoprotein
(14) Glutathione and immune function, 2000 Nov
(15) N-acetyl-L-cysteine (NAC) inhibits virus replication and expression of pro-inflammatory molecules in A549 cells infected with highly pathogenic H5N1 influenza A virus
(16) N-acetyl cysteine and penicillamine induce apoptosis via the ER stress response-signaling pathway