Kolosztrum jótékony hatásai

A kolosztrum egyre nagyobb népszerűségnek örvend a táplálékkiegészítők területén, és jó okkal. Az antitestekkel, tápanyagokkal és immunfaktorokkal teli kolosztrum számtalan egészségügyi előnyt kínál. 

A kolosztrum fontos tápanyagforrás, amely elősegíti a csecsemők növekedését és leküzdi a betegségeket, de az élet más szakaszaiban is fogyasztható - jellemzően étrend-kiegészítő formában.
A kolosztrum étrend-kiegészítő formában nyers, rehidratált kapszula formájában jelenik meg, a tehenekből származó kolosztrumot pasztőrözik és tablettákká vagy folyadékokkal keverhető porokká szárítják. A szarvasmarha-kolosztrum jellemzően halványsárga színű, finom íze és illata az íróra emlékeztet.
Fontos megkülönböztetés, hogy a kolosztrum nem tej, hanem gyakran „előtejként” emlegetik, és valamennyi emlős termeli a terhesség alatt. A kolosztrum magas koncentrációban tartalmaz antitesteket, kulcsfontosságú tápanyagokat, növekedési faktorokat és egyéb összetevőket, amelyeket más forrásokban nem találunk. 
A tanulmányok azt mutatják, hogy elősegítheti az egészséges bélrendszert, védelmet nyújt a külső behatásokkal, fertőzésekkel szemben, fokozhatja az immunitást és javíthatja az agy egészségét.
A kolosztrum rendkívül tápláló és egyedülálló egészségügyi előnyökkel jár gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Néhány figyelemre méltó előny:

•    Az emésztőrendszer egészsége 
•    Immun egészség 
•    Normál sejtjavítás 
•    Egészséges öregedés 
•    Az agy egészsége és hangulat 

Kolosztum és az emésztőrendszer egészsége

kolosztrumA bélrendszer felelős a tápanyagok lebontásáért és felszívódásáért, valamint a méregtelenítésben és az immunrendszer működésében is létfontosságú szerepet játszik. Valójában az immunrendszer több mint 80%-a a bélben helyezkedik el [1] . 

Tanulmányok azt mutatják, hogy a probiotikumokkal rendelkező szarvasmarha-kolosztrum támogatja a bél egészségét, főként a fehérje szekréciós IgA miatt, amely antitest és az immunfunkció kulcsszereplője. A sigA alacsony szintje hozzájárulhat az autoimmun egészségi problémákhoz, az emésztési problémákhoz és a laza széklethez. [2] [3] A kolosztrumban lévő növekedési faktorok és a fehérje laktoferrin serkentik a bélsejtek növekedését és erősítik a bélfalat, ami segíthet megakadályozni a bélpermeabilitást (áteresztőképesség).

Különösen magas a fehérje-, zsír-, szénhidrát-, magnézium-, B-vitamin-, valamint az A-, C- és E-vitamin tartalma. 

A kolosztrum antitest-tartalma és a laktoferrin fehérje összefüggésbe hozható a bakteriális vagy vírusos fertőzések okozta hasmenés megelőzésével és támogatásával.

Hatékony módszer lehet bizonyos fertőzések kezelésére az emberekben, például az Escherichia coli (E. coli) és a Shigella dysenteriae baktériumok által okozott fertőzésekben. 

Tanulmányok azt mutatják, hogy a hiperimmun kolosztrum megakadályozhatja az utazók hasmenésének nevezett hasmenés egy olyan típusát, amelyet tipikusan E. coli baktériumok okoznak.

Kolosztum és az immunrendszer

Az antitestek olyan fehérjék, más néven immunglobulinok, amelyeket az immunrendszere baktériumok és vírusok elleni küzdelemben használ. A kolosztrum erősen koncentrálódik az IgG és IgA antitestekben, amelyek védelmet nyújthatnak a külső kórokozókkal szemben [4]. Szakértők szerint a kolosztrum-pótlás különösen hatékony lehet a felső légúti problémák leküzdésében, valamint a versenysportolók immunrendszer támogatásra használják.
Egy 12 hetes vizsgálat, 35 felnőtt távfutón azt találta, hogy a napi szarvasmarha-kolosztrum étrend kiegészítő szedése a nyál IgA-antitestek mennyiségét 79% -kal növelte az alapszinthez képest. 

Sejtjavítás 
A kolosztrum pótlása segíti az izomnövekedést, az izmok és a porcok helyreállítását, a csontok gyógyulását és regenerálódását. Egyes orvosok a kolosztrumot az ízületi gondok, az alkalmi gyulladások és a merevség támogatására is használják. 

Egészséges öregedés 
A kolosztrum számos előnye együtt jár az egészséges öregedés támogatásával. Főleg az izomnövekedésre gyakorolt hatása, a csontsűrűség, a gyulladáscsökkentő tulajdonságok és a test szerkezeti sejtjeire gyakorolt regeneratív hatások jellemzik, elősegítve a bőr rugalmasságát és vitalitását. Tanulmányok azt mutatták ki, hogy a kolosztrum meghosszabbította az élettartamot, és javította az érzékszervi és motoros tevékenységeket. [5]

Az agy egészsége és hangulat 

A kolosztrum segíti a sejtek hatékonyabb kommunikációját, és bebizonyosodott, hogy javítja a neurológiai útvonalakat és a plaszticitást. 
Tanulmányok azt mutatják, hogy a kolosztrininnel (a kolosztrumból származó polipeptid) történő kiegészítés javítja a kognitív markereket a kognitív hanyatlás korai és középső szakaszában. A kolosztrinin csökkenti a lipidperoxidációt és csökkenti a reaktív oxigénfajok szintjét. Gátolja az amiloid-béta fibrillák felhalmozódását, amelyek hozzájárulnak az agy plakkjaihoz. [6]
A kolosztrum IGF-1 (inzulinszerű növekedési faktor) elősegíti a szerotonin szintetizálását, gátolja az életkorral kapcsolatos hangulati problémákat, sőt egyensúlyba hozza az agy vércukorszintjét. [7]

Ellenjavallat
Mint minden táplálékkiegészítő alkalmazása esetén, tanácsos orvasával konzultálni. A kolosztrumot általában jól tolerálható táplálékkiegészítőnek tekintik, nagyon kevés mellékhatással. A tejre allergiás személy konzultáljanak orvossal a készítmény alkalmazása előtt! A termékeket olyan adalékokkal is elő lehet állítani, amelyek tartalmazhatnak más általános allergéneket, például a szóját.

Forrás:


[1] Wu, H. J., & Wu, E. (2012). The role of gut microbiota in immune homeostasis and autoimmunity. Gut microbes, 3(1), 4–14. https://doi.org/10.4161/gmic.19320
[2] Sanctuary, M. R., Kain, J. N., Chen, S. Y., Kalanetra, K., Lemay, D. G., Rose, D. R., Yang, H. T., Tancredi, D. J., German, J. B., Slupsky, C. M., Ashwood, P., Mills, D. A., Smilowitz, J. T., & Angkustsiri, K. (2019). Pilot study of probiotic/colostrum supplementation on gut function in children with autism and gastrointestinal symptoms. PloS one, 14(1), e0210064. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0210064
[3] Campbell A. W. (2014). Autoimmunity and the gut. Autoimmune diseases, 2014, 152428. https://doi.org/10.1155/2014/152428
 [4] Stelwagen K, Carpenter E, Haigh B, Hodgkinson A, Wheeler TT. Immune components of bovine colostrum and milk. J Anim Sci. 2009 Apr;87(13 Suppl):3-9. doi: 10.2527/jas.2008-1377. Epub 2008 Oct 24. PMID: 18952725.
[5] Lemieszewska, M., Jakubik-Witkowska, M., Stańczykiewicz, B., Zambrowicz, A., Zabłocka, A., Polanowski, A., Trziszka, T., & Rymaszewska, J. (2016). Pro-Cognitive Properties of the Immunomodulatory Polypeptide Complex, Yolkin, from Chicken Egg Yolk and Colostrum-Derived Substances: Analyses Based on Animal Model of Age-Related Cognitive Deficits. Archivum immunologiae et therapiae experimentalis, 64(5), 425–434. https://doi.org/10.1007/s00005-016-0392-z
[6] Janusz M, Zabłocka A. Colostral proline-rich polypeptides--immunoregulatory properties and prospects of therapeutic use in Alzheimer's disease. Curr Alzheimer Res. 2010 Jun;7(4):323-33. doi: 10.2174/156720510791162377. PMID: 19939229.
[7] Kim, T. W., Kim, C. J., & Seo, J. (2017). Effects of colostrum serum on the serotonergic system in the dorsal raphe nuclei of exercised rats. Journal of exercise nutrition & biochemistry, 21(1), 33–39. https://doi.org/10.20463/jenb.2017.0047
 

Tartalomhoz tartozó címkék: Emésztés Hangulat Immunrendszer

Kapcsolódó termékek