A gyógygombák tulajdonságai és hatásai

A gombák erős gyógyító vegyületek széles skáláját tartalmazzák, amelyekből profitálhat. De először nézzük meg röviden, hogyan használták a gombákat gyógyászatilag a történelem során. Meglepődhet, ha megtudja, hogy az emberek a kezdetektől fogva szoros kapcsolatban állnak a gombákkal! 

 

A gyógygombák története

Ókori történelem

A gyógygombákat a hagyományos és népi gyógyászatban a történelem kezdete óta használják.

1991-ben egy jégbe fagyott férfit (becenevén Ötzi) fedeztek fel egy alpesi gleccseren, aki i.e. 3300-ban élt. Két különböző gombafajt vitt magával. Az egyik egy olyan gomba, amely segítségével tüzet tudott gyújtani. A másik egy nyírfatapló nevű gomba volt, amely a paraziták és más fertőzések elleni küzdelemre szolgál.

Az egyiptomi hieroglifákból látható, hogy társadalmuk a gombát a halhatatlanság növényének tekintette. A gombákat jellemzően csak a fáraók és más nemesek ették, és az „istenek fia” nevet kapták, és a műalkotásokon úgy ábrázolták, hogy villámcsapásokkal küldték őket a földre.

Híres görög és római szerzők, mint például Seneca, Plinius és Dioscorides, mind írtak a gombákról, érvelve gyógyhatásaik mellett és ellen.

Az i. e. 100 -ból származó kínai orvoslásról szóló szövegek különböző gombákat tárgyalnak, amelyeket rák, légzőszervi betegségek és sok más betegség kezelésére használtak. A Reishi-nek (Ganoderma lucidum) van a leghosszabb írásos feljegyzése a gyógyászati felhasználásról, és a tudósok most kezdik azonosítani a gomba daganatellenes és egyéb gyógyászati tulajdonságait.

Az ókori Japánban a maitake (Grifola frondosa) gombák értékét ezüstben mérték.

A gombák a mezoamerikai kultúrák szerves részét képezték, mint például a maja, az inka, az azték és az olmék. Mind gyógyító tulajdonságaik miatt, mind pedig a sámánok spirituális célokra történő felhasználására.

A Chagát és a gomba más formáit Észak-Amerikában és Szibériában legalább a 16. század óta használják.

Modern történelem

Az első alkalom, amikor 1928-ban Alexander Fleming felfedezte a penicillint, hasznos tulajdonságokat azonosítottak és vontak ki a gombából. Azóta sok más antibiotikumot fedeztek fel, és a különböző gombák antibakteriális és vírusellenes tulajdonságait széles körben kihasználták. Becslések szerint a penicillin önmagában több mint 200 millió életet mentett meg.

Azóta sok más antibiotikumot fedeztek fel, és a különböző gombák antibakteriális és vírusellenes tulajdonságait széles körben kihasználták. Egyesek azt állítják, hogy ez a szövetségesek második világháborús győzelmének döntő eleme volt.

A modern tudósok minden évben folyamatosan izolálják a gombák és gombák új protozoa-, parazita-, vírus- és gombaellenes tulajdonságait. A mikológusok és más típusú tudósok csak most kezdenek felzárkózni ahhoz, amit a hagyományos orvoslás évezredek óta mesél nekünk ezekről a gombákról.

 

A gombák okosabbak, mint gondolnád

A gombák sokkal összetettebbek, mint ahogy a legtöbb ember ismeri. Első pillantásra nagyon egyszerű életformának tűnhetnek. De az igazság az, hogy nagyon összetett élőlények, amelyek valójában közelebb állnak az állatokhoz, mint a növényekhez.

A gombák által mutatott intelligencia bizonyítékaként vegye példaként a gyógyhatású Cordyceps gombát. Spóraként kezdi életét, és hernyóhoz, hangyához vagy más rovarhoz kötődik. Aztán csírázik és táplálkozik gazdájával, kisméretű gombává nőve, amely élete nagy részében a gazdáján él.

Képes a rovarok viselkedését befolyásolva megtelepedni azok testén, és amikor a Cordyceps gomba készen áll a szaporodásra, akkor arra készteti őket, hogy másszanak fel egy virágra, fára vagy bármi másra, amit találnak.

A Cordyceps gomba ekkor felszabadítja spóráit. Fontos, hogy a Cordyceps gomba megfelelő magasságot érjen el, hogy spórái a lehető legnagyobb mértékben elterjedjenek. A folyamat bármely szakaszában a Cordyceps gomba teljesen elfogyaszthatja a rovart, de nem teszi. Úgy tűnik, elegendő intelligenciát mutat ahhoz, hogy várjon, és a rovart reprodukcióként használja.

 

Egy másik példát arra, hogy mennyire intelligens gombák lehetnek, a nyálkagombák japán tudósok által végzett tanulmánya mutatja meg.

A tanulmányban a nyálkagomba táplálékát olyan fontos pontokba helyezték, amelyek hasonlítottak Tokió térképéhez. A nyálkagomba vékony vonalakban húzódott ki a középpontjától, hogy megtalálja az élelmiszerforrásokat. A nyálkagomba által előállított minta majdnem tökéletesen megegyezett a Tokio vasúti térképpel, amelyet emberi szakértők terveztek meg, a leghatékonyabb utat kialakítva a város körül.

Az igazán érdekes rész, hogy a nyálkagombák néhány olyan útvonalat is választottak, amelyek hatékonyabbak voltak, mint azok, amelyeket a mérnökök a metró tényleges tervezéséhez használtak!

 

A gombák és a növények összehasonlítása 

A gombák hasonlíthatnak a növényekhez abban az értelemben, hogy nem tudnak úgy mozogni, mint az állatok, és hasonló megjelenést kapnak a szár és a gyökérrendszer megfelelőjével. Azonban hiányzik belőlük a levél és a klorofill, és nem képesek energiát termelni a napfényből, mint a növények. Ehelyett a gombák enzimek sorozatát használják fel a szerves anyagok természetes környezetükben történő lebontására. Az elhalt szerves anyagokat szénhidráttá, fehérjévé és cellulózzá alakítják.

Ez önmagában teszi a gombákat értékes táplálékforrássá. De a gombák sokkal többet kínálnak, mint gazdag tápértékük.

 

A gombák gyógyászati tulajdonságai

A gombák tele vannak olyan vegyületekkel, amelyek gyógyászati előnyökkel járnak az emberek számára. 

1) Gombaellenes, vírusellenes és antibakteriális tulajdonságok

A gombák versenyképes világban élnek, le kell győzniük a többi penészgombát és gombát, amelyek ugyanazokat a táplálékforrásokat keresik, mint ők. Le kell küzdeniük a baktériumokat és más kártevőket is, akik esetleg meg akarják enni őket.

Csakúgy, mint a mérgező állatok és rovarok, amelyek toxinokat használnak védekezésükhöz, a gombák is ugyanezt teszik, hogy megakadályozzák, hogy más élőlények megegyék vagy elfoglalják őket. Sok vegyület, amelyet ennek érdekében állítanak elő, nem ártalmas az emberre, és természetes antibiotikumként hat a szervezetünkben, amikor fogyasztjuk.

 

2) Vitamin és ásványi anyag tartalom

A gombák a vitaminok és ásványi anyagok széles skáláját állítják elő, amelyeket a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával várnánk. Valójában a gombák B- és D-vitamint termelnek, amelyek a legtöbb növényből hiányoznak, ezért kiváló módja a vegetáriánusoknak és a vegánoknak, hogy extra tápanyagokkal gazdagítsák étrendjüket.

A vitaminok és ásványi anyagok óriási hatással vannak az emberi egészségre. Bármely elem hiánya betegséghez és más problémákhoz vezethet. Tehát a gombaevés nagyszerű módja annak, hogy extra táplálékot adjon étrendjének, és megőrizze egészségét. A gombák alacsony kalória- és nátriumtartalmúak is, de megfelelő mennyiségű fehérjét tartalmaznak.

 

3) Rostforrás

A gombák oldható és oldhatatlan rostokat is tartalmaznak, így nagyszerűen kiegészítik az étrendet. A rost elengedhetetlen a bél egészségének fenntartásához, és csökkentheti a vastagbélrák és más betegségek kockázatát.

A rost hatására hosszabb ideig is teltebbnek érzi magát, így a magas rosttartalmú gombák fogyasztása hasznos lehet a fogyásban. Valószínűleg kevesebbet fog enni, ha hosszabb ideig jóllakottnak és elégedettnek érzi magát.

 

4) Magas az antioxidáns tartalma

A szabad gyököket számos dolog okozza, például az UV-napfény és a gyulladás, valamint modern életünk olyan részei, mint a légszennyezés és a dohányzás.

A gombák antioxidánsoknak nevezett vegyületeket tartalmaznak, amelyek felkutatják a szabad gyököket és eltávolítják azokat a testünkből. Ez csökkenti a szervezetünkben az oxidatív stressz mennyiségét, valamint a sejtjeink és a DNS-ünk károsodását. A gombák különösen nagy mennyiségben tartalmaznak glutation és ergothioneine antioxidánsokat.

A vadon élő vargánya gombák tartalmazzák a legtöbb antioxidánst, bár minden gombafajta természetesen tartalmazza ezeket a vegyületeket.

 

5) Béta-glükán

Minden gomba nagy mennyiségben tartalmaz béta-glükánt. Ez az anyag serkenti az immunrendszert, és számos más egészségügyi előnnyel is járhat, például az allergiák, asztma, krónikus fáradtság szindróma és egyéb állapotok segítését.

 

6) Poliszacharidok

A poliszacharidok összetett molekulák hosszú, összetett láncai. A gombák tele vannak poliszacharidok széles skálájával. A különböző poliszacharidoknak különböző előnyei vannak. A gombákban található készítmények számos előnnyel rendelkeznek, beleértve a rákellenes, elhízás elleni, cukorbetegség elleni és antibiotikus tulajdonságokat.

 

7) Egyéb vegyületek

Összességében a gombák potenciálisan több száz gyógyhatású vegyületet tartalmazhatnak. Ezek az immunrendszer erősítésétől a daganatellenes vegyületekig terjednek. A tudósok évről évre egyre több hasznos vegyületet találnak a gombákban. Valójában a gombákkal kapcsolatos ismereteink és minden lehetséges előnyük még a kezdeti szakaszban van.

 

A gyógygombák előnyei

 

1. Harc a rák ellen

Bizonyos gombafajtáknak, amelyeket hozzáadnak az étrendhez, jelentős pozitív hatásai vannak a rák, a leukémia és a daganatok elleni küzdelemben. A gombákban található vegyületek lassíthatják a meglévő rákos sejtek növekedését, valamint hatással lehet a DNS-károsodás, a sejtmutáció és a daganatképződés megelőzésére. A gomba másodlagos előnyöket is kínálhat a rákos betegeknek, például a hajhullás és a hányinger kezelésére.

Eddig egyetlen gombát sem javasoltak önállóan a rák elleni védekezés első vonalaként. A kutatások azonban egyre gyakrabban mutatják, hogy bizonyos gyógygombák szedése mérhető előnyökkel járhat a betegség elleni küzdelemben.

 

2. Az immunrendszer erősítése

Sok különböző típusú gyógygomba vírusellenes és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, amint azt már tárgyaltuk. Ezek nagyon hasznosak lehetnek a megfázás és az influenza, valamint a súlyosabb fertőzések elleni küzdelemben.

A gombák komplex cukrot és nagy mennyiségű poliszacharidot tartalmaznak, amelyek nélkülözhetetlenek az immunrendszer számára. Segítenek szabályozni a szervezetben az antitestek termelését, és növelik a DNS és az RNS mennyiségét a csontvelőben, ahol fehérvérsejtek és más immunsejtek jönnek létre.

Mivel a gombák antioxidánsokban is gazdagok, segíthetnek elpusztítani a káros szabad gyököket, amelyek károsíthatják a sejteket, és gyulladást és fertőzést okozhatnak a szervezetben.

 

3. A szív egészségének előmozdítása

A gyógygombák (különösen a shiitake) statinoknak nevezett vegyületeket tartalmaznak. Ezek a vegyületek a vér koleszterinszintjének csökkentésére leírt gyógyszerek egyik típusa, de természetes módon biztosíthatja ezeket a gyógygombák segítségével!

A gyógygombák kifejezetten a „rossz” vagy LDL-koleszterint célozzák a szervezetben, és javítják a „jó” vagy HDL-koleszterinszintet is. Csökkentik a gyulladást is, ami az artériák keményedésének fő oka. A gombák fitotápanyagokat tartalmaznak, amelyek megakadályozzák, hogy a sejtek az erek falához tapadjanak, és lerakódást képezzenek, amelyet plakknak (atherosclerosis) neveznek.

Mind az LDL -koleszterin, mind a plakkok, mind az artériák megkeményedése fő kockázati tényező a szívroham, a stroke és a szívbetegségek más formái tekintetében.

 

4. Az energiaszintek javítása

A gyógygomba javíthatja fizikai erőnlétét, lehetővé téve az intenzívebb edzéseket. Ezenkívül segíthetnek csökkenteni az általános fáradtságot a nap folyamán. A gombák olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek növelhetik a vérsejtek hordozóképességét és növelhetik az izmok energiatermelését. Ezenkívül segítenek csökkenteni a tejsav (a testmozgás mellékterméke) felhalmozódását az izmokban, és gyorsabban eltávolítják a méreganyagokat a szervezetből.

Más típusú gombák lazíthatják a hörgőjáratokat és javíthatják a légzést. Ha mindezeket a hatásokat összeadja, elősegíti a sportolók hatékonyabb és hosszabb edzését. Ezenkívül elősegítik az edzés utáni gyorsabb helyreállítást.

 

5. Krónikus fáradtság szindróma

Ha mindig fáradtnak és lassúnak érzi magát, függetlenül attól, hogy mennyit pihen, akkor krónikus fáradtság szindrómában szenvedhet. Jelenleg nincs orvosi kezelés erre a rendellenességre, bár a gombák ígéretesnek bizonyulnak a fáradtság csökkentésében és a CFS-betegek életének javításában.

 

6. Az agy egészségének javítása

Javíthatják a memóriát, élesebb és világosabb fókuszt biztosítanak, valamint javítják a kognitív működést. A gyógygombák ideg növekedési faktorok termelését is okozzák. Ez létfontosságú a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór, a demencia és más agyi betegségek kezelésében.

A gomba mentális hatásai fokozatosak, ami azt jelenti, hogy néhány hónapig következetesen kell fogyasztania őket, mielőtt várható eredményeket látna.

 

7. Fogyás

A gombák alacsony kalória- és nátriumtartalmúak, de tele vannak létfontosságú tápanyagokkal. Nagy mennyiségű rostot is tartalmaznak, amelyek megőrzik a teltségérzetet, és csökkentik a nassolás vagy több evés vágyát.

 

8. Cukorbetegség

A gombáknak hipoglikémiás hatása van, vagyis csökkentik és szabályozzák a vércukorszintet. Emellett növelik az inzulinreceptorok érzékenységét, csökkentik a triglicerideket, és megakadályozzák a cukorbetegséggel kapcsolatos egyéb szövődmények kialakulását. Ráadásul sok más ételhez képest alacsony szénhidrát- és cukortartalmuk van, így cukorbetegek számára kiválóan fogyaszthatók.

 

9. Enyhíti az asztmát és az allergiákat

Az allergiát gyakran az okozza, hogy a szervezet túlreagálja az adott ingert. Hasonlóképpen, az asztma a szervezetben található gyulladásos sejtek nagy számának köszönhető. A gombák gátolják a hisztamin felszabadulását. A hisztaminok olyan vegyületek, amelyeket a sejtek sérülés, gyulladás vagy allergia hatására szabadítanak fel. Valójában az allergiás gyógyszerek gyakran tartalmaznak antihisztaminoknak nevezett vegyületeket.

A gombák hasonló mechanizmus révén csökkenthetik az allergia és az asztma súlyosságát, a gyulladásos sejtek és az allergiát okozó antitestek számának csökkentésével a szervezetben, valamint az immunrendszer egyensúlyhiányának korrigálásával. A gombák javítják a szervezetben a kórokozókat elpusztító sejtek termelését is.

 

10. Stresszoldás

Nem jelent meg egyelőre tanulmány ennek alátámasztására, de sokan azt állítják, hogy a gyógygombák (különösen a reishi) felhasználhatók a nyugalom érzésének elősegítésére. A hagyományos orvoslásban a gombát évszázadok óta használják olyan betegségek kezelésére, mint a krónikus fáradtság szindróma, az álmatlanság és a stressz okozta feszültség.

 

11. Termékenység

A Cordyceps sinensis gomba az állatkísérletek során ígéretes eredményeket mutatott a hímek termékenységére és a spermiumok termelésére vonatkozóan. Jelentősen megnövelheti a sperma termelését, mind mennyiségben, mind minőségben.

 

Forrás:

https://grocycle.com/medicinal-mushrooms-the-complete-guide/

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógygomba