A GABA hatásai

A gamma-aminovajsav (GABA) egy természetesen előforduló aminosav, amely neurotranszmitterként működik az agyában. A neurotranszmitterek kémiai hírvivőként működnek. A GABA gátló neurotranszmitternek tekinthető, mivel blokkol vagy gátol bizonyos agyi jeleket és csökkenti az idegrendszer aktivitását. 

A GABA nyugtató hatást fejt ki, mely segíthet a szorongás, stressz és félelem esetén, segíthet a rohamok megelőzésében. Ezen tulajdonságok eredményeként a GABA az utóbbi években népszerű kiegészítővé vált. Ez részben azért van, mert nem sok élelmiszerforrásból érhető el. Egyedül az olyan erjesztett élelmiszer tartalmaz GABA-t, mint a kimcshi, miso és tempeh.

A túl sok stressz összekapcsolódik a rossz alvással, gyengébb immunrendszerrel és többek között a depresszió nagyobb kockázatával. 
Bizonyos betegségekkel küzdő embereknek alacsonyabb GABA-szintje lehet. Néhány ilyen probléma például a következő lehet:

•    mozgási rendellenességek, például Parkinson-kór
•    figyelemhiányos hiperaktív rendellenesség
•    szorongás
•    pánikbetegség
•    hangulati rendellenességek, például depresszió
•    rohamok

A GABA felhasználási lehetőségei:

Szorongás

Egy 2006-os tanulmány azt találta, hogy a GABA-kiegészítőt szedő résztvevők fokozottan ellazultak egy stresszes esemény során, mint azok, akik placebót vagy L-theanint kaptak. A cikk azt is megjegyzi, hogy a pihentető hatások az étrend kiegészítésétől számított egy órán belül érezhetők.

Magas vérnyomás

Egy 2003-as tanulmány szerint a GABA-t tartalmazó erjesztett tejtermék napi fogyasztása csökkentette a vérnyomást, enyhén emelkedett vérnyomású embereknél 2-4 hét után. Egy 2009-es tanulmány megállapította, hogy a GABA-tartalmú Chlorella-kiegészítő napi kétszer történő bevétele csökkenti a vérnyomást azoknál, akiknél magas vérnyomás áll fent.

gaba álmatlanságÁlmatlanság

Egy 2018-os kisebb vizsgálatban  azok a résztvevők, akik egy órán át lefekvés előtt 300 milligramm (mg) megbízható GABA-forrást fogyasztottak, gyorsabban elaludtak, mint a placebót szedők. A kezelés megkezdése után négy héttel javult az alvásminőség. 

Stressz és fáradtság

Egy 2011. évi japán tanulmány 25 mg vagy 50 mg GABA-t tartalmazó ital hatásait vizsgálta  30 résztvevőre. Mindkét ital összekapcsolódott a mentális és fizikai fáradtság csökkenésével, miközben problémamegoldó feladatot végeztek a résztvevők. Az 50 mg-os ital hatékonyabbnak bizonyult.

Egy másik, 2009-es tanulmány  megállapította, hogy 28 mg GABA-t tartalmazó csokoládé evése csökkentette a stresszt a problémamegoldó feladatot végző résztvevők körében. Egy másik vizsgálatban  a 100 mg GABA-t tartalmazó kapszulák alkalmazása csökkentette a stressz mértékét azoknál az embereknél, akik mentális feladatot teljesítettek.

Serkenti a növekedési hormonokat

Testépítők és atléták is használják a GABA-t, állóképességük növelésére. Tanulmányokkal igazolt, hogy a GABA növeli a vérben a növekedési hormonokat, meggyorsítva ezzel a regenerálódást, az új erőre kapást, és az izmok növekedését.

Milyen mellékhatásai vannak a GABA kiegészítőknek?

A GABA-kiegészítők lehetséges mellékhatásait még nem vizsgálták megfelelően, ezért nehéz tudni, mire számíthat.

Néhány gyakrabban tapasztalt mellékhatás a következő lehet:

•    gyomorrontás
•    fejfájás
•    álmosság
•    izomgyengeség

Mivel a GABA álmosságot okozhat, ezért ne vezessen gépjárművet és ne üzemeltessen gépeket a GABA szedése után, amíg nem tudja, hogyan befolyásolja Önt az alkalmazása. Még nem egyértelmű, hogy a GABA kölcsönhatásba lép-e valamilyen gyógyszerrel vagy más kiegészítővel. Ha szeretné megpróbálni a GABA alkalmazását, akkor először beszéljen orvosával. 

A jövőben átfogóbb és több tanulmányra van szükség a GABA lehetséges előnyeinek jobb megértéséhez.

Forrás:


1, 2018 Apr 27. Safety and Efficacy of Gamma-Aminobutyric Acid from Fermented Rice Germ in Patients with Insomnia Symptoms: A Randomized, Double-Blind Trial
2, Relieving Occupational Fatigue by Consumption of a Beverage Containing γ-Amino Butyric Acid
3, Psychological stress-reducing effect of chocolate enriched with γ-aminobutyric acid (GABA) in humans: assessment of stress using heart rate variability and salivary chromogranin A
4, Published: 28 December 2011 Oral intake of γ-aminobutyric acid affects mood and activities of central nervous system during stressed condition induced by mental tasks

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Hangulat