Fo-Ti: Gyógymód az öregedés ellen?

Mi az a fo-ti?

A Fo-ti vagy „he shou wu” tudományos neve Polygonum multiflorum. Ez egy kúszónövény, amely Kínában őshonos, Tajvanon és Japánban is termesztik.

A legenda szerint éhínség sújtotta egy „Mr. He” nevű szegény ember faluját. Míg a legtöbb ember elment élelmet és ideiglenes munkát keresni, Mr. He túl beteg volt ahhoz, hogy elmenjen. Vad növényeket és gyökereket gyűjtött és evett, hogy ne éhezzen. Az egyik ilyen volt a keserű fo-ti gyökér, amelyet a falubeliek korábban nem ettek. Mr. He fokozatosan visszanyerte az egészségét, arcszíne felderült. Egy fia született, és őszülő haja ismét feketévé vált. Hosszú és létfontosságú életet élt tovább. 

 

A Fo-ti kivonatokat bőrbetegségek kezelésére szolgáló krémekben és kenőcsökben használják. A gyógynövényt tartalmazó samponok segítenek a hajhullás és az őszülés leküzdésében. Teákká is főzik, és pirulákat is készítenek belőle.

A hagyományos kínai orvoslásban a fo-ti-t a hosszú élettartamot biztosító tonikokban használják az öregedés megelőzésére. Számos egyéb állapot, például székrekedés és bőrproblémák kezelésére is használták.

További kutatásra van szükség a fo-ti állítólagos előnyeinek teszteléséhez

Mindig beszéljen kezelőorvosával, mielőtt új étrend-kiegészítőt alkalmazna, így akkor is ha a fo-ti-t is kipróbálná.

 

Mire használják a fo-ti-t a hagyományos kínai orvoslásban?

A gyógynövényeket gyakran összetett formulákban kombinálják, de a fo-ti gyakran önmagában alkalmazzák.

Két verzió létezik:

fehér fo-ti, ami feldolgozatlan

vörös fo-ti, amelyet jellemzően sárga rizsbor és fekete szójabablé keverékével főznek

 

A fehér fo-ti-t általában a székrekedés enyhítésére használják. Akne, lábgombásodás és horzsolások kezelésére is használják.

A vörös fo-ti energiatoniknak számít. A szakemberek úgy vélik, hogy segíthet visszaállítani az őszülő haj színét, leküzdeni a korai öregedést és ellensúlyozni az erekciós zavarokat. A további problémákra is használják: fejfájás, izomláz, magas vérnyomás, tuberkulózis, cukorbetegség, rákos megbetegedés, meddőség.

 

Mit mondanak a kutatások a fo-ti-ról?

A fo-ti öregedésgátló hírneve tudományos támogatásra tett szert.

A Journal of Ethnopharmacology folyóiratban megjelent áttekintés szerint egyes kutatások azt mutatják, hogy a fo-ti-ben található vegyület segíthet az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kezelésében. A kutatók azt találták, hogy neuroprotektív és antioxidáns hatásai lehetnek.

Az egereken végzett kutatások során a tanulás és a memória javulásával is összefüggésbe hozható. Ugyanezen áttekintés szerint egyes tanulmányok arra is utalnak, hogy a fo-ti olyan vegyületeket tartalmazhat, amelyek segíthetnek a gyulladás, a magas koleszterinszint és a rák kezelésében.

A Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism folyóiratban megjelent másik tanulmány „meglepően magas ösztrogénaktivitást” talált a fo-ti-ben. Ez arra utal, hogy potenciális ösztrogénpótló forrást jelenthet a menopauzás nők számára.

Ha a fo-ti székrekedésre való alkalmazásáról van szó, a gyógynövény egyes vegyületei hashajtó hatásúak. Ezeket a vegyületeket antrakinonoknak nevezik. 

 

Bár néhány korai kutatási eredmény ígéretes, további kutatásra van szükség a fo-ti lehetséges előnyeiről és kockázatairól. A gyógynövényt mellékhatásokkal hozták összefüggésbe.

 

Milyen kockázatokkal jár a fo-ti szedése?

Nincsenek bizonyítottan biztonságos vagy hatékony fo-ti adagok felnőttek vagy gyermekek számára.

Ha terhes, kerülje az azt tartalmazó termékek szedését. Ösztrogénszerű hatásai miatt óvatosnak kell lennie a fo-ti szedésével kapcsolatban, ha ösztrogénnel összefüggő emlő-, petefészek-, méh- vagy prosztatarákja van.

A fo-ti szedésének gyakori mellékhatásai közé tartozik a hasmenés, hányinger, hasi fájdalom és hányás. Csökkentheti a szervezet káliumszintjét is, ami olyan tünetekhez vezethet, mint az izomgyengeség. Néhány embernél allergiás kiütést is okozhat.

Egyes esetekben akut májkárosodáshoz hozták összefüggésbe mind nyers, mind feldolgozott formában. A Fo-ti-t és más gyógynövényekből készült gyógyszereket gyakran forgalmazzák az Egyesült Államokban étrend-kiegészítőként. Fontos megjegyezni, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) nem szabályozza olyan szigorúan a táplálékkiegészítőket, mint a vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszereket.

 

A korai kutatási eredmények azt mutatják, hogy a fo-ti bizonyos potenciális egészségügyi előnyökkel járhat. De a gyógynövényt mellékhatásokkal is összefüggésbe hozták, beleértve az akut májkárosodás kockázatát. Feltétlenül beszéljen kezelőorvosával, mielőtt fo-ti-t vagy más kiegészítő kezelést próbálna ki. Orvosa segíthet megérteni a lehetséges előnyöket és kockázatokat.

 

Forrás:

https://www.healthline.com/health/fo-ti-cure-to-old-age#uses

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógynövény