Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

10 ok, hogy miért egészséges meztelenül aludni

Lehet, hogy nem a meztelen alvás az első dolog, amire gondol, ha egészség javításáról van szó, de vannak olyan előnyök, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. 

Mint kiderült, a meztelenül alvásnak számos előnye van. Lehet, hogy hallott már ezek közül néhányról, de mások meglephetik.

 

1. Gyorsabban aludhat el

A testhőmérséklet az egyik kulcsa az elalvásnak. Valójában ez a cirkadián ritmus része, a biológiai ritmus, amely test alvási „órájaként” működik.

A lehűlés azt jelzi a szervezetnek, hogy ideje elaludni, így ha meztelenül alszik – és engedi, hogy a testhőmérséklet csökkenjen – valóban segíthet gyorsabban elaludni.

 

2. Jobb alvásminőség

A test hűtése nemcsak segít gyorsabban elaludni, hanem javítja az általános alvásminőséget is. Az ideális hőmérséklet a hálószobában valahol 15 és 19°C között van.

A National Institutes of Health egyik 2012-es tanulmánya (1) megállapította, hogy a szoba hőmérséklete, ahol alszik, az egyik legfontosabb tényező a minőségi alvás elérésében.

Ha túl hideg vagy túl meleg van, fennáll a veszélye, hogy befolyásolja a gyors szemmozgású alvást, amely az alvás álomfázisa, amely segít felfrissíteni az agyat és a testet. A meztelenül alvás az egyik módja annak, hogy hűvös maradjon a takaró alatt.

 

3. Egészségesen tartja a bőrt

Mivel a meztelenül alvás javíthatja az alvás általános minőségét, javíthatja a bőr állapotát is. Egy kis tanulmány (2) azt vizsgálta, hogy a rossz alvás korlátozza-e a bőr azon képességét, amley elősegíti a sebgyógyulást.

A résztvevőket három csoportra osztották: az egyik „megfelelő” alvásban részesült, a másik nem aludt, a harmadik pedig alváshiányos, de extra tápanyagot kapott. Azt találták, hogy a jól alvó csoport gyorsabban felépült, mint a másik két csoport. Az extra tápanyagot fogyasztók nem volt jelentős különbség a sebek gyógyulási sebességében.

Ez azt mutatja, hogy az elegendő alvás elősegítheti a bőr helyreállítását és egészségének megőrzését, és ha a meztelenül alszik, ez még jobb.

 

4. Csökkentse a stresszt és a szorongást

Ha meztelenül alszik, az segíthet csökkenteni az általános stresszt és szorongást. Nem titok, hogy a rossz alvás nagy hatással van a stressz szintjére. A tanulmányok (3) azt sugallják, hogy a rossz alvás összefügg a depresszióval és még az öngyilkosság kockázatának növekedésével is.

Bár a stressz és a szorongás egyaránt okozhat álmatlanságot, fontos észben tartani, hogy az alvás minőségének javítása – és az elegendő alvás – segíthet.

 

5. Akadályozza meg a súlygyarapodást

Ha problémái vannak az elalvással, az sok szempontból pusztítást okozhat az életében. Egy tanulmány (4) több mint 21 000 embert követett három éven keresztül, és lehetséges kapcsolatot talált a nem megfelelő alvás és a súlygyarapodás között. Azok az egyének, akik állítólag 5 órát vagy kevesebbet aludtak éjszakánként, nagyobb valószínűséggel híztak.

Ha éjszakánként hidegebben tartja testét, az elősegítheti a kalóriaégető képességeit. 

 

6. Alacsonyabb a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata

Ha nem alszik eleget éjszaka, fennállhat a cukorbetegség vagy a szívbetegség kockázata. Egy 2010-es tanulmány (5) 1455 ember adatait vizsgálta meg hat év alatt, és összefüggést talált az alacsonyabb alvási időtartam és a cukorbetegség fokozott kockázata között, ami viszont növelheti a szívbetegség kockázatát.

Ha meztelenül alszik, gyorsabban elaludhat, ami jelentősen megváltoztathatja egészségét.

 

7. Elősegíti a hüvely egészségét

A meztelenül alvás szintén nagyszerű módja a hüvely egészségének javításának és a gombás fertőzések elkerülésének. A szorosan illeszkedő vagy izzadt fehérnemű növelheti a hüvelyi gombás fertőzés kockázatát.

Függetlenül attól, hogy mit visel napközben, a meztelen alvás egyszerű módja annak, hogy szellőztesse a hüvelyt, és megőrizze egészségét.

 

8. Növelje a férfi termékenységet

Nem a nők az egyetlenek, akiknek hasznára válik, ha meztelenül alszanak. Egy közelmúltban végzett, 656 férfi bevonásával készült tanulmány (6) összefüggésre utalt a szűk alsónemű viselése és az alacsonyabb spermaszám között. Azok a férfiak, akik arról számoltak be, hogy boxert viseltek, magasabb spermiumkoncentrációval és teljes spermiumszámmal rendelkeztek, mint azok, akik szűk alsóneműt viseltek.

A meztelenül alvás nagyszerű módja annak, hogy a heréket hűvösen és optimális hőmérsékleten tartsa a spermiumok egészsége szempontjából.

 

9. Növelje az önbecsülést

A meztelenül alvás emellett nagyszerű módja annak, hogy kapcsolatba kerüljön testével, és növelje önbecsülését. Egy tanulmány kimutatta, hogy a meztelenül eltöltött idő növelte az önbecsülést és az általános testképet.

 

10. Javítsa a kapcsolatát

Egy tanulmány (7) felfedezte, hogy a felnőttek közötti bőr-bőr érintkezés serkenti az oxitocin felszabadulását, amely fontos szerepet játszik a partnerek közötti kötődés kialakításában.

 

Forrás:

(1) Effects of thermal environment on sleep and circadian rhythm 2012; 31(1): 14.

(2) Impact of sleep restriction on local immune response and skin barrier restoration with and without “multinutrient” nutrition intervention

(3) Sleep and Depression Norifumi Tsuno, MD; Alain Besset, PhD; and Karen Ritchie, PhD

(4) Association between weight gain, obesity, and sleep duration: a large-scale 3-year cohort study Published: 03 September 2011

(5) Short sleep duration is associated with the development of impaired fasting glucose: the Western New York Health Study Ann Epidemiol. 2010 Dec;20(12):883-9. doi: 10.1016/j.annepidem.2010.05.002.

(6) Type of underwear worn and markers of testicular function among men attending a fertility center Human Reproduction, Volume 33, Issue 9, September 2018, Pages 1749–1756, https://doi.org/10.1093/humrep/dey259

(7) Self-soothing behaviors with particular reference to oxytocin release induced by non-noxious sensory stimulation Kerstin Uvnäs-Moberg1,2*, Linda Handlin2 and Maria Petersson3

Tartalomhoz tartozó címkék: Alvás