Barion Pixel
Menü

A DMG előnyei a szervezet számára

A dimetilglicint, más néven DMG-t 1943-ban fedezték fel, és 1974 óta táplálékkiegészítőként forgalmazzák. 2000-ben két jeles amerikai kutató az orvosoknak és betegeknek szóló írásában a DMG-t „az új évezred tápanyagának” nevezte [1] . Dr. Alissia Zenhausern, a természetgyógyász orvos egyetért abban, hogy a tápanyag számos területen ígéretesnek bizonyult. "A DMG nem csak javíthatja az immunfunkciókat, hanem elősegítheti a neurológiai funkciókat, és felhasználható az autizmus és az epilepszia kezelésében" - mondja Zenhausern, aki az NMD Wellness of Scottsdale-nél dolgozik. További kutatások szerint segíthet a sportolóknak, a teljesítmény javításában. 

A DMG a glicin aminosav származéka (amit egy másik, hasonló szerkezetű vegyületből állítanak elő). A glicin egyike annak a 20 aminosavnak, amelyet általában felhasználnak az emberekben a fehérjék szintetizálásához.
 

Dimetilglicin (DMG) forrásai

A DMG olyan tápanyag, amelyet mind a növények, mind az állatok sejtjeiben kis mennyiségben termelődik a kolin glicinné történő metabolizmusa során. A májban nem metabolizálódó dimetilglicint a keringési rendszer szállítja a test szövetébe. Kis mennyiségek megtalálhatók bizonyos élelmiszerekben is:

 • Bab
 • Gabonamagvak
 •  A rizs külső bevonata
 • Sörélesztő
 • Szervhús, például máj
 • Különféle magvak

A DMG közvetett táplálékforrásai (kolint tartalmazó):

 • Hús
 • Baromfi
 • Hal
 • Tejtermékek
 • Tojás
 • Keresztesvirágú zöldségek
 • Bizonyos babfélék, dió és különféle magvak
 • Teljes kiőrlésű gabonák

A DMG általában étrend-kiegészítő formában található meg (tipikusan kapszula vagy folyadék).

A dimetilglicin (DMG) számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek támogatják az egészséget, vitalitást és jólétet.  A DMG alapvető tápanyag, amely támogatja a metilációs folyamatokat, csökkenti a stressz testre gyakorolt negatív hatásait, és fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet. A DMG egyik legfontosabb funkciója, hogy védi a testet az öregedési folyamatokkal szemben.
A DMG egyik legszélesebb körben ismert és használt előnye a sportteljesítmény javítása. Különböző mérsékelt intenzitású testmozgást vizsgáló tanulmányok azt találták, hogy a DMG késlelteti a fáradtságot, amely a laktáttermelés gátlásának képessége miatt következik be.

Az életkor előrehaladtával olyan fontos táplálkozási tényezőket kell biztosítani a test számára, amelyek a testet maximális szinten működtetik, és megvédik a környezeti szennyezés, a szabad gyökök és a legyengült immunrendszer káros hatásaitól. Ez a három tényező hozzájárul az öregedési folyamatokhoz és a testet sújtó állapotok kialakulásához. Kutatások és klinikai vizsgálatok bebizonyították, hogy a DMG hatékonyan megvédi a testet e három negatív egészségügyi tényező ellen.

A DMG segíthet eltávolítani a mérgező anyagokat a szervezetből, semlegesíteni a szabad gyököket és megerősíteni az immunrendszert. Ezért tekinthető a DMG az egészséges öregedéshez szükséges tápanyagnak és anyagcsere-fokozóknak. 

DMG, mint méregtelenítő

A DMG támogatja a máj anyagcseréjét és működését, amely a szervezet méregtelenítő szerve. A metilációs folyamat részeként a DMG elősegítheti a máj méregtelenítését a környezeti szennyeződésektől, támogatva a glutation és a SAMe (kén-adenozil-metionin) bioszintézisét, mindkettő fontos szerepet játszik az 1. és 2. fázisú méregtelenítési folyamatban. A DMG segít a toxikus elemek kiküszöbölésében, mivel kulcsfontosságú építőelemeket biztosít a szervezet méregtelenítési folyamatának.
A DMG a metiláció folyamatának támogatásával, a szervezet többféle tevékenységéhez is hozzájárul, ideértve, a DNS-termelést, a neurotranszmitter-termelést, a zsíranyagcserét, a máj zsírfelhalmozódása elleni védelmet, a hisztamin anyagcserét, az ösztrogén anyagcserét és a sejtenergiát. 

A DMG védelmet nyújt a szabad gyökök ellen

A DMG biztosítja a szabad gyökök elleni védelmet a test oxidációs védelmi rendszerének részeként. A szabad gyökök ROS néven ismert reaktív oxigénfajok, amelyek párosítatlan elektront tartalmaznak, így rendkívül reaktívak a test többi molekulájával szemben. A szabad gyökök elektronokat akarnak elvenni más molekulákból, amelyekbe ütköznek, beleértve a DNS-ben, a sejtmembránokban, az enzimekben és a szervekben található molekulákat is. Ennek során lebontják ezeknek a molekuláknak a szerkezetét és működését, ami oxidatív stresszt okoz.

A tanulmányok két kulcsfontosságú vizsgálata alátámasztja a DMG szabad gyököket eltávolító aktivitásának állítását. Egy tanulmányban Hariganesh megállapította, hogy a DMG szignifikánsan csökkentette a fekélyképződést patkányokban. [2] A DMG emésztőrendszerének ezt a gyomorvédő tevékenységét annak képességének tulajdonította, hogy képes eltávolítani a szabad gyököket, amelyeket a gyomor nyálkahártyájának lipidperoxidációja okoz.

Egy újabb tanulmányban Bai megerősítette Hariganish megállapításait a DMG szabad gyökök elleni harcról 2016. évi jelentésében. [3] A cikkben arról számolt be, hogy a DMG védelmet nyújtott egerekben a lipopoliszacharidok által kiváltott oxidatív stressz ellen, a szabad gyökök kiürítése miatt. 
Dr. Zenhausern magyarázata szerint a DMG fokozza az agyműködést, mert erős antioxidánsnak és az oxigénellátás fokozójának tekintik sejtszinten. Ez az oxigénellátás növekedés javítja a test sejtjeinek működését, beleértve az agy sejtjeit is. Ezenkívül a DMG támogatja a szervezet kreatin- és foszfokreatintermelését, amelyek energiát táplálnak az agyban.

A szív- és érrendszeri egészség elősegítése / a szívbetegségek kockázatának csökkentése

Egy kutatás [4] szerint a DMG csökkentheti a szívbetegség kockázat. A DMG segíti a homocisztein szint csökkentését. A homocisztein, amely a vérben gyakori aminosav, összefüggésben áll a megemelkedett szívbetegségek fokozott kockázatával. A DMG emellett optimalizálja a vér koleszterin- és trigliceridszintjét, javítva a szív- és érrendszeri funkciókat.

DMG, mint immunrendszer erősítő

A szervezet egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen az erős és aktív immunrendszer. Számos klinikai és laboratóriumi vizsgálat megerősítette, hogy a DMG erősíti a szervezet immunrendszerét, ha kórokozóval fertőzik. A Dél-Karolinai Orvostudományi Egyetemen végzett klinikai tanulmány kimutatta, hogy a DMG fokozhatja mind a humorális (B-sejtek), mind a celluláris (T-sejtek) immunválasz rendszer aktivitását. A DMG négyszeresére növelte az antitestek válaszát a pneumococcus vakcinára, szemben a DMG protektív hatást mutató kontrollokkal. [5]

A Clemson Egyetemen végzett tanulmány megerősítette a DMG immunerősítő tulajdonságait. Nyulak alkalmazásával a DMG több mint négyszeresére növelte az antitest termelését és tízszeresére növelte a limfocita (T-sejt) aktivitását azokhoz az állatokhoz képest, amelyek nem kaptak semmilyen DMG-t. [6]

Mellékhatások

A Természetes Gyógyszerek Átfogó Adatbázisa szerint a vizsgálatok nem számoltak be a DMG negatív mellékhatásairól. Ezenkívül az adatbázis azt állítja, hogy a DMG használata valószínűleg rövid távú (legfeljebb 28 napos) használat esetén biztonságos.

Nincs elegendő információ a dimetilglicin szedésének biztonságosságáról terhesség vagy szoptatás esetén, ebben az esetben kerülje a felhasználást.

Mint minden kiegészítő esetében, a kiegészítés előtt konzultáljon szakértő orvossal vagy gyógyszerészével az esetleges kockázatok vagy aggályok kezelésére.

Összegzésképpen elmondható, hogy a DMG fontos tápanyag a szervezetben, amely megvédi a testet a mérgező anyagoktól, valamint megvédhet minket a szabad gyökök pusztító tevékenységétől.

 

Forrás:


[1] http://vetadv.millcreeksoftware.net/media/attachments/2015/02/03/DMG_Townsend_letter_2000.pdf
[2] (J. Phar. Pharmacol. 2000:52) 
[3] (PLOS ONE 11(5): e155393)
[5] (J. Inf. Dis, 143, 1981)
[4] https://www.cdc.gov/heartdisease/facts.htm
[6] (J. Lab. Clin. Med. 1990; 115:481-6)