A DIM hatása és lehetséges előnyei a férfiak számára

A diindolil-metán (DIM) olyan vegyület, amelyet keresztesvirágú zöldségek, például a brokkoli vagy a kelbimbó megemésztésekor jön létre (1).

A kutatások azt mutatják, hogy a DIM befolyásolja az ösztrogén szintjét a szervezetben (1), valamint az általános hormonegyensúlyozó hatásáról ismert mind a férfiak, mind a nők számára, bár a kutatások továbbra is kiemelik a férfiak számára lehetséges előnyeit.

Ennek eredményeként a DIM-kiegészítők egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a hormonokkal kapcsolatos különféle állapotok lehetséges kezelésében. 

 

Mi is a diindolil-metán (DIM)?

A diindolil-metán (DIM) egy növényi indol, amelyet az indol-3-karbinol természetes bomlása hoz létre keresztesvirágú zöldségekben, például karfiolban, brokkoliban, kelbimbóban, káposztában és kelkáposztaban, a gyomorsavval lenyeléskor. Kutatások igazolták, hogy a keresztesvirágú zöldségek nagy mennyiségű bevitele előnyös az immun egészségre és a sejtek normális replikációjára, különösen a prosztata és az emlő esetében (2).

A DIM emellett az ösztrogén kiegyensúlyozására és a 2-hidroxiösztron nevű jótékony ösztrogéntermelés elősegítésére is törekszik, miközben csökkenti a 16 alfa-hidroxiösztron hatását (2), mely súlygyarapodáshoz és egyes rákos megbetegedések, köztük az emlő- és méhrák megnövekedett kockázatához kapcsolódik (3).

Egy egy éven át tartó vizsgálatban 130 emlőrákban szenvedő nő kapott tamoxifen terápiát, vagy placebót, vagy 150 mg DIM-et naponta kétszer. A DIM-kiegészítők jelentősen javították a kétféle ösztrogén - 2-hidroxiösztron és 16-hidro-ösztron - arányát (4).

A tanulmányok a fokozott mértékű keresztesvirágú zöldségfogyasztást társítják bizonyos rákos megbetegedések, köztük az emlő- és a prosztatarák csökkent kockázatával. Míg a pontos mechanizmus ismeretlen, az indol-3-karbinolról feltételezik, hogy részben felelős ezért (5). Ezenkívül kimutatták, hogy a DIM gátolja az aromatáz nevű enzimet, amely a tesztoszteront ösztrogénné alakítja (1).

 

A DIM két jelentős előnye a férfiak számára

Tesztoszteron támogatás

A tesztoszteron kulcsfontosságú szerepet játszik az egészséges hormonális egyensúlyban, és a DIM optimalizálhatja a szervezetre gyakorolt ​​hatását.  A tesztoszteron androgén néven ismert, vagyis szabályozza a férfi jellemzőit, mint például a mélyebb hang, a testszőrzet eloszlása ​​és a férfi nemi szerveinek fejlődése. Anabolikus hormonként a tesztoszteron elősegíti az izomnövekedést és a csontok erősségét támogató fehérjeszintézist. A nemi vágy és a hangulat ellenőrzésében is kulcsfontosságú szereplő (6).

A tesztoszteron a felnőtt férfiak spermatermelésének fő mozgatórugója. A DIM képes felszabadítani a megkötött tesztoszteront és optimalizálni a test teljesítményét, ami segíthet az egészséges hormon működésének támogatásában, és megalapozhatja a szexuális, fizikai és mentális egészségügyi előnyöket. 

Prosztata védelem

A férfiak DIM étrend kiegészítése ígéretes képességet mutat a normál méretű prosztata és az egészséges sejtek replikációjának elősegítésére a prosztatában. A kutatások azt mutatják, hogy a férfiak nem metabolizált ösztrogénje idővel felhalmozódhat a prosztata szövetében, ami előfutára lehet a prosztata-specifikus antigén fehérje fokozott termelésének (PSA). A PSA-t általában a prosztata megnagyobbodásának szűrővizsgálati eszközeként használják.

Ezzel a növényi indollal történő kiegészítés csökkenti a prosztata problémáinak kockázatát a férfiaknál, és elősegíti az egészséges tesztoszteron-ösztrogén egyensúlyt, amely támogatja az egészséges húgyutakat és támogatja az éjszakai hólyagszabályozást.

Segíthet a prosztata intraepithelialis neoplazia (PIN) leküzdésében, amely állapot prosztata sejtek növekedésével jellemezhető és a prosztatarák elődjének tekinthető (7).

Egy 12 hónapos vizsgálatban 21 magas fokú PIN-kóddal rendelkező férfinak placebót vagy 900 mg DIM-et kaptak naponta. Azok, akik DIM-et kaptak, jelentős javulást tapasztaltak a prosztata egészségében, valamint a PIN-kódban (7).

 

A DIM-kiegészítők felhasználása és egyéb lehetséges előnyei

A DIM-kiegészítőket bizonyos rákos megbetegedésekkel szembeni védőhatásuk miatt vizsgálják. Használják a prosztata megnagyobbodásának megelőzésében, a pattanások kezelésében, a fogyás elősegítésében, valamint a premenstruációs szindróma (PMS) és a menopauza tüneteinek csökkentésében is.

Egy korai stádiumú emlőrákban szenvedő, 19 posztmenopauzás nőknél végzett 30 napos vizsgálat azt mutatta, hogy napi 108 mg DIM bevétele az ösztrogénszint jótékony változásához is vezetett (8).

Tekintettel arra, hogy az ösztrogén fontos szerepet játszik a zsírfelhalmozódás szabályozásában, a DIM-kiegészítők segíthetik a fogyást - bár jelenleg egyetlen emberi kutatás sem bizonyítja ezt a hatást.

Mint minden új kiegészítőnél, elengedhetetlen, hogy konzultáljon orvosával a megfelelő használat és adagolás biztosítása érdekében. Ha olyan kórtörténete van, amely hormonérzékenységet vagy hormonterápiákat tartalmaz, akkor a DIM nem biztos, hogy megfelelő, és használat előtt mindenképpen tisztáznia kell ezt egy szakemberrel.

A jelenlegi humán kutatások nem mutatják, hogy a DIM-kiegészítők mérgezőek lennének vagy súlyos mellékhatásokkal járnának. A leggyakoribb mellékhatások közé tartozik a vizelet sötétedése, a bélmozgások növekedése, fejfájás és gázképződés (9).

Bár a DIM számos előnnyel járhat, további vizsgálatokra van szükség - különösen a pattanásokhoz, a fogyáshoz és a PMS tüneteihez kapcsolódó felhasználásokhoz, amelyeket humán kutatások jelenleg nem erősítettek meg.

 

A DIM hatékonyságától függetlenül mindig hasznos zöldségeket fogyasztani, mint például a brokkolit és a kelkáposztát, hiszen ezek  fontos tápanyagok, köztük rostok, antioxidánsok, vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrásai.

 

Forrás:

  1. Published online 2016 May 30. Chemopreventive properties of 3,3′-diindolylmethane in breast cancer: evidence from experimental and human studies
  2. Published: 25 January 2015 The Epigenetic Impact of Cruciferous Vegetables on Cancer Prevention
  3. 2011 Mar; 3,3′-Diindolylmethane Modulates Estrogen Metabolism in Patients with Thyroid Proliferative Disease: A Pilot Study
  4. Breast Cancer Res Treat. 2017 Aug; A randomized, placebo-controlled trial of diindolylmethane for breast cancer biomarker modulation in patients taking tamoxifen
  5. 2018 Nov; Anti-Carcinogenic Glucosinolates in Cruciferous Vegetables and Their Antagonistic Effects on Prevention of Cancers
  6. Zeligs, M.A. and Connelly, A.S. (2000). All About DIM
  7. 2016; First results of the double-blind randomized placebo-controlled multicenter clinical trial of DIM-based therapy designed as personalized approach to reverse prostatic intraepithelial neoplasia (PIN)
  8. Nutr Cancer. 2004; Pilot study: effect of 3,3'-diindolylmethane supplements on urinary hormone metabolites in postmenopausal women with a history of early-stage breast cancer
  9. Br J Cancer. 2012 Jan 3; Effect of diindolylmethane supplementation on low-grade cervical cytological abnormalities: double-blind, randomised, controlled trial
Tartalomhoz tartozó címkék: Hormonegyensúly