Mennyi D-vitaminra van szükségünk télen?

A D-vitamint régóta az erős csontok védőszentjeként tartják számon. Egészségügyi felhasználása kiterjed az immunrendszer és az idegrendszer támogatására is. Közvélemény kutatások tanulsága szerint ma a fogyasztók több D-vitamint fogyasztanak, mint bármely más étrend-kiegészítőt.

Ahogy a téli napok rövidülnek, és a napsütés sok helyen elhalványul, úgy nő az aggodalom az elegendő D-vitamin bevitelével kapcsolatban. A téli hónapokban jó ötlet gondoskodni arról, hogy gondoskodjunk D-vitamin-szükségletünkről. 

Ez a fontos tápanyag elengedhetetlen a csontok erősségének megőrzéséhez. A napfénynek való kitettség segíti a szervezetben a D-vitamin természetes termelését. Így a napon töltött rövidebb idő növeli a D-vitamin-hiány lehetőségét.

 

Kaphatok D-vitamint élelmiszerből?

A D-vitamin főként a zsíros halakban és a dúsított tejtermékekben található, bár csak étrendből nehéz bevinni elegendő mennyiséget.

 

Mennyi D-vitaminra van szükségünk?

2014-ben az Egyesült Államok Preventive Services Task Force, a szövetségi finanszírozású egészségügyi szakértői testület azt mondta, hogy nincs konszenzus a D-vitamin-hiány meghatározásáról vagy az optimális szintről. Ez még mindig így van. Az ajánlott napi bevitel (RDI) azonban általában 400–800 NE (10–20 mikrogramm) körül van, de sok szakértő szerint ennél még többet kellene bevinni a szervezetbe. A Mayo Clinic szerint „az évek során változtak az ajánlások arra vonatkozóan, hogy a felnőtteknek mennyi napi D-vitaminra van szükségük az étrenden keresztül. Például az Endokrin Társaság napi 1500-2000 NE D-vitamint ajánl felnőtteknek. Tovább bonyolítja a problémát: milyen jól szívja fel szervezete a D-vitamint, ami egyénenként változik.

 

Az alacsony D-vitamin-szint legnagyobb hátránya, hogy növeli a csontritkulás kockázatát, mivel a D-vitamin segít felszívni az étrendünkben lévő kalciumot. A megfelelő D-vitamin szint segít megelőzni az angolkórt, a csontok meglágyulását, amely néha gyermekeknél fordul elő.

A D-vitamin hatással van az izmok egészségére, és enyhe hiánya általános izomfájdalmat eredményezhet.  A súlyosabb hiány hozzájárulhat az izomfájdalmakhoz és a fáradtsághoz.

 

A szükséges D-vitamin mennyisége életkorától függ. A D-vitamin bevitelt nemzetközi egységekben mérik. Egy nemzetközi egység 0,025 mikrogrammnak felel meg.

 

A National Institutes of Health szerint a D-vitamin ajánlott napi mennyisége a következő:

Születéstől 12 hónapos korig: 400 NE

Gyermekek 1-13 éves korig: 600 NE

Tizenévesek 14-18 éves korig: 600 NE

19-70 éves felnőttek: 600 NE

71 éves és idősebb felnőttek: 800 NE

Terhes és szoptató nők: 600 NE

 

A D-vitamin étrend-kiegészítők szedése előtt konzultáljon orvosával. A táplálékkiegészítőkből túl sok D-vitamin bevitele hiperkalcémiához vezethet, ahol túl sok kalcium halmozódik fel a vérben. Ez sebezhetővé teheti az artériákban vagy a lágy szövetekben lerakódásokkal szemben.

Tartalomhoz tartozó címkék: Vitamin