Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A Cordyceps gyógygomba egészségügyi hatásai

A Cordyceps a tömlősgombák törzsébe tartozó nemzetség, amelyek elsősorban rovarok és más élőlények testéből táplálkoznak. Amikor ezek a gombák megtámadják gazdájukat, kicserélik annak szövetét, és hosszú, karcsú szárakat hajtanak ki, amelyek a gazda testén kívül nőnek. 

A rovarok és gombák maradványait kézzel gyűjtötték, szárították és évszázadok óta használják a hagyományos kínai orvoslásban a fáradtság, a betegség, a vesebetegség és az alacsony nemi vágy kezelésére.

A Cordyceps kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítők és termékek egyre népszerűbbek számos egészségügyi hatásuk miatt. A Cordyceps-kiegészítők többsége szintetikusan termesztett Cordyceps CS-4 változatot tartalmaz.

 

A felfedezett több mint 400 Cordyceps faj közül kettő került az egészségkutatás középpontjába: a Cordyceps sinensis és a Cordyceps militaris.

A kutatás nagy része azonban állat- vagy laboratóriumi vizsgálatokra korlátozódik, így az egészségügyi szakértők jelenleg nem tudnak biztos következtetéseket levonni az emberekre gyakorolt hatásukról. Lehetséges egészségügyi előnyük azonban ígéretes.

 

1. Fokozhatja az edzés teljesítményét

Úgy gondolják, hogy a Cordyceps növeli a szervezet adenozin-trifoszfát (ATP) molekulájának termelését, ami elengedhetetlen az izmok energiaellátásához. Ez javíthatja a szervezet oxigén felhasználását, különösen edzés közben (1).

Egy tanulmányban a kutatók 30 egészséges idős felnőtt testmozgásával tesztelték a testmozgásra gyakorolt hatásukat. A résztvevők napi 3 gramm Cordyceps CS-4 nevű szintetikus törzset vagy placebót kaptak hat hétig. A vizsgálat végére a VO2 max értéke 7% -kal nőtt azoknál a résztvevőknél, akik CS-4-et szedtek, míg a placebo tablettát kapó résztvevők nem mutattak változást (2). A VO2 max az edzettségi szint meghatározására használt mérés.

Egy hasonló vizsgálatban 20 egészséges idősebb felnőtt kapott 1 gramm CS-4-et vagy placebót 12 héten keresztül (3). Míg a kutatók egyik csoportban sem találtak változást a VO2 max értékben, a CS-4-et kapott résztvevők javították a gyakorlatok teljesítményének egyéb mérőszámait.

Egy tanulmány azt is tesztelte, hogy a Cordyceps-tartalmú gombakeverék milyen hatással van a fiatalabb felnőttek edzési teljesítményére. Három hét elteltével a résztvevők VO2 max értéke 11%-kal nőtt a placebóhoz képest.

 

2. Öregedésgátló tulajdonságok

Az idősek hagyományosan a Cordyceps-et használták a fáradtság csökkentésére, az erő és a nemi vágy fokozására. A kutatók úgy vélik, hogy antioxidáns tartalmuk megmagyarázhatja öregedésgátló potenciáljukat.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a Cordyceps növeli az antioxidánsokat az idős egerekben, segítve a memória és a szexuális funkció javulását (4).

Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek a szabad gyökök semlegesítésével harcolnak a sejtek károsodása ellen, amelyek egyébként hozzájárulhatnak a betegségekhez és az öregedéshez.

Egy tanulmány megállapította, hogy a Cordyceps-et kapott egerek több hónappal tovább éltek, mint a placebót kapó egerek (5).

Egy másik tanulmány megállapította, hogy a Cordyceps meghosszabbította a gyümölcslegyek életét, tovább alátámasztva azt a feltételezést, hogy öregedésgátló előnyökkel rendelkeznek (6).

 

3. Lehetséges tumorellenes hatások

A Cordyceps potenciálja, hogy lassítsa a daganatok növekedését jelentős érdeklődést váltott ki az elmúlt években. A kutatók úgy vélik, hogy a gombák többféleképpen is daganatellenes hatást fejthetnek ki.

A kémcsöves vizsgálatok során kimutatták, hogy a Cordyceps gátolja sokféle emberi rákos sejt növekedését, beleértve a tüdő-, vastagbél-, bőr- és májrákot is (7).

Az egereken végzett vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a Cordyceps daganatellenes hatást gyakorol a limfómára, a melanómára és a tüdőrákra (8).

A Cordyceps megfordíthatja a rákterápia számos formájához kapcsolódó mellékhatásokat is. Az egyik ilyen mellékhatás a leukopenia. Nem tévesztendő össze a rákos leukémiával, a leukopenia olyan állapot, amelyben a fehérvérsejtek (leukociták) száma csökken, ami csökkenti a szervezet védekezőképességét és növeli a fertőzés kockázatát. 

Egy tanulmány tesztelte a Cordyceps hatásait egerekre, amelyeknél leukopenia alakult ki a sugárzás és a Taxollal, egy közös kemoterápiás gyógyszerrel végzett kezelések után (9). Érdekes módon a Cordyceps megfordította a leukopeniát. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a gombák segíthetnek csökkenteni egyes rákkezelésekkel kapcsolatos szövődményeket.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezeket a vizsgálatokat állatokon és kémcsöveken végezték, nem embereken.

 

4. Segíthet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében

A Cordyceps speciális cukrot tartalmaz, amely segíthet a cukorbetegség kezelésében.

A cukorbetegség olyan betegség, amelyben a szervezet vagy nem termel, vagy nem reagál az inzulin hormonra, amely felelős a cukor glükózának a sejtekbe történő energiaszállításáért.

Ha a szervezet nem termel elegendő inzulint, vagy nem reagál rá jól, a glükóz nem tud bejutni a sejtekbe, így a vérben marad. Idővel a túl sok glükóz a vérben súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Ezért fontos, hogy a cukorbetegek gondoskodjanak a vércukorszint megfelelő szabályozásáról.

Érdekes módon a Cordyceps az inzulin hatását utánozva egészséges tartományban tarthatja a vércukorszintet.

Diabéteszes egereken végzett több vizsgálatban kimutatták, hogy a Cordyceps csökkenti a vércukorszintet (10).

Bizonyos kutatások arra utalnak, hogy a cukorbetegség gyakori szövődménye, a vesebetegség ellen is védelmet nyújthatnak. 22 vizsgálat áttekintésében, amelyekben 1746 krónikus vesebetegségben szenvedő ember vett részt, azok, akik Cordyceps-kiegészítőket szedtek, javult az eredményük a vesefunkcióban (11).

 

5. A szív egészségének lehetséges előnyei

Ahogy a Cordyceps szív egészségére gyakorolt hatásának kutatása folyik, a gombák előnyei egyre nyilvánvalóbbak.

Valójában a Cordyceps-et Kínában engedélyezték az aritmia kezelésére, olyan állapotra, amelyben a szívverés túl lassú, túl gyors vagy szabálytalan (12).

Egy tanulmány megállapította, hogy a Cordyceps jelentősen csökkentette a szívsérüléseket krónikus vesebetegségben szenvedő patkányokban. A krónikus vesebetegség okozta szívsérülésekről úgy gondolják, hogy növelik a szívelégtelenség kockázatát, így ezeknek a sérüléseknek a csökkentése segíthet elkerülni ezt az eredményt (13).

A kutatók ezeket az eredményeket a Cordyceps adenozin tartalmának tulajdonították. Az adenozin egy természetben előforduló vegyület, amely szívvédő hatással rendelkezik.

A Cordyceps jótékony hatással lehet a koleszterinszintre is. Állatkutatások kimutatták, hogy a Cordyceps csökkenti a „rossz” LDL-koleszterint (14). Az LDL növelheti a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy koleszterint termel az artériákban.

Hasonlóképpen, a Cordyceps csökkentette a triglicerid szintet egerekben (14). A trigliceridek egyfajta zsír a vérben. A magas szint a szívbetegségek nagyobb kockázatához kapcsolódik.

6. Segíthet a gyulladás leküzdésében

A Cordyceps segíthet leküzdeni a szervezet gyulladásait. A gyulladás túl sok olyan betegségekhez vezethet, mint a szívbetegség és a rák.

A kutatások kimutatták, hogy amikor az emberi sejtek Cordyceps-nek vannak kitéve, a szervezetben gyulladást fokozó speciális fehérjék elnyomódnak (15). Ezeknek a lehetséges hatásoknak köszönhetően a kutatók úgy vélik, hogy a Cordyceps hasznos gyulladáscsökkentő kiegészítőként vagy gyógymódként szolgálhat.

Valójában a Cordyceps csökkentette az egerek légúti gyulladását, így az asztma lehetséges terápiájaként szolgálhat. A gombák azonban kevésbé hatékonyak, mint az általánosan előírt gyógyszerek, amelyeket a gyulladt testrészek enyhítésére használnak (16).

A Cordycepsnek helyi felhasználása is lehet. Egy tanulmány megállapította, hogy egerekben helyileg alkalmazva csökkenti a bőrgyulladást, tovább demonstrálva gyulladásgátló tulajdonságait.

 

Mellékhatások 

Egyetlen tanulmány sem vizsgálta a Cordyceps biztonságosságát emberekben. Azonban a hagyományos kínai orvoslás hosszú múltra visszatekintő alkalmazása azt mutatja, hogy nem mérgezőek.

A kínai kormány jóváhagyta a Cordyceps CS-4-et kórházakban való használatra, és biztonságos, természetes gyógyszerként ismeri el (12).

 

Forrás:

(1) Effect of Polysaccharide from Cordyceps militaris (Ascomycetes) on Physical Fatigue Induced by Forced Swimming, 2016

(2) Randomized double-blind placebo-controlled clinical trial and assessment of fermentation product of Cordyceps sinensis (Cs-4) in enhancing aerobic capacity and respiratory function of the healthy elderly volunteers, 2004

(3) Effect of Cs-4® (Cordyceps sinensis) on Exercise Performance in Healthy Older Subjects: A Double-Blind, Placebo-Controlled Trial, 2010 May

(4) Antiaging effect of Cordyceps sinensis extract, 2009 Jan

(5) The lifespan-extending effect of Cordyceps sinensis Cs-4 in normal mice and its molecular mechanisms, April 2011

(6) Cordyceps sinensis oral liquid prolongs the lifespan of the fruit fly, Drosophila melanogaster, by inhibiting oxidative stress, 2015 Oct

(7) Cordyceps militaris (L.) Link Fruiting Body Reduces the Growth of a Non-Small Cell Lung Cancer Cell Line by Increasing Cellular Levels of p53 and p21, 2015 Jul 31

(8) Pharmacological actions of Cordyceps, a prized folk medicine, 2005 Dec

(9) Cordyceps sinensis Health Supplement Enhances Recovery from Taxol-Induced Leukopenia, 2009 Nov 10

(10) The anti-hyperglycemic activity of the fruiting body of Cordyceps in diabetic rats induced by nicotinamide and streptozotocin, 2004 Apr 23

(11) Cordyceps sinensis (a traditional Chinese medicine) for treating chronic kidney disease, 2014 Dec 18

(12) Cordyceps as an Herbal Drug, Bao-qin Lin and Shao-ping Li.

(13) Cordyceps sinensis protects against liver and heart injuries in a rat model of chronic kidney disease: a metabolomic analysis, 2014 May

(14) Lipid-lowering effect of cordycepin (3'-deoxyadenosine) from Cordyceps militaris on hyperlipidemic hamsters and rats, 2011 Jun

(15) Cordyceps sinensis as an immunomodulatory agent, 1996

(16) Effects of the immunomodulatory agent Cordyceps militaris on airway inflammation in a mouse asthma model, 2008 Oct

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógygomba