Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A szibériai Chaga gyógygomba egészségügyi hatásai

A Chaga gyógygombát, más néven Hamvaskéreg gombát évszázadok óta használják Szibériában és Ázsia más részein gyógymódként az immunitás erősítésére és az általános egészség javítására. Noha megjelenése nem túl tetszetős, a Chaga gomba egyre népszerűbb a nyugati világban a lehetséges egészségügyi előnyei miatt. 

A Chaga gomba (Inonotus obliquus) egy gombafajta, amely elsősorban nyírfák kérgén nő hideg éghajlaton, például Észak-Európában, Szibériában, Oroszországban, Koreában, Észak-Kanadában és Alaszkában.

A Chaga egy fás növekedést képez, amely hasonlít az égett szénre, nagyjából 25–38 centiméter méretű. A belseje azonban lágy, narancssárga színű.

A Chagát évszázadok óta használják hagyományos gyógymódként Oroszországban és más észak-európai országokban, elsősorban az immunitás és az általános egészség fokozása érdekében. Cukorbetegség, bizonyos rákos megbetegedések és szívbetegségek kezelésére is alkalmazták. Hagyományosan a Chagát finom porrá reszelték, és gyógyteaként főzték.

Manapság nemcsak tea formájában kapható, hanem porított vagy kapszulázott étrend-kiegészítőként is. A tea tartalmazhat Chagát önmagában vagy más gombákkal, például Cordyceps-el kombinálva.

Alacsony kalóriatartalmúak, nagyon magas rosttartalmúak és antioxidánsokkal vannak tele.

 

Bár a kutatás folyamatban van, egyes tudományos tanulmányok azt mutatják, hogy a Chaga kivonat bizonyos egészségügyi előnyökkel járhat.

 

Erősíti az immunrendszert és küzd a gyulladások ellen

A gyulladás az immunrendszer természetes válasza, amely védelmet nyújt a betegségek ellen. A hosszú távú gyulladás azonban olyan állapotokhoz kapcsolódik, mint a szívbetegség és a rheumatoid arthritis.

Állatkísérletek és kémcsöves vizsgálatok azt mutatják, hogy a Chaga kivonat pozitívan befolyásolhatja az immunitást, mivel csökkenti a hosszú távú gyulladást és harcol a káros baktériumok és vírusok ellen. A jótékony citokinek - az immunrendszert szabályozó speciális fehérjék - képződését elősegítve a Chaga stimulálja a fehérvérsejteket, amelyek elengedhetetlenek a káros baktériumok vagy vírusok elleni küzdelemhez (1).

Ennek eredményeként ez a gomba segíthet a fertőzések leküzdésében - a kisebb megfázástól a súlyos betegségekig.

Ezenkívül más állat- és kémcsöves vizsgálatok azt mutatják, hogy a Chaga megakadályozhatja a káros citokinek termelését, amelyek gyulladást váltanak ki és betegséghez társulnak (1).

Például egy egereken végzett vizsgálatban a Chaga kivonat csökkentette a gyulladást és a bél károsodását a gyulladásos citokinek gátlásával (2).

 

Megelőzi és harcol a rák ellen

Számos állat- és kémcsöves vizsgálat azt mutatja, hogy a Chaga megakadályozhatja és lassíthatja a rák növekedését (3).

Egy rákos egereken végzett vizsgálatban a Chaga étrend-kiegészítők a tumor méretének 60%-os csökkenését eredményezték (4).

Egy kémcsőben végzett vizsgálatban a Chaga kivonat megakadályozta a rák növekedését az emberi májsejtekben. Hasonló eredményeket figyeltek meg a tüdő, az emlő, a prosztata és a vastagbél rákos sejtjeinél (5).

Úgy gondolják, hogy a Chaga rákellenes hatása részben annak köszönhető, hogy magas az antioxidáns tartalma, amely megvédi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól. A Chaga különösen a triterpén antioxidánsokat tartalmazza. A kémcsöves vizsgálatok azt mutatják, hogy a nagyon koncentrált triterpén kivonat segíthet a rákos sejtek elpusztításában (6).

További emberi tanulmányokra van szükség ahhoz, hogy határozott következtetéseket vonjunk le a Chaga rákellenes potenciáljáról.

 

Csökkenti a vércukorszintet

Számos állatkísérlet összekapcsolja a Chagát a vércukorszint csökkentésével. Ezért segíthet a cukorbetegség kezelésében.

Egy elhízott, cukorbeteg egereken végzett vizsgálat azt figyelte meg, hogy a Chaga kivonat csökkentette a vércukorszintet és az inzulinrezisztenciát azokhoz a diabéteszes egerekhez képest, akik nem kapták meg a kiegészítést (7).

Egy másik, diabéteszes egereken végzett vizsgálatban a Chaga étrend-kiegészítők 31%-kal csökkentették a vércukorszintet három hét alatt (8).

Hasonló eredményeket láttak más tanulmányokban is.

Mivel azonban humán kutatások nem állnak rendelkezésre, nem világos, hogy a Chaga segíthet-e az emberek cukorbetegségének kezelésében.

 

Csökkenti a koleszterint

A Chaga kivonat javíthatja a koleszterinszintet is, csökkentve a szívbetegségek kockázatát.

Egy nyolc hetes, magas koleszterinszintű patkányokon végzett vizsgálatban a Chaga kivonat csökkentette a „rossz” LDL-koleszterint, az összes koleszterint és a triglicerideket, miközben növelte az antioxidáns szintet (9).

Hasonló tanulmányok ugyanazokat az eredményeket mutatták, és azt figyelték meg, hogy - a „rossz” LDL-koleszterin csökkentése mellett - a Chaga növeli a „jó” HDL-koleszterintet (10).

A kutatók úgy vélik, hogy a Chagában található antioxidánsok felelősek a koleszterinre gyakorolt hatásáért.

 

Biztonság és mellékhatások

A Chaga általában jól tolerálható. Azonban nem végeztek humán vizsgálatokat annak biztonságosságának vagy megfelelő adagolásának meghatározására.

A Chaga kölcsönhatásba léphet néhány gyakori gyógyszerrel, például kockázatokat jelenthet az inzulint vagy a cukorbetegséget szenvedők számára a vércukorszintre gyakorolt hatása miatt.

A Chaga olyan fehérjét is tartalmaz, amely megakadályozza a véralvadást. Ezért, ha vérhígító gyógyszereket szed, vérzési rendellenessége van, vagy műtétre készül, konzultáljon orvosával, mielőtt elkezdené szedni a Chaga gyógygombát (11).

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a Chaga segíthet csökkenteni a gyulladást, az immunrendszer aktivitását is okozhatja. Így az autoimmun betegségekben szenvedőknek orvosi tanácsot kell kérniük a Chaga szedése előtt.

Nincs kutatás a Chaga biztonságosságára terhes vagy szoptató nők esetében. Ezért a legbiztonságosabb megoldás a használat elkerülése.

 

Forrás:

(1) Immunomodulatory Activity of the Water Extract from Medicinal Mushroom Inonotus obliquus, 2005 Sep

(2) Orally administered aqueous extract of Inonotus obliquus ameliorates acute inflammation in dextran sulfate sodium (DSS)-induced colitis in mice, 2012 Sep 28

(3) Antitumor activity of water extract of a mushroom, Inonotus obliquus, against HT-29 human colon cancer cells, 2009 Dec

(4) Continuous intake of the Chaga mushroom (Inonotus obliquus) aqueous extract suppresses cancer progression and maintains body temperature in mice, 2016 May

(5) Chaga mushroom (Inonotus obliquus) induces G0/G1 arrest and apoptosis in human hepatoma HepG2 cells, 2008 Jan 28

(6) Chemical constituents from Inonotus obliquus and their antitumor activities, 2016 Oct

(7) Anti-diabetic effects of Inonotus obliquus polysaccharides in streptozotocin-induced type 2 diabetic mice and potential mechanism via PI3K-Akt signal pathway, 2017 Nov

(8) Antihyperglycemic and antilipidperoxidative effects of dry matter of culture broth of Inonotus obliquus in submerged culture on normal and alloxan-diabetes mice, 2008 Jun 19

(9) Effect of the Inonotus Obliquus Polysaccharides on Blood Lipid Metabolism and Oxidative Stress of Rats Fed High-Fat Diet In Vivo

(10) Antihyperglycemic and antilipidperoxidative effects of dry matter of culture broth of Inonotus obliquus in submerged culture on normal and alloxan-diabetes mice, 2008 Jun 19

(11) Isolation and characterization of a novel platelet aggregation inhibitory peptide from the medicinal mushroom, Inonotus obliquus, 2006 Jun