Az allicin hatásai szervezetünkre

Az allicin olyan vegyület, amely fokhagyma zúzásakor vagy aprításakor keletkezik. Étrend-kiegészítő formában kapható, amelyről megállapították, hogy csökkenti a gyulladást és antioxidáns előnyöket kínál.

A friss fokhagyma alliin nevű aminosavat tartalmaz. Amikor a fokhagyma gerezdet összetörik vagy felaprítják, egy enzim, az alliináz szabadul fel. Az alliin és az alliináz kölcsönhatásba lépve allicint képez, amelyet a fokhagyma fő biológiailag aktív összetevőjének tartanak. 

Közismert nevén: Allicin, Allium sativum, fokhagyma

Felhasználások:

Az allicin tartalmú étrend-kiegészítők szedése számos egészségügyi problémában segíthet, valamint a fő betegségek, például a szívbetegségek és a rák elleni küzdelemben is. Az alternatív gyógyászatban az allicin a következő egészségügyi problémák ellen véd:

érelmeszesedés

cukorbetegség

magas vérnyomás

magas koleszterin

Ezenkívül olykor allicin étrend-kiegészítőket használnak a testmozgás teljesítményének javítására.

 

Számos tudományos tanulmány kimutatta, hogy a fokhagymában lévő allicin számos egészségügyi előnnyel járhat, mint például a jobb vérnyomás-szabályozás és az érelmeszesedés megelőzése. Míg az allicin specifikus egészségügyi hatásainak kutatása meglehetősen korlátozott, van néhány bizonyíték arra, hogy az allicin -kiegészítők használata bizonyos előnyös hatásokat kínálhat.

Íme az allicin rendelkezésre álló kutatásainak számos megállapítására:

 

Koleszterin

Számos tanulmány kimutatta, hogy az allicin segíthet csökkenteni a koleszterinszintet. Egy kis, korai tanulmányban, amelyet a Journal of the American College of Nutrition című folyóiratban tettek közzé, 46 magas koleszterinszintű embert alacsony zsírtartalmú étrendre helyeztek, és 12 hetes kezelést kaptak placebóval vagy bélben oldódó bevonattal ellátott fokhagyma por tablettákkal, mely 9,6 mg allicint biztosított.

A vizsgálat végén az a 22 résztvevő, aki fokhagyma étrend-kiegészítőt kapott, szignifikánsan nagyobb csökkenést mutatott az összes koleszterinben és az LDL ("rossz") koleszterinben, mint a placebo csoport tagjainál. Az allicin szintén nem növelte jelentősen a HDL ("jó") koleszterin szintjét.

A kutatások 2013-ban frissített analízise azt találta, hogy a fokhagymában lévő vegyületek legalább két hónapon keresztül csökkentik a teljes koleszterin- és LDL-koleszterinszintet, és összefüggésbe hozható a szívkoszorúér-események kockázatának 50 százalékos csökkenésével 50 éves korban.

 

Magas vérnyomás

A kutatások szerint az allicin segíthet a vérnyomás szabályozásában, és ugyanolyan hatékony lehet, mint a magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszer.

Egy Pakisztánban végzett 2013-as klinikai vizsgálatban 210 magas vérnyomásban szenvedő beteg kapott 300–1 500 mg fokhagyma tablettát, placebót vagy béta-blokkoló atenololt. A fokhagyma értend-kiegészítést kapó alanyok klinikailag szignifikánsan csökkentették a szisztolés és a diasztolés vérnyomást.

Ez a tanulmány megerősítette a korábbi állatkísérleteket, amelyek az allicin vérnyomáscsökkentő tulajdonságait mutatták.

 

Izomláz

Az Allicin segíthet enyhíteni a testmozgással összefüggő izomkárosodást, egy tanulmány szerint, amelyet az European Journal of Applied Physiology 2008-ban publikáltak.

A vizsgálatban a sportolók egy csoportja allicin étrend-kiegészítőket vagy placebót szedett két hétig a futópadon alapuló edzés előtt (és két nappal azután). Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik allicint kaptak, kevesebb izomfájdalmat tapasztaltak edzés után (összehasonlítva a placebóval).

Lehetséges mellékhatások

A fokhagyma étrend-kiegészítők hatását vizsgáló klinikai vizsgálatok hiánya miatt keveset tudunk az ilyen kiegészítők hosszú távú vagy rendszeres használatának biztonságosságáról, illetve arról, hogy hogyan hathatnak kölcsönhatásba a vényköteles vagy vény nélkül kapható gyógyszerekkel.

A hasmenés, gyomorégés, gáz és hányinger az allicint tartalmazó kiegészítők mellékhatásai lehetnek.

Mivel az allicin növelheti a vérzés kockázatát is, elengedhetetlen, hogy a műtét előtt kerülje az allicint tartalmazó kiegészítőket. Ha jelenleg vérhígító gyógyszereket vagy kiegészítőket, például warfarint (Coumadin), aszpirint, ginkgo-t vagy E-vitamint használ, beszéljen egészségügyi szakemberrel, mielőtt allicint tartalmazó étrend-kiegészítőket szed.

 

Az allicint és a fokhagymát nem szabad vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel együtt szedni, mivel csökkenthetik a vérnyomást. Ezenkívül az allicin csökkentheti a vércukorszintet, és óvatosan kell használni cukorbetegeknél, akik cukorbetegség elleni gyógyszereket szednek.

Ne feledje azt sem, hogy a kiegészítők biztonságosságát terhes nőknél, szoptató anyáknál, gyermekeknél, valamint egészségügyi állapotú vagy gyógyszeres kezelésben szenvedőknél nem állapították meg.

Adagolás 

Tabletták és étrend-kiegészítők formájában értékesítik, melyek fokhagymával vagy allicinnel vannak ellátva. Az allicinnek nincs szabványos ajánlott adagja.

Egy gerezd fokhagyma körülbelül 5 mg -18 mg allicint tartalmaz. A kutatás során 300 mg és 1500 mg fokhagyma közötti dózist vizsgáltak.

 

Forrás:

https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-allicin-88606

Kapcsolódó termékek