Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Szerrapeptáz enzim

Az 1980-as és 1990-es években Európában és Japánban jelentős kutatások1  folytak, amelyek szerint a szerrapeptáz az egyik leghatékonyabb étrend-kiegészítő enzim lehet a légzőrendszer működésének elősegítésére. Dr. Hans Nieper, az alternatív gyógyászat ismert orvosa és a Német Onkológiai Társaság korábbi elnöke a szerrapeptáz értékét tartotta a legjelentősebbnek, annyira, hogy a szerrapeptázt „csoda enzimnek” nevezte el2

Az enzimek olyan fehérjék, melyek a szervezetben lejátszódó kémiai reakciók sebességét gyorsítják, így lehetővé teszik, hogy gyorsabban végbemenjenek olyan kémiai folyamatok, amelyek egyébként csak lassan játszódnának le.

Az étrend-kiegészítőkként szolgáló enzimek esetében ezek általában emésztő enzimeket tartalmaznak, amelyek a fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat és más élelmiszer-összetevőket apróbb egységekre bontják, amelyek felszívódnak. 

A szerrapeptáz egy enzim, amelyet egy jótékony baktérium, a Serratia marcescens termel, és amely a selyemhernyók beleiben található. A puha, selymes szálakból font gumó, melyben a lárva növekedik, feloldódik, amikor a lepke kifejlődött. A selyemgumót a lárva által termelt enzim semmisíti meg. Ez a különleges enzim, képes a szükségtelen, pangó, fehérje alapú szövetek és más, szervezetünk működésében zavart okozó káros anyagok lebontására.

Melyek a szerrapeptáz egészségügyi előnyei?

A szerrapeptázt Európában és Japánban már több mint 50 éve használják, dokumentált előnyeivel támogatva a test sérülésre adott reakcióját, valamint az immunrendszer, az erek és a légzőrendszer egészségét.

A szerrapeptáz bebizonyította, hogy javítja a vérkeringést és csökkenti a duzzanatot azáltal, hogy lebontja a fibrint, és gátolja a molekulák képződését, amelyek a gyulladásos sejteket okozzák3 . A duzzanat csökkentése továbbá a fájdalom enyhítését is segít. A szerrapeptáz gátolja a kinin néven ismert fájdalom kiváltó vegyületek képződését is. Ezek a műveletek elősegíthetik a sportsérülések, a trauma, az ismétlődő stressz (például a csukló alagút szindróma) és a műtétek utáni gyógyulást.

Egy tanulmány4  kimutatta, hogy a szerrapeptáz hozzájárulhat a sérülésekre és traumákra adott válasz javulásához. Ezt a hatást számos kísérleti modellben és klinikai vizsgálatban5 dokumentálták. Például a szerrapeptázról kimutatták, hogy javítja az ízületi funkciókat és a mobilitást térdfájdalommal rendelkező betegekben.
Azt is kimutatták, hogy elősegíti a gyógyulást a fogászati és műtéti eljárásokat követően, csökkentve a duzzanatot és a véraláfutást, ezáltal felgyorsítva a gyógyulási időt. Azok a nők, akiknél a fibrocisztás emlő olyan tünetei vannak, mint a fájdalom, duzzanat és érzékenység, szintén részesültek a szerrapeptáz előnyeiben.

Ez a természetes enzim, gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően kiváló, természetes módszer az allergia kiegészítő kezelésére.

A szerrapeptáz javíthatja a termékenységet, mivel eltávolítja a petevezetékből az esetleges beteg szöveteket, amelyek megakadályozzák a megtermékenyülést. 
Serkenti a szem vérkeringését, ami jótékonyan hat a látás minőségére. Számos látásromlás ugyanis amiatt alakul ki, hogy a szemnek, főleg idősebb korban, csökken a megfelelő oxigénellátása. A szerrapeptáz kiváló szövetséges lehet a különféle fertőzéses szembetegségek kezelésekor, mint amilyen a kötőhártya-gyulladás, de használhatjuk szürkehályog, fotofóbia esetén is. 

A nyálkahártya az első védelmi vonal a fertőzésekkel szemben, amikor a légzőrendszer egészségéről van szó. A proteázok, mint például a szerrapeptáz, csökkentik a nyál vastagságát, ugyanakkor növelik a nyáktermelést, és drasztikusan növelik a nyál szállítását a légutakba, egészen addig, amíg azt lenyelik vagy a testből eltávolítják. A nyálka mechanikai hatásának fokozása mellett a proteázok lehetővé teszik a nyálkahártyán belüli speciális védő tényezőket. A nyálkahártyában található néhány védő faktor gátolja a vírusokat.

A szerrapeptázról kimutatták, hogy jelentősen csökkenti a légzőrendszer nyálkahártya viszkozitását (vastagságát és tapadását), de nem a rugalmasságát (nyújthatóságát). 
A viszkozitás csökkentésével a szerrapeptáz kevesebb nyálkahártyát eredményez, ezáltal nemcsak a torlódás tüneteit, hanem a másodlagos bakteriális fertőzés valószínűségét is csökkenti. A vastag vagy túl ragacsos nyálka táptalaja a betegséget okozó baktériumoknak.

A szerrapeptáz csökkentheti a tüdőgyulladást krónikus légúti megbetegedésekben (CRD) szenvedő embereknél. A leggyakoribb betegségek közé tartozik a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), az asztma és a pulmonális hipertónia - a magas vérnyomás típusa, amely érinti a tüdő ereit. Noha a CRD gyógyíthatatlan, a különféle kezelések hozzájárulhatnak a légutak kitágításához vagy növelik a nyálkahártyát, javítva az életminőséget.

Egy négyhetes vizsgálat6 során 29 krónikus hörghurutban szenvedő személyt kértek véletlenszerűen napi 30 mg szerrapeptáz vagy placebo bevételére. A bronchitis az egyik olyan COPD, amely köhögéshez és nehéz légzéshez vezet a nyál túltermelése miatt. Azok az emberek, akik szerrapeptázt kaptak, kevesebb nyálkahártya-termelés volt a placebo csoporthoz képest, és jobban tudták kitisztítani a nyálkát a tüdőből.

Egy vizsgálat7 a szerrapeptáz hatásait vizsgálta közel 200 embernél, fül, orr és torok gyulladásos állapotában. A kutatók azt tapasztalták, hogy a szerrapeptázzal kiegészített résztvevők szignifikánsan csökkentették a fájdalom súlyosságát, mint azok, akik placebót szedtek.

A kutatások8 szerint, a szerrapeptáz javítja az antibiotikumok hatékonyságát a Staphylococcus aureus (S. aureus) kezelésében, amely az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések egyik fő oka. Sőt, a szerrapeptáz és az antibiotikumok kombinációja hatékonyan kezelte azokat a fertőzéseket, amelyek az antibiotikumok hatásaival szemben rezisztensek voltak.

 

serrapeptáz artériaA szerrapeptáz hasznos lehet az ateroszklerózis kezelésében, amely állapotban a plakk felhalmozódik az artériákban, tehát oldhatja a vérrögöket. Úgy gondolják9, hogy lebontja az elhalt vagy sérült szöveteket és fibrint.
Ez lehetővé tenné, hogy a szerrapeptáz feloldja a plakkot az artériában, illetve azokat a vérrögöket, amelyek stroke-hoz vagy szívrohamhoz vezethetnek. A vérrögök feloldódására vonatkozó információk nagy része azonban inkább személyes történeteken alapul, ezért további kutatásokra van szükség annak meghatározásához, hogy a szerrapeptáz milyen szerepet játszik a vérrögök kezelésében.

Mellékhatások, biztonság és gyógyszerkölcsönhatások

A mellékhatások és a biztonság szempontjából a szerrapeptáz kiváló biztonsági profilú, és nem rendelkezik jelentős mellékhatással. Mivel a szerrapeptáz csökkentheti a véralvadást, ezért nem szabad olyan gyógyszerekkel együtt alkalmazni, amelyek szintén befolyásolják a vérlemezkék kialakulását vagy a vérrögképződést, például klopidogrél (Plavix), heparin, warfarin (Coumadin) és mások. Ezen kívül nem szabad együtt fogyasztani más olyan étrend-kiegészítőkkel, mint például fokhagymával, halolajjal és kurkumával, amelyek növelik a vérzés vagy véraláfutás kockázatát.

További kiterjedt klinikai vizsgálatokra van szükség a szerrapeptáz étrend-kiegészítő értékeinek igazolására. Ha úgy dönt, hogy alkalmazza a szerrapeptázt, akkor először beszéljen orvosával, hogy megbizonyosodjon arról, hogy ez megfelelő-e az Ön számára.
 

Forrás:


1 Bhagat S, Agarwal M, Roy V. Serratiopeptidase: a systematic review of the existing evidence. Int J Surg. 2013;11(3):209-217.
2 Hans A. Nieper, G.S. Eagle-Oden, and Arthur D. Alexander. The Curious Man: The Life and Works of Dr. Hans Nieper. Author House, 2010.
3 Kakinuma A, Moriya N, Kawahara K, Sugino H. Repression of fibrinolysis in scalded rats by administration of Serratia protease. Biochem Pharmacol. 1982;31(18):2861-2866.
4 Tiwari M. The role of serratiopeptidase in the resolution of inflammation. Asian J Pharm Sci. 2017;12(3):209-215.
5 Klein G, Kullich W. Short-term treatment of painful osteoarthritis of the knee with oral enzymes. A randomized, double-blind study versus diclofenac. Clin Drug Invest 2000; 19:15-23
Sivaramakrishnan G, Sridharan K. Role of Serratiopeptidase After Surgical Removal of Impacted Molar: A Systematic Review and Meta-analysis. J Maxillofac Oral Surg. 2018 Jun;17(2):122-128. 
Esch PM, Gerngross H, Fabian A. Reduction of postoperative swelling. Objective measurement of swelling of the upper ankle joint in treatment with serrapeptase-a prospective study Fortschr Med 1989; 107:67-68
Malshe PC. A preliminary trial of serratiopeptidase in patients with carpal tunnel Syndrome. J Assoc Physicians India. 2000;48(11):1130.
6 Effect of the proteolytic enzyme serrapeptase in patients with chronic airway disease 2003 Sep;8(3):316-20
7  Evaluation of Serratia peptidase in acute or chronic inflammation of otorhinolaryngology pathology: a multicentre, double-blind, randomized trial versus placebo Sep-Oct 1990;18(5):379-88.
8 Potential use of targeted enzymatic agents in the treatment of Staphylococcus aureus biofilm-related infections Epub 2017 Feb 16.
9 Serratiopeptidase: a systematic review of the existing evidence 2013;11(3):209-17.