Kvercetin, Quercetin hatásai

A kvercetin egy flavonoid, mely sok gyümölcsben, zöldségben és gabonafélékben is megtalálható.
Rutinózzal alkotott glikozidja a rutin, melyet korábban Szent-Györgyi Albert után P-vitaminnak is neveztek. Ma már nem sorolják a vitaminok közé.

A kvercetin az egyik legelterjedtebb antioxidáns 1, fontos szerepet játszik abban, hogy szervezete leküzdje a krónikus betegségekhez kapcsolódó szabadgyökök elleni küzdelmet. 

Mi az a kvercetin?

A kvercetin egy pigment flavonoid, mely jelen van a zöldségekben, gyümölcsökben, gabonafélékben, a teában és a borban.
Számos egészségügyi előnnyel járhat a fogyasztása, csökkentheti például a szívbetegségek, a rák és a degeneratív agyi rendellenességek kockázatát 2,3.
A flavonoidok, például a kvercetin jótékony hatása abból adódik, hogy képes antioxidánsként működni a szervezeten belül (3). Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek megkötik és semlegesítik a szabad gyököket. A szabad gyökök instabil molekulák, amelyek sejtkárosodást okozhatnak, ha szintjük túl magas lesz. Ezek a károk számos krónikus betegséghez kapcsolódnak, ideértve a rákot, a szívbetegségeket és a cukorbetegséget 4.

A kvercetin a leggyakoribb flavonoid az étrendben. Becslések szerint az átlagember napi 10–100 mg-ot fogyaszt belőle különféle táplálékforrásokon keresztül 5.
A kvercetint tartalmazó ételek általában az alábbiak: hagyma, alma, szőlő, különböző bogyók, brokkoli, citrusfélék, cseresznye, zöld tea, kávé, vörösbor és kapribogyó 5.

Étrend-kiegészítőként is kapható por és kapszula formájában.
Az emberek több okból is szedik ezt a kiegészítőt:
•    fokozza az immunitást
•    leküzdi a gyulladást
•    hatékony az allergiával szemben
•    fokozza a teljesítményt
•    segít fenntartani az általános egészségi állapotot
•    csökkenti a vérnyomást

Kvercitin gyulladáscsökkentő hatása

Míg az enyhe gyulladás szükséges a test gyógyulásához és a fertőzések leküzdéséhez, a tartós gyulladás egészségügyi problémákhoz vezethet, ideértve bizonyos rákos megbetegedéseket, valamint szív- és vesebetegségeket 6. Tanulmányok azt mutatják, hogy a kvercetin segíthet csökkenteni a gyulladást 7.

Enyhítheti az allergiás tüneteket.

A kvercetin lehetséges gyulladáscsökkentő tulajdonságai enyhíthetik az allergiás tüneteket.
Kísérletekből kiderült, hogy blokkolhatja a gyulladásban szerepet játszó enzimeket és elnyomhatja a gyulladást elősegítő vegyszereket, például a hisztamint 8.
Egy tanulmány kimutatta, hogy a kvercetin-kiegészítők szedése elnyomta a mogyoróval kapcsolatos anafilaxiás reakciókat az egerekben9.

Rákellenes hatásai lehetnek

Mivel a kvercetin antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, előfordulhat, hogy rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik.
A kémcsőben és az állatokon végzett vizsgálatok áttekintése során kiderült, hogy a kvercetin elnyomja a sejtek növekedését és sejtpusztulást okoz a prosztatarák sejtjeiben10.
Más vizsgálatokban megfigyelték, hogy a vegyületnek hasonló hatása van a májban, a tüdőben, az emlőben, a hólyagban, a vérben, a vastagbélben, a petefészek, a limfoid és a mellékvese rákos sejtekben11.

Csökkentheti a krónikus agyi rendellenességek kockázatát

Kutatások szerint a kvercetin antioxidáns tulajdonságai segíthetnek megvédeni a degeneratív agyi rendellenességektől, például az Alzheimer-kórtól és a demenciától12.
A kávé egy népszerű ital, amelyet az Alzheimer-kór alacsonyabb kockázatával hoztak összefüggésbe. Valójában a kutatások azt mutatják, hogy a kvercetin és nem a koffein az elsődleges vegyület a kávéban, amely felelős a betegség elleni lehetséges védőhatásért13.
 

Élelmiszerforrások 
A kvercetin természetesen számos növényi eredetű ételben megtalálható, különösen a külső rétegben vagy a héjban: kapribogyó, paprika - sárga és zöld, vöröshagyma - vörös és fehér, medvehagyma, spárga - főtt, cseresznye, paradicsom, piros alma, vörös szőlő, brokkoli, kelkáposzta, vörös levélsaláta, bogyók - mindenféle, például vörös- és kékáfonya, málna, tea - zöld és fekete.

Vegye figyelembe, hogy az élelmiszerekben lévő kvercetin mennyisége függhet az élelmiszer termesztésének körülményeitől. A kvercetin önmagában alacsony biológiai hozzáférhetőséggel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem megfelelően szívja fel, éppen ezért a kiegészítők tartalmazhatnak más vegyületeket, például C-vitamint vagy emésztőenzimeket, például a bromelént, amivel növelhetik a felszívódást.

Mellékhatások

A kvercetin sok gyümölcsben és zöldségben megtalálható, és fogyasztása biztonságos.
Étrend kiegészítúként úgy tűnik, hogy általában biztonságos, kevés vagy semmilyen mellékhatás nincs.
Bizonyos esetekben napi 1000 mg-nál nagyobb kvercetin szedése enyhe tüneteket okozhat, például fejfájást, gyomorfájást.
Élelmiszerben fogyasztva a kvercetin biztonságos a terhes és szoptató nők számára.
A kvercetin étrendkiegészítők terhes és szoptató nők biztonságosságáról szóló tanulmányok azonban hiányoznak, ezért kerülje a kvercetin szedését, ha terhes vagy szoptat.

Mint minden kiegészítőnél, a kvercetin szedése előtt konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mivel kölcsönhatásba léphet egyes gyógyszerekkel, beleértve az antibiotikumokat és a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket.
Bár a kvercetinnel kapcsolatos kutatások ígéretesek, további humán kutatásokra van szükség.

Forrás:


(1)    Eur J Pharmacol. 2008 May Health effects of quercetin: from antioxidant to nutraceutical
(2)    2016 Dec 29;5:e47. Flavonoids: an overview
(3)    Rocz Panstw Zakl Hig. 2014;65(2):79-85.Flavonoids--food sources and health benefits
(4)    Int J Biomed Sci. 2008 Jun;4(2):89-96.Free radicals, antioxidants in disease and health
(5)    Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2008 Nov;11(6):733-40. Quercetin: potentials in the prevention and therapy of disease
(6)    2012 Nov. The inflammation theory of disease. The growing realization that chronic inflammation is crucial in many diseases opens new avenues for treatment
(7)    Int J Mol Sci. 2016 Jun. Flavonoids as Cytokine Modulators: A Possible Therapy for Inflammation-Related Diseases
(8)    2016 May Quercetin and Its Anti-Allergic Immune Response
(9)    Iran J Allergy Asthma Immunol. 2010 Mar; Quercetin effectively quells peanut-induced anaphylactic reactions in the peanut sensitized rats
(10)     Quercetin in prostate cancer: Chemotherapeutic and chemopreventive effects, mechanisms and clinical application potential (Review) Authors: Feiya Yang Liming Song Huiping Wang Jun Wang Zhiqing Xu Nianzeng Xing
(11)     2017 Aug; Anticancer and apoptosis‑inducing effects of quercetin in vitro and in vivo
(12)     Oxid Med Cell Longev. 2016; Mechanisms of Neuroprotection by Quercetin: Counteracting Oxidative Stress and More
(13)     2016 Oct; Quercetin, not caffeine, is a major neuroprotective component in coffee