Mire jó a halolaj és miért fontos szednie?

Manapság rengeteg halolaj étrend-kiegészítő lehetőség van a piacon. Sokan közülük nagyon hasonlónak tűnhetnek. Az is felmerülhet Önben, hogy „Mire jó pontosan a halolaj?” 

 

Az egészséges zsírok szerepe szervezetünkben

A zsír egyike annak a 3 makrotápanyagnak, amelyek az emberi étrendben szükségesek. (A másik kettő a fehérje és a szénhidrát.) Testünk a zsírt üzemanyag- és energiatárolásra használja. A zsír szintén része a sejtmembrán szerkezetünknek. Természetesen bizonyos típusú zsírok jobbak, mint mások.

 

A zsírok fajtái

Telítetlen zsírok. Ezeket a „jó” zsírokat bizonyos betegségek alacsonyabb kockázatával hozták összefüggésbe. Olyan élelmiszerekben találhatók meg, mint a lazac, az olívaolaj, a diófélék és a magvak. Ezek közé tartoznak a többszörösen telítetlen zsírsavak, mint az Omega-3 és Omega-6.

Telített zsírok. Telített zsírok vannak olyan élelmiszerekben, mint a vaj, pálmaolaj, zsír, margarin, kolbász, virsli, normál darált marhahús és rántott ételek. Az USDA MyPlate irányelvei a telített zsírok korlátozását javasolják az étrendben. 

Transzzsírok. Javasoljuk, hogy kerülje az ilyen típusú zsírt. A Harvard School of Public Health szerint a transzzsírok összefüggésbe hozhatók a megnövekedett betegségek kockázatával. A transzzsírok részben hidrogénezett olajokban találhatók.

 

A jó Omega

Ha a jó zsírokról van szó, van egy típus, amely a többi felett áll: az Omega-3 zsírsavak. A szervezet nem állítja elő saját Omega-3 zsírsavait, ezért fontos, hogy táplálékból nyerjük be őket.

Miért olyan kulcsfontosságú? A kutatások azt mutatják, hogy az Omega-3 csökkentheti a szívinfarktus vagy a szívbetegség miatti halál kockázatát. Az EPA (eikozapentaénsav) és a DHA (dokozahexaénsav) olyan Omega-3 formák, amelyeket a szervezet azonnal felismer és felhasznál. Az EPA és a DHA megtalálható a tenger gyümölcseiben és a halolaj étrend-kiegészítőkben. Az ALA (alfa-linolénsav) egy növényi eredetű Omega-3, amely a lenmagolajban és a repceolajban található. A szervezetnek azonban azon kell dolgoznia, hogy ezt az ALA-t EPA-vá és DHA-vá alakítsa, mielőtt felhasználná. 

Mi az a halolaj?

A halolaj az óceáni halakból kivont folyékony olaj, amely jó EPA és DHA forrás. A halolaj tabletta egyszerű módja az omega-3 zsírsavak beszerzésének, függetlenül attól, hogy eszik-e inkább halat, vagy sem. Az egészségügyi szakértők azt javasolják, hogy hetente legalább 2 adag halat együnk. Ezek lehetőleg zsíros típusok legyenek, amelyek valóban szállítják a szívvédő Omega 3-at.

 

Milyen halfajták biztosítanak omega-3 zsírsavat?

Nyilvánvalóan a legjobb, ha olajos halfajtákból szerzi be a halolajat! A lazac egy zsíros, hidegvízi hal, amely az Omega-3 kiváló forrása. Míg más típusú halak is tartalmaznak omega-3-at, a New Chapter inkább az alaszkai vadlazacot használja. A vadon élő lazac nem igényel nehéz, többlépcsős feldolgozást a tisztításához. Ez is egy fenntarthatóbb választás. Hasonlítsuk össze a halolaj szokásos összetevőit.

 

1)Takarmányhal

Sok halolaj étren-kiegészítő takarmányhalakból készül, például szardella, szardínia és menhaden. Ezek a kis fajok a tengeri táplálékhálózat lényeges részét alkotják. Sajnos a takarmányhalakat általában túlhalásszák.

A takarmányhalak megfelelő omegaforrások, ha frissen fogyasztják. Az ilyen típusú halakból származó olajokat azonban gyakran a világ különböző helyeiről szerzik be, olyan halakból, amelyeket nagy távolságra szállítanak. A halolajok általában magas hőfokon végzett sterilizáláson és fehérítésen mennek keresztül, mielőtt étren-kiegészítőként használnák őket. Ez a többlépéses eljárás frakcionálja, izolálja és desztillálja az olajat. Eltávolíthatja az egész halban természetesen megtalálható jótékony vegyületek egy részét.

 

2)Krill 

A krill az Omega-3-kiegészítők másik forrása. Valójában nem hal, hanem egy kis rákféle (mint a garnéla). A kereskedelmi krill betakarítása az Antarktiszon technikailag korlátozott, de a krill létfontosságú táplálék számos nagyobb tengeri állat számára, köztük a kék bálnák és a pingvinek számára. Még a „kis” betakarítás is hatással lehet ezekre a nagyobb fajokra.

 

3)Tenyésztett hal

Azt gondolhatnánk, hogy a lazac és más halfajták tenyésztése pihenést ad vadon élő rokonaiknak. A tenyésztett halakat azonban gyakran takarmányhalakkal etetik. Ez hozzájárul az óceáni fajok kimerüléséhez. Ráadásul az intenzív haltenyésztési műveletek vízszennyezéshez, betegségek fertőzéséhez és a part menti élőhelyek halhulladék miatti pusztulásához vezethetnek. Ma már létezik olyan tenyésztett lazacfajta is, amelyet géntechnológiával módosítottak. A kutatók még nem ismerik a genetikailag módosított szervezetek (GMO-k) termesztésének és fogyasztásának hosszú távú hatásait.

 

4)Alaszkai vadlazac

Ezzel szemben az alaszkai vadlazacolaj, például a New Chapter WholeMega vadlazac olaj fenntartható forrásból származik, és természetesen tiszta. Az extraszűz olívaolajhoz hasonlóan a friss lazacot közvetlenül a betakarítás után préselik. Kíméletes, élelmiszer-minőségű eljárásuk mindössze annyi, ami az alaszkai vadlazac 17 Omega-zsírsavának szállításához szükséges – az Omega-3-tól az Omega-9-ig. A Wholemega halolaj megőrzi a lazacból származó jótékony vegyületeket, köztük az egészséges D3-vitamint. Az eredmény a teljes értékű élelmiszer alternatívája az erősen sterilizált vagy kevésbé fenntartható halolajoknak. A frissen sajtolt halolajban található egészséges Omegák jobban felszívódnak a szervezetben.

 

Mennyi halolajat vegyen magához?

Az American Heart Association azt javasolja, hogy hetente legalább 2 adag halat egyen, hogy megkapja a legfontosabb Omega-3 zsírsavakat.  Egy teljes értékű halolaj, például a Wholemega fogyasztása rendkívül hasznos lehet. Ha egy héten keresztül minden nap szedi a Wholemegát (napi 2 gramm adag), akkor heti 3 adag vad alaszkai lazac teljes Omegáját elfogyasztja.

A Wholemega megkönnyíti a rendszeres, létfontosságú omegák beszerzését, függetlenül attól, hogy milyen gyakran fogyaszt halat.

 

A halolaj szív-egészségügyi előnyei

A halolaj szív-egészségügyi előnyei a fő oka annak, hogy az emberek ezt a kiegészítést szedik. A tudomány lenyűgöző. Először is, az Omega-3 EPA és DHA tartalma csökkentheti a szívkoszorúér-betegség kockázatát. Ezen túlmenően a Wholemega halolaj számos szív-egészségügyi jótékony hatását tesztelte.

 

Javítja az Omega-3 indexet

Az Omega-3 Index, egy tanulmányozott szív-egészségügyi index, melyet napi egy adag Wholemega (2 grammos napi adag) javít. Az Omega-3 Index a hasznos omega-3 zsírsavak arányát méri a vörösvértest-membránokban az összes zsírsav százalékában.

Megőrzi az egészséges triglicerid szintet

Egy klinikai vizsgálatban napi egy adag Wholemega (napi 2 gramm adag) mindössze két hét alatt segített megőrizni az egészséges trigliceridszintet. A trigliceridek a véráramban és a testszövetekben található raktározott zsírok egyik formája. Ezen szintek egészséges tartományban tartása fontos a szív egészsége szempontjából.

 

Párosítsa a Zyflamenddel a további előnyökért

A szív egészsége érdekében szedett étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy a 10 gyógynövényből álló Zyflamend formulát javasolt kiegészíteni a Wholemega napi adagjával. A két termék együttes klinikai vizsgálata során az egészséges vérerek működése jelentősen javult, támogatva az optimális keringést, valamint az általános szív- és érrendszeri előnyöket.

 

A halolaj-kiegészítők további előnyei

 

1)Az agy támogatása

A halolaj jó zsírokat szállít, amelyek támogatják az egészséges agyműködést és a hangulatot.

2)Izületi támogatás

A halból származó jó zsírok segítenek fenntartani az egészséges porc- és ízületi szerkezetet.

3)Terhesség támogatása

Az anyukák szedhetnek Omega-3-at a terhesség és a szoptatás ideje alatt, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy babájuk is jó zsírokat kap. Az omega-3 meghatározó a baba vizuális és kognitív fejlődéséhez. A WholeMega for Moms vadlazac olaj kismamáknak könnyen lenyelhető, apró lágyzselé formájában készül. Adagonként 935 mg jól felszívódó jó Omegával támogatja az anyát és a babát, beleértve az EPA-t és a DHA-t.

 

Hogyan gyűjtik be fenntartható módon a halolajat?

A túlhalászás a világ egyik legnagyobb fenntarthatósági problémája. Ügyeljen arra, hogyan készül a halolaj! A New Chapter alaszkai vadlazacolajat használ, mert 100%-ban fenntartható módon fogták ki, hogy támogassa az embereket és a bolygót.

Annak érdekében, hogy a New Chapter halolaj ne okozzon kárt a bolygónak, kizárólag a Certified Responsible Alaska Fisheries-től származó lazacot választja. A fenntartható lazachalászat Alaszkában állami törvény, amely biztosítja, hogy a vadon élő alaszkai lazacot környezetkímélő és felelősségteljes módon kezeljék és gyűjtsék be. Alaszkában minden egyes lazackifutót folyamatosan figyelnek, hogy biztosítsák a visszatérő vadon élő lazacok egészséges állományát. Ha a visszaérkező halak száma nem éri el az előre meghatározott kvótákat, az éves fogást felfüggesztik. Alaszka tartja fenn a világ egyik legjobban menedzselt programját. 

 

Egyes halolajok veszélyei

Talán hallott már arról, hogy bizonyos halfajták higanytartalma magasabb lehet. Szerencsére az FDA (Food & Drug Administration) szerint a lazac a legjobb választás. Biztonságos higanyszinttel rendelkezik, és jó, ha elfogyasztja az ajánlott heti 2-3 adag lazacot, hogy megkapja a kritikus omega-3 zsírsavakat. A legjobb listán szereplő egyéb halak közé tartozik a szardella, a szardínia és a tőkehal.

Ezenkívül a vadon élő lazacolaj minden tételét szigorúan tesztelikk az Ön biztonsága érdekében. A Wholemega lazacolajat az NSF tanúsítja, és megfelel a higany és más nehézfémek szintjére vonatkozó szigorú szabványokat.

Az FDA szerint a korlátozandó vagy elkerülendő halfajták a makréla, a marlin, a gránátos sügér, a cápa, a kardhal és a lágysugaras hal. Ez különösen fontos, ha terhes vagy terhességet tervez.

Mit kell keresni a halolaj-kiegészítőknél

Ha a legjobb halolajat keresi, az alaszkai vadlazac olaj fenntartható forrásból, Alaszkából származik, GMO-mentes, és frissen préselik, kíméletes, teljes értékű élelmiszer-eljárással, természetes eredetű D3-vitamin-forrással. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Halolaj