Endokannabinoid rendszer

Szervezetünkben molekulák milliói keletkeznek, bomlanak testünkben nap mint nap. Minden molekulának megvan a maga szerepe életfunkcióink fenntartásában, szabályozásában. Ilyen szabályozó szerepe van testünkben az endokannabinoid molekuláknak, amelyeket a szervezetünk termel. 

Az endokannabinoid rendszer (angolul Endocannabinoid System, ECS – EKR) egy sejtreceptor és ezeknek megfelelő molekulák gyűjteménye az emberi testben. Az ECS felelős az emberi test sok fontos funkciójának szabályozásáért és fenntartásáért.

Az endokannabinoidok modulálják az agy, a hormonális rendszer és az immunrendszer egyes funkcióit. Hatással vannak a szervezet energia termelésére, a táplálék felvételre, a zsírok májban és a zsír raktározó sejtekben történő átalakítására, a cukor lebontására az izomsejtekben, az étvágyra, a fájdalom érzetre, az általános közérzetre, a memóriára, az alvási ciklusra és még a testhőmérséklet szabályozásra is.

A szervezetünk által előállított kannabinoidok, vagyis endokannabinoidok, hasonló szerkezetűek, mint a kannabisz növényben található vegyületek.

A növényi kannabinoidok a kender és kannabisz növényekben fordulnak elő. 113 vagy több aktív kannabinoid található a kenderben.

Az ECS a testünkben található kétféle receptoron keresztül működik. Az endokannabinoidok és a receptoraik a testben mindenhol megtalálhatóak; az agyban, a szervekben, a kötőszövetekben, a mirigyekben és az immunsejtekben. Az endokannabinoid rendszer minden szövetben más feladatokat lát el, de a cél mindig ugyanaz: a homeosztázis, a stabil belső környezet fenntartása a külső környezeti ingadozások ellenére.

A legismertebb kannabinoid receptorok a CB1 és a CB2.

Mindkét típusú kannabinoid receptor megtalálható az egész testben, de másképpen oszlanak el. A CB1 receptorok legnagyobb számban a neuronokon (idegsejteken) találhatók meg, az agyban, a gerincvelőben és a perifériás idegrendszerben, valamint a test más szerveiben. A CB2 receptorok elsősorban az immunsejteken találhatók meg, köztük a leukocitákban, a lépben és a mandulákban, de nagy számban jelen vannak a test más szerveiben is, pl. az agyban. Megtalálható a gyomor-bél rendszerben, valamint a perifériás idegrendszerben.

Az EKR számos alapvető funkcióban vesz részt. Úgy tartják, hogy szerepet játszik a memóriában, a hangulatban, az alvásban, az étvágyban, a fájdalomban, az immunválaszban, a gyulladásban és a sejtek élet halál ciklusában. Számos fiziológiai folyamatot is befolyásol, beleértve a keringést, az anyagcserét és szervi funkciókat.

Az endokannabinoid rendszer, a maga bonyolult tevékenységével az immunrendszerünkben, az idegrendszerünkben és a test összes szervében, szó szerint egy híd a test és a lélek között. Ha megértjük ezt a rendszert elkezdünk látni egy olyan mechanizmust, amely megmagyarázza, hogy a tudatállapotok hogyan segítik elő az egészséget vagy a betegséget.

Azon túl, hogy a belső és a celluláris homeosztázisunkat szabályozzák, a kannabinoidok befolyásolják az egyén kapcsolatát a külső környezettel. Társadalmilag, a kannabinoidok adminisztrációja egyértelműen megváltoztatja az emberi viselkedést, gyakran támogatja a megosztást, a humort, és a kreativitást. A neurogenézis (új agysejteket képződése), a neuronális plaszticitás és a tanulás közvetítésével a kannabinoidok közvetlenül befolyásolják az egyén nyitottságát és azt a képességet, hogy túllépjünk a korábbi helyzetek gondolkodást és viselkedést korlátozó mintáin.

A fitokannabinoidok, vagy növényi kannabinoidok, kötődnek kannabinoid receptorokhoz, és üzenetet küldenek a testnek bizonyos dolgok elvégzésére. Ez segíthet szabályozni:

 • Alvás

 • Étvágy

 • Hangulat

 • Motorvezérlés

 • Immun funkció

 • Öröm

 • Fájdalom

 • Reprodukció

 • Termékenység

 • memória

 • Hőfok

A THC és a CBN úgy illeszkedik a kannabinoid receptorokba, mint kulcs a zárba. Az endokannabinoid rendszer növényi alapú kannabinoidokkal való stimulálása visszaállítja az egyensúlyt és megszűnteti a tüneteket. A CBD nem kötődik közvetlenül a CB1 és CB2 receptorokhoz de erős közvetett hatásai vannak.

 

 

Forrás:

https://orvosikannabisz.com/tudomany/endokannabinoid-rendszer/az-endokannabinoid-rendszer/

https://www.thecbdistillery.com/cbd101/

Tartalomhoz tartozó címkék: CBD