CBDV, kannabidivarin hatása

A CBDV, vagy a kannabidivarin, a sok kannabiszból és kenderből származó molekula egyike. Ezek a molekulák, amelyeket általában kannabinoidoknak neveznek, részben felelősek a kannabisz által kínált sokféle hatásért és terápiás előnyökért. Szerencsére egyre több olyan kannabinoid kerül felfedezésre, amelyeknek nincs pszichoaktív hatása, viszont rendelkezik a kannabisz jótékony gyógyhatásaival. 

A CBDV szerkezetileg hasonló a CBD-hez (kannabidiol). Hasonlóan a CBD-hez, a CBDV sem mérgező, ha izolálják, tehát nem idézheti elő a THC kannabiszhoz kapcsolódó eufórikus állapotot.

A CBDV lehetséges gyógyászati előnyei

Kutatások 1  kimutatták, hogy a CBDV befolyásolja a kapszaicin receptorok neurokémiai útját, mind az epilepsziának a kialakulásakor, mind a progressziója során. A kutatások arról számoltak be, hogy a CBDV „epilepszia számos in vitro és in vivo modelljében” mutatott ki az epilepszia elleni eredményeket.

A CBDV az orvostudomány számos más területén is ígéretet mutat:

Egy 2018-as rágcsáló-tanulmány szerint a CBDV ígéretesnek bizonyult a Rett-szindrómával kapcsolatos neuro-viselkedési problémák megoldásában. A Rett-szindrómát egy X kromoszóma mutáció okozza, amely rohamokkal, beszédproblémákkal és izomgörcsökkel küzdő lányokat érinti. Érdekes, hogy a CBDV elősegíti mind ennek, mind a hasonló betegségeknek a genetikailag meghatározott és kémiailag indukált formáit.

Egy, 2019-ben a Journal of Psychopharmacology által közzétett állatkísérletben 2  a CBDV-t felfedezték az egerek memóriahibáinak megmentésére, amelyek ugyanolyan genetikai hibával rendelkeznek, mint a Rett-szindrómás emberek. A CBDV neurológiai rendellenességek esetén is segített, de a hatások átmeneti jellegűek voltak.

Egy hasonló 2019-es tanulmányban 3, amelyet a British Journal of Pharmacology-ban publikáltak, a CBDV a Duchenne-féle izomdisztrófiában (DMD) szenvedő betegek számára nyújtott segítséget. Ezt a betegséget krónikus gyulladás, visszafordíthatatlan vázizom károsodás és degeneráció jellemzi. A CBDV csökkentheti a gyulladást, helyreállíthatja és javíthatja az izomműködést. A CBDV javította a mozgást is, kiemelve a vegyület potenciálját a DMD új terápiájában.

 A gyermekkorban az epilepszia és az autizmus spektrumzavar (ASD) gyakran együtt jár. A CBDV-t a jelentősebb ASD-kérdések lehetséges kezeléseként vizsgálják 4 , mint például az ismétlődő viselkedési problémák, kognitív kihívások, valamint a kommunikáció és a társadalmi működés kérdései.

A CBDV erős hányinger-ellenes szer is lehet. A rágcsálókkal kapcsolatos kezdeti kutatások  azt mutatják, hogy a CBDV valószínűleg agonistaként hat a CB1 receptorokra, ezáltal blokkolja a hányingerre adott választ.

Bár a CBDV-t 50 évvel ezelőtt fedezték fel, még számos új kutatásra van szükség. 

 


Forrás:

[1] GW Pharmaceuticals plc Announces  US patent Allowance for Use of Cannabidivarin (CBDV) in Treating Epilepsy London, UK; 27 April 2015

[2] Cannabidivarin Completely Rescues Cognitive Deficits and Delays Neurological and Motor Defects in Male Mecp2 Mutant Mice 2019 May 14.

[3] Effects of Non-Euphoric Plant Cannabinoids on Muscle Quality and Performance of Dystrophic Mdx Mice 2018 Sep 9.

[4] Cannabidivarin (CBDV) Versus Placebo in Children with Autism Spectrum Disorder (ASD) August 2018

https://www.leafly.com/news/cbd/what-is-cbdv-cannabidivarin-marijuana-cannabinoid
https://orvosikannabisz.com/tudomany/hatoanyagok/kannabinoidok/mi-az-a-cbdv-kannabidivarin/

Tartalomhoz tartozó címkék: CBD