A betain HCL hatásai

A betain-hidroklorid (HCl) a gyomorsav növelésére használt vegyület.

A gyomorsav alacsony szintje lelassíthatja az emésztést és a tápanyagok felszívódását, valamint számos mellékhatást okozhat, beleértve a gyomorégést, a gyomorfájást és a savas refluxot1.

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a betain-HCl növelheti a gyomor savasságát alacsony gyomorsavtartalmú embereknél, ezáltal csökkentve a savas reflux tüneteit. A pepszin az emésztési zavarok tüneteit is enyhítheti.

Az egyik vizsgálat 6, alacsony gyomorsavszintű embernél azt mutatta, hogy 1500 mg betain HCl bevétele növelte a gyomor savasságát 2.

A betain-hidroklorid pepszinnel is párosul számos kiegészítésben. A pepszin a gyomorsav emésztőenzimje, amely a fehérjéket kisebb egységekre bontja 3.

Egy 6 hetes vizsgálatban 97 emésztési zavarral küzdő ember esetében kiderült, hogy a pepszin és aminosav-hidroklorid kombinációja jelentősen csökkentette a tüneteket, például a gyomorfájást és az égést 4.

További kutatásokra van szükség arról, hogy a pepszinnel rendelkező betain HCl előnyös lehet-e a savas reflux kezelésében.

A betain-hidrokloridot kórosan alacsony káliumszint (hipokalémia), szénanátha, vérszegénység, asztma, érelmeszesedés, élesztőgomba kezelésére, fertőzések, hasmenés, ételallergiák, epekövek, belső fülfertőzések, rheumatoid arthritis (RA) és pajzsmirigy rendellenességek kezelésére is alkalmazzák. A máj védelmére is használják.

Különleges óvintézkedések és figyelmeztetések:

Gyomorégést okozhat, a betain-hidrokloridból előállított sósav irritálhatja a gyomorfekélyeket, vagy megakadályozhatja azok gyógyulását.

Terhesség és szoptatás: A betain-hidroklorid terhesség és szoptatás alatt történő alkalmazásáról nincs elég információ, így ebben az esetben kerülje a felhasználást.

Van-e kölcsönhatás a gyógyszerekkel?

A betain-hidroklorid növeli a gyomorsavat. Antacidokat szednek a gyomorsav csökkentésére, a betain-hidroklorid és az antacidok együttes alkalmazása csökkentheti az antacidok hatását.

A H2-blokkolókat a gyomorsav csökkentésére szedik. A betain-hidroklorid és H2 blokkolók együttes alkalmazása csökkentheti a H2 blokkolók hatását.

A protonpumpa gátlókat a gyomorsav csökkentésére szedik, a betain-hidroklorid és a protonpumpa-gátlók együttes alkalmazása csökkentheti a protonpumpa-gátlók hatását.

A betain-hidroklorid adagolási szempontjai.

A betain-hidroklorid megfelelő adagja számos tényezőtől függ, például a felhasználó életkorától, egészségi állapotától és számos egyéb körülménytől. Használat előtt feltétlenül kövesse a termékcímkéken található vonatkozó utasításokat, és konzultáljon gyógyszerészével, orvosával vagy más egészségügyi szakemberrel.

 

 


Forrás:

(1) Achlorhydria Rawish Fatima; Muhammad Aziz.January 22, 2021.

() Gastric reacidification with betaine HCl in healthy volunteers with rabeprazole-induced hypochlorhydria 2013 Nov 4

(3) Physiology, Pepsin Rajiv Heda; Fadi Toro; Claudio R. Tombazzi. Last Update: May 24, 2020.

(4) A non-interventional, observational study of a fixed combination of pepsin and amino acid hydrochloride in patients with functional dyspepsia 2017 Nov 25

Tartalomhoz tartozó címkék: Emésztés

Kapcsolódó termékek