Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A 7-keto-DHEA hatásai

A 7-keto-DHEA a szervezetben lévő dehidroepiandroszteronból (DHEA) képződik. A DHEA az egyik leggyakoribb keringő szteroid hormon a szervezetben, amelyet a vesék közelében lévő mirigyek termelnek.  A férfi és női nemi hormonok, köztük a tesztoszteron és az ösztrogén előfutáraként működik 1

A DHEA-val ellentétben a 7-keto-DHEA nem alakul át szteroid hormonokká, például androgénné és ösztrogénné 2. A 7-keto-DHEA szájon át történő bevitele vagy a bőrre történő felvitele nem növeli a szteroid hormonok szintjét a vérben.

Az emberek a 7-keto-DHEA-t elhízás , szorongás, depresszió ellen, valamint az izomerő növelése és egyéb állapotok esetén szedik.

Hogyan működik?

A termogenezis az a folyamat, amelynek során a test kalóriákat éget el a hőtermelés érdekében. A 7-keto-DHEA elősegítheti a fogyást azáltal, hogy felgyorsítja a szervezet anyagcseréjét és a több energiát hővé alakít át ahelyett, hogy zsírként tárolná. Korai tanulmányok szerint a DHEA megakadályozza az egerek zsírgyarapodását termogén vagy hőtermelő tulajdonságai miatt 3.

Növelheti az anyagcserét

Kutatások azt mutatják, hogy a 7-keto-DHEA és a testmozgás együttese segíthet az elhízott felnőtteknél a fogyásban.

Egy vizsgálatban a kutatók túlsúlyos embereket randomizáltak, hogy nyolc hétig 100 mg 7-Keto-t vagy placebót tartalmazó kiegészítést kapjanak 4. Míg a 7-Keto étrend kiegészítőt kapó csoport lényegesen több súlyt vesztett, mint a placebót kapó csoport, a két csoport között nem volt különbség a bazális anyagcsere arányában (BMR). Az alapanyagcsere az a kalóriaszám, amelyre a szervezetnek szüksége van az életet fenntartó alapvető funkciók végrehajtásához, például a légzéshez és a keringő vérhez.

Egy másik tanulmányban kiderült, hogy a 7-Keto növeli a túlsúlyos emberek nyugalmi anyagcseréjét (RMR) 5.

A tanulmány megállapította, hogy a 7-Keto nemcsak megakadályozta az anyagcsere csökkenését, amely általában a csökkentett kalóriatartalmú étrendhez kapcsolódik, hanem az anyagcserét is 1,4% -kal növelte a kiindulási szint fölött 5.

Bár ezek az eredmények arra utalnak, hogy a 7-Keto potenciálisan növelheti az anyagcserét, további kutatásokra van szükség.

További felhasználási területek:

 • Szorongás, amely gyakran egy súlyos esemény után alakul ki (poszttraumás stressz rendellenesség vagy PTSD)
 • Öregedés
 • Öregedő bőr
 • Sportteljesítmény
 • Depresszió
 • Memória
 • Izomerő
 • Fájdalmas válasz hidegre, különösen az ujjakban és a lábujjakban (Raynaud-szindróma).

További kutatásokra van szükség a 7-keto-DHEA hatékonyságának értékeléséhez ezekre a felhasználásokra.

Mellékhatások

Szájon át szedve a 7-keto-DHEA biztonságos, ha legfeljebb 8 hétig szájon át alkalmazzák. Enyhe mellékhatásokat okozhat, például hányingert, szédülést vagy alacsony vérnyomást egyes embereknél.

Gélként használva befolyásolhatja a hormonokat. Míg a 7-Keto orális kiegészítőként nem befolyásolja a szervezet hormonszintjét, hatással lehet rájuk, ha gélként alkalmazzák a bőrön. Néhány t tanulmány kimutatta, hogy a bőrre felvitt 7-Keto befolyásolhatja a férfiak nemi hormonjait, a koleszterint és a pajzsmirigy működését. Egyelőre ismeretlen, hogy a 7-Keto gél hogyan hat a nőkre 6. Biztonsági okokból konzultáljon orvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt kipróbálná a 7-Keto gélt.

Különleges óvintézkedések és figyelmeztetések

Terhesség és szoptatás: nincs elég megbízható információ arról, hogy a 7-keto-DHEA biztonságos-e terhesség vagy szoptatás alatt, így ebben az esetben kerülje a felhasználást.

Kölcsönhatásai más kezeléssel:

Jelenleg nincs információ 7-keto-dhea interakciókról. Bármilyen kombináció alkalmazása előtt beszéljen egészségügyi szolgáltatójával.

Adagolás

A 7-keto-DHEA megfelelő dózisa számos tényezőtől függ, például a felhasználó életkorától, egészségi állapotától és számos egyéb körülménytől. Jelenleg nincs elegendő tudományos információ a 7-keto-DHEA megfelelő dózistartományának meghatározásához. Használat előtt feltétlenül kövesse a termékcímkéken található vonatkozó utasításokat, és konzultáljon gyógyszerészével, orvosával vagy más egészségügyi szakemberrel.

 

Forrás


 1. Dehydroepiandrosterone and its metabolites: differential effects on androgen receptor trafficking and transcriptional activity 2006 Apr
 2. Induction of thermogenic enzymes by DHEA and its metabolites 1995 Dec
 3. The effect of 7-Keto Naturalean™ on weight loss: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial April 2002
 4. HUM5007, a novel combination of thermogenic compounds, and 3-acetyl-7-oxo-dehydroepiandrosterone: each increases the resting metabolic rate of overweight adults 2007 Sep
 5. How short-term transdermal treatment of men with 7-oxo-dehydroepiandrosterone influence thyroid function  2006Dehydroepiandrosterone (DHEA): hypes and hopes 2014 Jul
Tartalomhoz tartozó címkék: Emésztés Hormonegyensúly