Terhesvitamin

A terhesvitaminok szedésére nem csak akkor van szükség, ha már biztos a fogantatás. Sőt, ahhoz, hogy könnyebben megtörténjen a teherbeesés, már hasznosak lehetnek ezek a készítmények. A vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítők végig biztosítják a magzat és az édesanya számára a megfelelő fejlődést és egészséget. A terhesvitaminok szedésével számos betegség megelőzhető, az édesanya szervezete is ellenállóbb és erősebb lesz, a baba pedig jól fejlett immunrendszerrel jöhet a világra.
 

Rendezés:

Miért van szükségünk terhesvitaminokra?

A válasz elég egyszerű. A mai kor táplálkozási szokásai, élelmiszerei egyáltalán nem biztos, hogy egészségesek és kielégítőek egy megnövekedett vitaminigényű, várandós nő számára. Sajnos alapjáraton sem táplálkozunk egészségesen, a népesség jelentős hányadánál jelentkeznek hiánybetegségek, például a kismamák számára is oly fontos D-vitamin esetén. Vannak, akik speciális diétákat tartanak ételallergia miatt, vagy vega táplálkozásúak. Habár ők elvileg egészségesen élnek, az ő táplálkozásuk sem kielégítő a várandósság idejére.
Aki gyermeket szeretne éppen ezért fel kell, hogy készítse a szervezetét egy új élet megfoganására, és annak egészséges táplálására. Mivel a magzat korai fejlődési szakaszában is kialakulhatnak betegségek, fontos, hogy, aki babát szeretne, már a fogantatás előtt szedje a terhesvitamint. A készítményekben lévő vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok ráadásul növelhetik a teherbeesés esélyét.
Habár étrendünkkel nem tudjuk fedezni a megnövekedett vitamin és tápanyag igényt, az étrend-kiegészítők szedése nem mentesít a helyes táplálkozásra törekvés alól. Tehát oda kell figyelni a változatos, és vitamindús étkezésre, mert fontos, hogy az ételeinkkel is vigyünk be tápanyagokat, mikroelemeket.

Az édesanya egészsége is fontos

A terhesvitaminok végig kísérik a 9 hónapot, és közben hozzájárulnak a magzat egészséges fejlődéséhez. De nemcsak a babára nézve fontosak, az anyuka szervezetét is rendben tartják. Ha nincs elég tápanyag és vitamin, a magzat az édesanyától “veszi el”, így a kismama fáradékony lesz, a kálcium hiány miatt elromolhatnak a fogai, a magnézium és B-vitamin hiány pedig idegrendszeri zavarokat okozhat.
A terhesvitaminok bizonyos fajtái a születés után, a szoptatás időszakában javasoltak, ezek a készítmények összetételükben azonban már eltérnek az első, a második vagy a harmadik trimeszter étrend-kiegészítőitől. Hiszen a szoptatós anyukának, és a megszületett csecsemőnek már más a vitaminigénye, mint a terhesség alatt.
Összefoglalva elmondható, hogy ezek a vitaminok az általános egészség és fejlődés támogatása mellett kifejezetten előnyösek a velőcsőzáródási rendellenességek (pl.nyitott gerinc, koponya deformitás) megelőzésében, csökkentik a koraszülés és a kis születési súly kockázatát, de preventívek lehetnek az autizmus megjelenésével szemben is.
Az pedig, hogy a szedésük óriás babákat eredményezne, csak mítosz. A vitaminok nem okoznak elhízást és túlzott súlygyarapodást sem a babáknál, sem a kismamáknál. A helytelen, magas cukortartalmú, nem minőségi táplálkozás viszont igen.
A terhesvitaminok bevitele természetesen nem zárja ki az összes fejlődési rendellenesség kialakulását, de befolyásolja a különböző betegségekkel szembeni ellenállóképességet, és megnöveli az esélyt, hogy a kismama egészséges babának adjon életet.

Mit tartalmaznak a terhesvitaminok?

Ezek a készítmények gyártótól függően eltérő összetételűek (arányokban) lehetnek. Vannak márkák, melyek az egész terhesség idejére egyfajta terhesvitamint ajánlanak, míg mások különböző összetételű komplexet kínálnak az egyes trimeszterekre. Abban azonban mindegyik megegyezik, hogy milyen vitaminokat, nyomelemeket pótol, és ezek közül a legkiemelkedőbb a folsav, melynek hatása klinikailag igazolt. A folsav mellett magas a D-vitamin arányuk, sok bennük az E-vitamin, a mindenféle B- és a C-vitamin is. Emellett számos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaznak.

Folsav, B-vitaminok

A folsav már akkor is nagyon szükséges, amikor az anyuka esetleg még nem is tudja, hogy babát vár. A velőcsőzáródási rendellenességek ugyanis már a terhesség korai szakaszában kialakulhatnak. A folsavpótlást ezért is javasolják a szakemberek is már a baba tervezésekor megkezdeni. Azt a folsav mennyiséget, amelyre szüksége van egy kismamának, egész egyszerűen képtelenség csak a helyes táplálkozással bevinni. A folsavnak ráadásul bizonyos része nem is hasznosul. A szervezet a folsavat még át kell, hogy alakítsa biológiailag akítvvá, de vannak készítmények, melyek már kombináltan tartalmaznak folsavat és az átalakított formulát is. 
A folsav, másnéven B9 vitamin az idegrendszer támogatásán túl részt vesz a DNS és RNS szintetizálásában is, meggátolja a kismama lehangoltságát, és segíti a fehérvérsejt (immunsejtek) és vörösvérsejt (oxigénszállítás) termelődést is.
A B9 mellett a terhesvitaminok jelentős mennyiségű B6, B12, B2 vitamint tartalmaznak, melyek szintén az idegrendszert támogatják, elősegítik a hormonrendszer megfelelő működését, támogatják a vérképzést, csökkentik a fáradtságot.

C-vitamin, A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin

Az aszkorbinsav általános hatásait mindenki ismeri, természetes, hogy egy várandós nőnek is nagy mennyiségben van rá szüksége, hiszen erős antioxidáns.
Az A-vitamin fontos a növekedéshez, a csontok és fogak egészségéhez, valamint a szem illetve látás támogatsához.
A D-vitaminnak kiemelt szerepe van az emberi szervezetben, amellett, hogy csonterősítő, nagy szerepe van az immunrendszer erősítésében.
Az E-vitamin is antioxidáns, sejtvédő, öregedésgátló vegyület, mely nagyban támogatja az édesanya és a magzat szervezetét. Egyes kutatások szerint az E-vitamin hiány okozhatja az epilepsziára való hajlam kialakulását.

Ásványi anyagok

A nem vitamin típusú nyomelemek közül kiemelt szerepe van a vasnak (vérképzés), a jódnak (idegrendszer, anyagcsere, pajzsmirigy), a cinknek (regenerációs folyamatok), a réznek (idegrendszer, vérszegénység megelőzése), kálciumnak, magnéziumnak, szelénnek
A terhesvitaminok ezeken túl általában Omega 3 zsírsavakat is tartalmaznak, amelyek fontosak az idegrendszer fejlődésében és a sejtek felépítéséhez.

Hogyan alkalmazzuk a terhesvitaminokat?

A terhesvitaminokat a javasolt adagokat betartva szedjük, ne vigyünk be többet, mert a zsírban oldódó és raktározódó vitaminok fel is halmozódhatnak, ami nem tesz jót.
Mivel sok kismamát érint a reggeli rosszullét, hányinger, érdemes nem reggel bevenni a vitaminokat, hiszen nem fognak hasznosulni.
Ha bármilyen allergiánk van, olvassuk el gondosan az allergén információkat, és orvosunkkal is konzultálhatunk a terhesvitaminok szedéséről.
Ne feledkezzünk meg róla, hogy ezeket a készítményeket javasolt már a tervezéskor szedni, illetve a terhesség után is, azokat a fajtáikat, amelyek a szoptatós anyukáknak vannak összeállítva.