Szoptatós vitamin

A baba és mama egészségének védelmében manapság nem kérdés, hogy már az új élet tervezésekor szed a nő étrend-kiegészítőt. De ezek a speciális összetételű vitaminok nem csak a terhesség előtt és alatt szükségesek, hogy a baba egészséges legyen. A terhesvitaminok bizonyos fajtái a születés után, a szoptatás időszakában javasoltak, ezek a készítmények összetételükben azonban már eltérnek az első, a második vagy a harmadik trimeszter kiegészítőitől. Hiszen a szoptatós anyukának, és a megszületett csecsemőnek már más a vitaminigénye, mint a terhesség alatt. A szoptatós vitaminok ehhez lettek kifejlesztve.

Rendezés:

Terhesvitamin vagy szoptatós vitamin? Mi a különbség?

A terhesvitaminok szedésére azért is szükség lehet, hogy könnyebben megtörténjen a fogantatás, és a magzat megfelelő anyai tápanyag ellátottsággal tudjon indulni. A vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítők a terhesség alatt folyamatosan biztosítják a bébi és anyukája számára az egészséget, fejlődést, ellenállóképességet. A terhesvitaminok szedésével ráadásul számos betegség megelőzhető, melyek sokszor a terhesség korai szakaszában kialakulhatnak már. A vitaminok hozzásegíthetik a családot, hogy a baba pedig jól fejlett immunrendszerrel jöjjön a világra.

A modern kor táplálkozási szokásai, élelmiszerei, divatdiétái, étrend-trendjei  egyáltalán nem biztos, hogy egészségesek és megfelelőek egy megnövekedett vitaminigényű, várandós édesanya számára. Sok a hiánybetegség pl.vas, folsav, magnézium, vagy a kismamák számára is oly fontos D-vitamin terén.
A terhesvitaminok 9 hónapon keresztül járulnak hozzá a magzat egészséges fejlődéséhez, de az anyuka szervezetét is támogatják. Ha nincs elég tápanyag és vitamin, a magzat az édesanyától vonhatja el, így a kismama fáradékony lesz, a kalcium hiány miatt elromolhatnak a fogai, a magnézium és B-vitamin hiány pedig idegrendszeri zavarokat, stresszt okozhat.

A terhesvitaminok összetételükben gyártónként eltérhetnek, de a legtöbben hasonlóak az alap vitaminok. Mindegyik nagy mennyiségben tartalmaz folsavat, melynek hatása klinikailag igazolt, és ami szükséges pl.a velőcsőzáródási betegségek megelőzéséhez.. A folsav mellett magas a D-vitamin tartalmuk, sok bennük az E-vitamin, a mindenféle B- és a C-vitamin is. Számos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaznak (vas, cink, réz, szelén, magnézium), de Omega-3 is van bennük.

A szoptatós vitaminok akkor lépnek a képbe, amikor a terhesvitaminok szedése befejeződik, tehát a születés után. Az fontos alapvetés, hogy az anyatejnél nincs jobb és hasznosabb táplálék a kisbabának, hiszen tele van védőanyagokkal, tápanyagokkal, a növekedésükhöz szükséges mikronutriensekkel. Tehát az anyatejes táplálás a legjobb, persze előfordul, hogy van, aki ezt nem tudja megtenni. Manapság nekik sem kell elkeseredniük, kiváló tejpótlószerek vannak.
Mivel a baba tápláléka az anyatej, amit a kismama szervezete állít elő, lényegében az anya szervezete kell, hogy ellátott legyen a megfelelő komponensekkel. Ezek a szoptatós vitaminok, amelyek a fentebb leírt modern táplálkozás mellett biztosíthatják az anyatej megfelelő összetételét. 

Mit tartalmaznak a szoptatós vitaminok?

Folsav

A B9-nek is nevezett folsavra a terhesség után is nagy szükség van, az édesanya szervezete 50%-kal többet igényel a kutatások szerint, mint alap esetben. A folsav az idegrendszer támogatása mellett részt vesz a DNS és RNS előállításban, gátolja a stressz vagy szülés utáni lehangoltság állapotát, és segíti a fehérvérsejtek (immunsejtek) és vörösvérsejtek (oxigénszállítás) termelődését is.

D-vitamin

Ez a zsírban oldódó vitamin rengeteg élettani folyamatunkat támogatja. Szervezetünkben képződni is tud napfény hatására, de ez a mennyiség egy átlagos felnőttnek sem elegendő, nemhogy a kismamáknak. Az egy év alatti gyerekeknek Magyarországon kifejezetten ajánlott a D-vitamin kiegészítő szedése. A D-vitamin legismertebb hatása, hogy a csontrendszer megfelelő fejlődéséhez, a fogak épségéhez is kell, de az immunrendszer nélkülözhetetlen vitaminja is.

Omega-3

A telítetlen zsírsavak jótékony szerepéről a legtöbben hallottak, az Omega-3 nemcsak az érrendszer, a szív, vagy az egészséges hámréteg záloga, de a kisbabák agyi fejlődésében is kiemelt szerepe van. Az első fél évben rengeteget változik az emberi agy, a kicsik szinte szivacsként veszik fel a külvilág ingereit. Ehhez szükséges, hogy az agyuk egészségesen fejlődjön, amihez fontos a DHA és EPA is. 


Vas, jód, cink

Ezek az úgynevezett nyomelemek szintén fontosak, hogy bejussanak az anya szervezetébe és az anyatejbe. A regenerációs folyamatokért is felelős cink pl.a méhlepényben raktározódik, de ez már szülés után nem áll rendelkezésre, ezért a cinket is pótolni kell. A vas sokféle molekulánk építőköve, a legfontosabb, hogy a vér elemeit alkotja. Jódból sincsen elegendő a táplálékainkban, pedig ez az elem hat a pajzsmirigyre, ezáltal számos hormonális folyamatban részt vesz.

A szoptatós vitaminok természetesen sok mást is tartalmaznak, bennük van még egyéb B-vitamin forrás, A-vitamin, és több nyomelem (kalcium), melyek mind az anyát, mind a babát támogatják.


Az étrend is fontos a szoptatás alatt

Ahogy fentebb írtuk, az anyatej kulcsfontosságú, hiszen ezt fogyasztja a bébi. Az anyatej minőségét az étrend-kiegészítőkön túl az életmód és táplálkozás befolyásolja. 
Ahhoz, hogy a napi kb. 800-900 ml anyatej megtermelődjön, először is megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre van szükség.
Az anyatej termelődése egy plusz élettani folyamat, ezért a nő energiaigénye is megnő, 20-25 %-kal.
Mindezek fedezéséhez, és a tápanyagok beviteléhez fontos a helyes táplálkozás. 

●    Folyadékpótlásra víz, teák, magas gyümölcstartalmú (nem túlcukrozott) gyümölcslevek.
●    A fehérjét pótolhatjuk halból, tejtermékekből (sovány tej, kefír, yoghurt, túró, sajt), tojásból és hüvelyesekből. Figyeljünk az étrend zsírtartalmára, ne vigyük túlzásba!
●    Olajos magvakat inkább hetente fogyasszunk, ne naponta.
●    A húsok közül fontos a hal, a megbízható forrásból érkező baromfi, de azért a vöröshúsok is kellenek. Azt se feledjük, hogy a belsőségek rendkívül értékes tápanyagokat tartalmaznak!
●    Minden nap javasolt fogyasztani zöldséget és gyümölcsöt, minél kevésbé feldolgozott vagy hőkezelt formában.
●    Kerüljük a túl cukros étkezést, a reggeli gabonapelyhek kiválóak, de figyeljünk a minőségre, nem a cukrozottság a lényeg!
●    Részesítsük előnyben a teljes kiörlésű gabonákat, bátran kísérletezzünk az olyan köretekkel, mint a hajdina, amaránt, köles, zab, rozs.

Hogyan alkalmazzuk a szoptatós vitaminokat?

A javasolt adagokat betartva szedjük a szoptatós vitaminokat is, ne vigyünk be többet az előírtnál, mert a zsírban oldódó és raktározódó fajtáik fel is halmozódhatnak, ami nem tesz jót.