Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Miért jó a shiitake gomba?

A shiitake gomba az egyik legnépszerűbb gomba világszerte. Gazdag, sós ízük és sokféle egészségügyi előnyük miatt részesítik előnyben őket. A shiitake összetevői segíthetnek a rák elleni küzdelemben, erősíthetik az immunitást és támogathatják a szív egészségét.

 

A shiitake Kelet-Ázsiában őshonos ehető gomba. Sárgásbarna vagy sötétbarna színűek, kalapjuk 5 és 10 cm közötti méretűre nő. A shiitake körülbelül 83%-át Japánban termesztik, bár az Egyesült Államokban, Kanadában, Szingapúrban és Kínában is termelnek. 

Megtalálhatja őket frissen, szárítva vagy különféle étrend-kiegészítőkben.

 

A shiitake alacsony kalóriatartalmú, emellett nagy mennyiségű rostot, valamint B-vitamint és néhány ásványi anyagot is kínál.

A tápanyagok 4 szárított shiitake gombában (15 gramm) a következők (1):

Kalória: 44

Szénhidrát: 11 gramm

Rost: 2 gramm

Fehérje: 1 gramm

Riboflavin: a napi érték 11% -a

Niacin: a napi érték 11% -a

Réz: a napi érték 39% -a

B5 -vitamin: a napi érték 33% -a

Szelén: a napi érték 10% -a

Mangán: a napi érték 9% -a

Cink: a napi érték 8% -a

B6 -vitamin: a napi érték 7% -a

Folát: a napi érték 6% -a

D -vitamin: a napi érték 6% -a

Ezenkívül a shiitake sok azonos aminosavat tartalmaz, mint a hús.

 

Poliszacharidokkal, terpenoidokkal, szterinekkel és lipidekkel is büszkélkedhetnek, amelyek közül néhány immunerősítő, koleszterinszint-csökkentő és rákellenes hatással rendelkezik (2).

A shiitake -ben található bioaktív vegyületek mennyisége attól függ, hogyan és hol termesztik, tárolják és készítik el a gombát.

 

Hogyan használják?

A shiitake gombáknak két fő felhasználási területe van táplálékként és étrend-kiegészítőként.

Ételként

Friss és szárított shiitake gombával is főzhet, bár a szárított kissé népszerűbb.

A szárított shiitake umami íze még intenzívebb, mint frissen. Az umami ízt gyakran az ötödik íznek tekintik az édes, savanyú, keserű és sós mellett. Mind a szárított, mind a friss shiitake gombát sült krumplihoz, levesekhez, pörköltekhez és más ételekhez használják.

A shiitake étrend-kiegészítőként

A shiitake gombát régóta használják a hagyományos kínai orvoslásban. Japán, Korea és Kelet-Oroszország orvosi hagyományainak részét képezik.

A kínai orvoslásban a shiitake javítja az egészséget és a hosszú élettartamot, valamint javítja a keringést. Tanulmányok azt mutatják, hogy a shiitake egyes bioaktív vegyületei védhetnek a rák és a gyulladás ellen (2).

 

Sok tanulmány azonban állatokon vagy kémcsövekben, nem pedig embereken történt. Az állatkísérletek gyakran olyan dózisokat használnak, amelyek meghaladják azokat az adagokat, amelyeket az emberek általában táplálékból vagy étrend-kiegészítőkből kapnának. Bár a javasolt előnyök ígéretesek, további kutatásokra van szükség.

 

Segítheti a szív egészségét

A shiitake gomba javíthatja a szív egészségét. Három vegyületük van, amelyek segítenek csökkenteni a koleszterinszintet (3):

Eritadenine: ez a vegyület gátolja a koleszterin termelésében részt vevő enzimet.

Szterolok: ezek a molekulák segítenek megakadályozni a koleszterin felszívódását a bélben.

Béta -glükánok: ez a fajta rost csökkentheti a koleszterinszintet.

Egy magas vérnyomású patkányokon végzett vizsgálat szerint a shiitake por megakadályozta a vérnyomás emelkedését (4).

Egy magas zsírtartalmú étrenddel etetett laboratóriumi patkányokon végzett vizsgálat kimutatta, hogy azoknak, akik shiitake-t kaptak, kevesebb zsír alakult ki a májukban, kevesebb lepedék volt az artériájuk falán, és alacsonyabb volt a koleszterinszintjük, mint azoknál, akik nem ettek gombát (5).

 

Fokozhatja az immunrendszert

A shiitake segíthet az immunrendszer erősítésében is.

Egy tanulmány napi két szárított shiitake-t adott az embereknek. Egy hónap elteltével immunmarkereik javultak és gyulladásuk csökkent (6).

Ez az immunhatás részben a shiitake gombák egyik poliszacharidjának köszönhető.

Míg az emberek immunrendszere hajlamos gyengülni az életkorral, egy egérvizsgálat azt találta, hogy a shiitake-ből származó kiegészítés segített visszafordítani az immunrendszer működésének időskori csökkenését (7).

 

Potenciális rákellenes aktivitással rendelkező vegyületeket tartalmaznak

A shiitake gombákban található poliszacharidoknak rákellenes hatása is lehet (8). A poliszacharid lentinan segít a daganatok elleni küzdelemben az immunrendszer aktiválásával. A lentinán vegyületről kimutatták, hogy gátolja a leukémiás sejtek növekedését és terjedését (9).

Kínában és Japánban a kemoterápia és más nagy rákkezelések mellett injekciós formában alkalmazzák a lentinánt, hogy javítsák a gyomorrákos betegek immunfunkcióját és életminőségét (10).

 

Egyéb lehetséges előnyök

A shiitake gombák segíthetnek a fertőzések leküzdésében és elősegíthetik a csontok egészségét.

A shiitake számos vegyülete antibakteriális, vírusellenes és gombaellenes hatással rendelkezik (10).

Mivel az antibiotikum-rezisztencia növekszik, egyes tudósok fontosnak tartják a shiitake antimikrobiális potenciáljának feltárását

 

Erősítheti a csontjait

  A gomba az egyetlen természetes növényi D -vitaminforrás. A szervezetnek szüksége van D -vitaminra az erős csontok felépítéséhez, mégis nagyon kevés élelmiszer tartalmazza ezt a fontos tápanyagot.

A gombák D-vitamin szintje a termesztés módjától függően változik. UV sugárzásnak kitéve magasabb szintet fejlesztenek ki ebből a vegyületből.

Egy tanulmány szerint az alacsony kalcium- és D-vitamin-tartalmú étrenddel táplált egereknél csontritkulás tünetei alakultak ki. Összehasonlításképpen, a kalciumot és az UV-fokozott shiitake-t kapók magasabb csontsűrűségűek voltak (11).

Ne feledje azonban, hogy a shiitake biztosítja a D2-vitamint, ám a D3-vitamin, a zsíros halakban és néhány más állati eredetű élelmiszerben található.

 

Lehetséges mellékhatások

A legtöbb ember biztonságosan fogyaszthatja a shiitake-t, bár bizonyos mellékhatások előfordulhatnak.

Ritka esetekben bőrkiütést okozhat a nyers shiitake fogyasztása . Ezt az állapotot, amelyet shiitake dermatitisnek neveznek, feltehetően a lentinán okozza.

Ezenkívül a porított gomba kivonat hosszú távú használata más mellékhatásokat is okozhat, beleértve a gyomorpanaszokat és a napfényre való érzékenységet.

Egyesek azt is állítják, hogy a gombák magas purinszintje tüneteket okozhat a köszvényben szenvedőknél. Ennek ellenére a kutatások azt mutatják, hogy a gombák fogyasztása a köszvény alacsonyabb kockázatához kapcsolódik (12).

 

Hogyan főzzünk shiitakével

A gombák jellegzetes umami ízűek, ami különösen hasznos lehet vegetáriánus ételek készítésekor.

A shiitake gombát gyakran szárítva értékesítik. Főzés előtt áztassa őket forró vízben, hogy megpuhuljanak.

Ha friss shiitake gombával főz, távolítsa el a szárakat, amelyek főzés után is kemények maradnak. A szárakat a fagyasztóba teheti a zöldségleves elkészítéséhez.

 

Forrás:

(1) SR Legacy, released in April 2018, is the final release of this data type and will not be updated. For more recent data, users should search other data types in FoodData Central.

(2) A Review on General Nutritional Compounds and Pharmacological Properties of the Lentinula edodes Mushroom

(3) Edible mushrooms: Role in the prevention of cardiovascular diseases, October 2010

(4) Effect of shiitake (Lentinus edodes) and maitake (Grifola frondosa) mushrooms on blood pressure and plasma lipids of spontaneously hypertensive rats, 1987 Oct

(5) Lentinus edodes promotes fat removal in hypercholesterolemic mice, 2013 Dec

(6) Consuming Lentinula edodes (Shiitake) Mushrooms Daily Improves Human Immunity: A Randomized Dietary Intervention in Healthy Young Adults, 2015

(7) Lentinula edodes-derived polysaccharide rejuvenates mice in terms of immune responses and gut microbiota, 2015 Aug

(8) The structure of mushroom polysaccharides and their beneficial role in health, 2015 Oct

(9) Recent developments in mushrooms as anti-cancer therapeutics: a review, 2012 Mar

(10) The Pharmacological Potential of Mushrooms, 2005 Sep

(11) Dietary calcium and vitamin D2 supplementation with enhanced Lentinula edodes improves osteoporosis-like symptoms and induces duodenal and renal active calcium transport gene expression in mice, 2009 Mar

(12) Trends in hyperuricemia and gout prevalence: Nutrition and Health Survey in Taiwan from 1993-1996 to 2005-2008, 2011

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógygomba