Barion Pixel
Menü

Probiotikum kutyáknak

Széleskörű egészségmegőrzés az ebnek

Ahogy az emberi bélflórát, úgy az emlős állatokét, kutyákét és macskákét is hasznos baktériumok, azaz probiotikumok alkotják. A többféle törzset jelentő mikroorganizmus kultúrák sokkal fontosabbak, mint azt elsőre feltételeznénk. Nemcsak kutyánk megfelelő emésztéséért, és egészséges székletéért felelősek, de éppúgy, mint az embernél, az immunrendszerük részét képezik, ezért egy sor betegséggel, kórokozóval szemben ellenállóvá teszik kedvenceinket.

Rendezés:
Nézet:

A kutya probiotikumok fontossága

Bár a kutyák sokkal inkább húsevők, mint mi emberek, és a tápcsatornájuk hossza is eltér a miénktől, sokban hasonlít az emésztésük a miénkre. Gyomrukban és beleikben savas kémhatás segítségével bontják tápanyagaikra a megevett húst, tápokat, tojást, zöldségeket. A tápanyagok ezután felszívódásra kerülnek, a salakanyagok, bomlástermékek pedig kiürítésre. Aki kutyát tart, azt tudja, hogy náluk is megvan a széklet megfelelő állaga, kinézete. Az emésztés hatékonyságához, a tápanyagok felvételéhez, és a széklet létrejöttéhez probiotikumokra, azaz hasznos bélbaktériumokra van szükség. A kutyák probiotikumai is az emésztőrendszerükben élnek és szaporodnak, mint az embernél, de más szervrendszereikben is jelen vannak. Ezek az apró élőlények nemcsak azért felelősek, hogy az állatok étvágya, emésztése, széklete rendben legyen, hanem azért is, hogy könnyebben legyőzzék a kórokozókat, általánosan erős legyen az immunrendszerük, hogy ne reagáljanak szélsőségesen (pl.hasmenéssel) a változó helyzetekre, de a megfelelő vitaminpótlásban és felszívódásban is szerepet játszanak, sőt befolyásolják a szőrzet és a bőr minőségét, egészségi állapotát.
Bizonyos helyzetekben, ahogy az embernél is, a probiotikumokok száma drasztikusan lecsökkenhet, ami először enyhébb panaszokhoz, de hosszútávon komolyabb betegségek kialakulásához is vezethet.

Mitől csökken a probiotikumok mennyisége?

Amikor a kutyánknak hasmenése van, hányás jelentkezik, vagy étvágytalan, a gondos gazdi megijed, és a legkomolyabb betegségekre is gondol. Szerencsére, a védőoltások meglétével nagyon ritka, hogy valóban komoly bajról lenne szó, de persze megnyugtatásképp keressük fel az állatorvost. 
Az emésztőszervi tünetek sokszor visszavezethetőek azokra az okokra, amik miatt a probiotikumok eltűnnek a bélcsatornából. Ilyen a változás a kutya életében, ami lehet az élőhely, lakhely megváltozása, lehet az anyakutyától való elválás, a menhely elhagyása és gazdisodás, de ilyesfajta stresszt okozhat a szervezete számára az átállás is egy másik kutyatápra.
Ilyen esetekben fontos és hasznos a probiotikum kutyáknak, amit legkönnyebben étrend-kiegészítők formájában adhatunk négylábúnknak.


Mikor jó még a probiotikum kutyáknak?

A probiotikumok a fentebb említett helyzetekben, változásokkor mindenképpen szükségesek lehetnek, de segíthetnek egyéb problémák megjelenésekor is. Ide tartozik egy-egy allergia, bőr- és szőr problémák, gyulladások, betegségből való lábadozás, mozgásszervi problémák, ízületi panaszok, általános immunerősítés, időskori “tunning”, és kiemelten (ahogy az embereknél is) antibiotikumos kezelések kiegészítésére. Az antibiotikumok ugyanis nemcsak a kórokozó egysejtűeket pusztítják el, hanem a kutya jótékony bélbaktériumait is.
A probiotikumok számos szervezet támogató hatásuk mellett termelnek A-, B- és K-vitaminokat, amelyek szintén létfontosságúak a kutya egészségvédelmében. 
Ezeket a bélflórát támogató étrend-kiegészítőket nem csak baj esetén érdemes adni. Kiváló lehet az egészségmegőrzés érdekében évente 1-2 megelőző kúrát tartani, amivel általánosan erősítjük az eb szervezetét, rendbe tesszük az esetleges bélpanaszokat, bélgáz termelődést, hatékonyabbá válik a tápanyagok felszívódása, nő a kutyánk vitalitása és jó kedve. 
Az is ismert tény, hogy a kutyákat és macskákat előszeretettel fertőzik meg a különféle férgek, melyek szintén a tápcsatornát választják az élősködés helyéül. A bélgiliszták ugyan gyógyszerrel kiűzhetők, de némelyik fajuk komoly betegségeket is előidézhet. A probiotikumok szedésével a kutya ellenállóbb lesz a férgekkel szemben is, illetve bélrendszere könnyebben regenerálódik egy-egy giliszta hajtás után.


Hogyan alkalmazzuk ezeket a készítményeket?

Probiotikum kutyáknak többféle kivitelben létezik, vannak tablettás, pasztás és folyadékba keverhető porkészítmények is. Hasznos az alapján választani, hogy mit tudunk a kutyánknak könnyedén beadni. Általában azért ezek az étrend-kiegészítők már ízesítettek, így azt sem veszik észre ebtársaink, ha az élelmükbe szórjuk, sőt, van, amelyik kimondottan szereti a “fincsi” tablettát elrágcsálni.
A probiotikum termékek a többféle baktériumtörzs mellett gyakran tartalmaznak emésztést elősegítő enzimeket, prebiotikumokat, illetve abszorbens vegyületeket. A prebiotikumok lényegében olyan rost-szerű anyagok, amelyekkel a probiotikumok táplálkoznak. Tehát, nagyon jó, ha egy termék tartalmaz prebiotikumot is, mert akkor a bélbe jutott baktériumtörzsek gyorsabban tudnak növekedni, szaporodni, és kifejteni jótékony hatásukat. Az említett abszorbensek képesek megkötni a méreganyagokat, és a felesleges vizet a bélcsatornában, tehát gátolják a hasmenést (embernél ilyen a széntabletta).

Ha tehát változás áll be kutyusod életében, ami miatt széklete megváltozik, csökken az étvágya, vagy észreveszed a szőrzete minőségén, hogy valami nincs rendben, érdemes kipróbálnod a probiotikum kutyáknak készítményeket, mert, ahogy nálunk embereknél, úgy náluk is kiemelten fontos védelmi vonal a bélrendszer. Segíts kutyádnak megőriznie vitalitását!