A NADH egészségügyi hatásai

A NADH vagy redukált nikotinamid-adenin-dinukleotid a szervezetben niacinból, egyfajta B-vitaminból készül. A NADH szerepet játszik a szervezet energiatermelésében, és olykor étrend-kiegészítésként veszik be a krónikus fáradtság szindróma (más néven myalgiás encephalomyelitis vagy ME/CFS) kezelésére.

A NADH növelheti az energiaszintet és javíthatja a mentális tisztaságot, az éberséget, a koncentrációt és a memóriát, valamint az Alzheimer-kór és a demencia kezelésére használják. Az energiatermelésben betöltött szerepe miatt a NADH-t a sportteljesítmény javítására és a krónikus fáradtság szindróma (CFS) kezelésére is használják. 

 

Hogyan működik?

A testünk által termelt NADH részt vesz a szervezet energiatermelésében. Van néhány bizonyíték arra, hogy a NADH étrend-kiegészítők csökkenthetik a vérnyomást, csökkenthetik a koleszterinszintet, segíthetik a krónikus fáradtság szindróma leküzdését azáltal, hogy energiát biztosítanak, és növelik az idegi jeleket a Parkinson-kórban szenvedők számára. 

A NADH étrend-kiegészítők támogatói úgy vélik, hogy fokozhatják a NADH természetes hatásait az agyban. Egyesek odáig mennek, hogy helyreállíthatják az Alzheimer-kórban szenvedők memóriáját és kognitív funkcióit. Azt is vizsgálják, hogy az injekcióban vagy intravénásan (vénába) beadott NADH lelassíthatja-e a Parkinson-kór progresszióját.

 

Íme néhány jelenlegi kutatás:

Krónikus fáradtság szindróma

A jelenlegi kutatások nagy része a NADH ME/CFS kezelésében való felhasználására összpontosult. 

A NADH segít a szervezetben lévő enzimeknek az ételt energiává alakítani adenozin-trifoszfát (ATP) formájában. A tanulmányok azt mutatják, hogy néhány ME/CFS-ben szenvedő embernél alacsony az ATP szintje. A kutatások azt is kimutatták, hogy a NADH serkentheti az agyműködést, ami segíthet enyhíteni az ME/CFS-hez kapcsolódó kognitív diszfunkciót.

A NADH csökkentheti a fáradtságot azáltal, hogy helyreállítja a mitokondriumok működését (a sejteket tápláló apró struktúrák). Úgy gondolják, hogy az ME/CFS mitokondriális diszfunkcióval jár.

A NADH segíthet az agynak olyan neurotranszmitterek (kémiai hírvivők) létrehozásában, amelyek befolyásolják a hangulatot és a kognitív funkciókat (beleértve a szerotonint, a noradrenalint és a dopamint).

 

Néhány tanulmány a NADH és a Q10 koenzim (coQ-10) együttes alkalmazását vizsgálta ME/CFS-ben szenvedő betegeknél.

Az Antioxidants and Redox Signaling című 2015-ös tanulmány szerint 73 ME/CFS-ben szenvedő nő esetében a NADH és a CoQ-10 együttes alkalmazása nagyobb szubjektív növekedést eredményezett a fizikai és kognitív funkciókban, mint a placebó. Ezenkívül a kiegészítők együttes alkalmazása növelte az ATP koncentrációját a véráramban.

Hasonló eredményeket láttak egy 2016-os spanyolországi tanulmányban, amelyben a NADH és a CoQ-10 csökkentette az erőkifejtés utáni rossz közérzetet, ami az ME/CFS meghatározó tünete.

A BMC Complementary and Alternative Medicine-ben megjelent tanulmányok 2011-es áttekintése a NADH-t és a magnéziumot nevezte meg az egyetlen két kiegészítőként, amelyek javítják az ME/CFS tüneteit.

Parkinson kór

Azt az elméletet, hogy a NADH befolyásolhatja a Parkinson-kórt (PD), egy 1996-os tanulmány támasztotta alá, amelyben a NADH nyolc napon át tartó intravénás beadása a Parkinson tünetek átmeneti javulását eredményezte. Úgy tűnt, hogy a NADH növeli a levodopa (a Parkinson kór terápiában használt elsődleges gyógyszer) koncentrációját a véráramban.

 

Bár vannak ígéretes eredmények, a NADH használatát alátámasztó bizonyítékok gyakran vegyesek, egyes esetekben a hatások átmenetiek voltak, így további kutatásokra van szükség.

 

Lehetséges mellékhatások

A NADH-kiegészítők mellékhatásai nem gyakoriak, ha mértékkel szedik. Túlzott mennyiségben használt NADH azonban idegességet, szorongást és álmatlanságot okozhat. Ha injekcióban adják be, a NADH fájdalmat, duzzanatot és bőrpírt okozhat az injekció beadásának helyén.

Bár feltételezhető, hogy biztonságosak, a NADH-kiegészítők nem alkalmazhatók gyermekeknél, terhes nőknél vagy szoptatós anyáknál.

Nem ismert, hogy a NADH kölcsönhatásba lép-e más gyógyszerekkel vagy kiegészítőkkel. Erre a mai napig kevés bizonyíték akadt az orvosi irodalomban. A biztonság kedvéért mindig tájékoztassa egészségügyi szolgáltatóját minden olyan étrend-kiegészítőről vagy vény nélkül kapható gyógyszerről, amelyet szed.

 

Növelheti a NADH szintjét étellel?

A NADH minden bizonnyal megtalálható az élelmiszerekben, elsősorban a hús, a baromfi és a hal izomszövetében (valamint az élesztővel készült ételekben). Nem ismert azonban, hogy szervezete hatékonyan hozzáfér-e a NADH-hoz az elfogyasztott élelmiszerekből.

Az étrendből nyert esszenciális tápanyagokkal szemben a NADH a szervezetben szabadon keringő aminosavból szintetizálódik. Mint ilyen, az egyetlen módja a szint növelésének, ha a szervezetet további NADH-val egészítjük ki.

Ezzel szemben az élelmiszerben elfogyasztott NADH nem oszlik el újra a szervezetben. A legtöbb aminosavakra bomlik, amelyeket a szervezet többféle célra felhasznál. Végső soron az egyetlen elem, amelyre a szervezetnek szüksége van a NADH előállításához, a niacin, amely bőségesen megtalálható húsban, baromfiban, olajos halban, földimogyoróban, avokádóban, spárgában, brokkoliban, burgonyában és májban.

 

Forrás:

https://www.verywellhealth.com/nadh-for-fibromyalgia-chronic-fatigue-syndrome-715795

Tartalomhoz tartozó címkék: Energia Idegrendszer

Kapcsolódó termékek