A melatonin és a B6-vitamin együttes hatása

Ha rendszeresen előfordulnak álmatlan éjszakák a mindennapjaiban, megnőhet a súlyos betegségek, például az elhízás, a szívbetegség és a cukorbetegség kockázata.

Az alváshoz ajánlott kiegészítő a B6-vitamin, amely piridoxinként is ismert. A B6-vitamin jótékony hatással van a szervezetre azáltal, hogy a triptofán aminosavat szerotoninná alakítja, egy neurotranszmitterré, amely segít szabályozni a melatonin alváshormon szintjét. 

Az Adelaide Egyetem 2018-as kutatása alátámasztja a kapcsolatot a B6 és a jó éjszakai pihenés között. Azok, akik lefekvés előtt táplálékkiegészítőt szedtek, jobb alvásminőségről számoltak be, és felfrissültebbnek érezték magukat ébredéskor.

A B6-vitamin nem raktározódhat a szervezetben, és a stressz, a dohányzás és az alkoholfogyasztás befolyásolhatja a felszívódást. Ezért fontos, hogy minden nap eleget fogyasszon.

 

A melatonin egy fontos hormon a szervezetben az alvás-ébrenlét ciklusunk beállításához. Természetes módon az agy tobozmirigye termeli, a sötétség stimulálja és a fény elnyomja. A melatonin fenntartja a szervezet cirkadián ritmusát, vagyis a szervezet belső óráját, hogy felébredjen és elaludjon. A szervezet több melatonint termel sötétben, mint fényben.

A szerotonin a melatonin előfutára. A szerotonin egy neurotranszmitter, amely triptofánból, egy aminosavból származik. A melatonin a női reproduktív egészség szempontjából is kulcsfontosságú; segít eldönteni a menstruáció idejét és a menopauzát. Feltételezik, hogy a melatonin szintje az életkorral csökken, és ez az oka annak, hogy a felnőttek több alvászavarral küzdenek, mint a gyerekek. Bizonyos élelmiszerek, köztük a koffein, a dohány és az alkohol, a szervezetben a melatonin csökkenésével járhatnak.

A szervezetben a melatonin mennyiségét természetesen növelő élelmiszerek közé tartozik a zab, a banán, a cseresznye, a dió, az ananász és az árpa.

A melatonin legismertebb felhasználási módja az alvás elősegítése. A melatonint tartalmazó étrend-kiegészítők segítenek azoknak, akiknek a cirkadián ritmusuk megzavarodtak, például akik rendellenes alvási ütemtervben vagy jet lag-ben szenvednek. A melatoninnak az emlő- és prosztatarák megelőzésében és kezelésében is vannak előnyei. Segíthet a menopauza tüneteinek kezelésében és csökkentésében is azáltal, hogy elősegíti az agyalapi mirigy és a pajzsmirigy helyreállítását, ami fiatalosabb mintákat eredményez. A menopauza tünetei közé tartoznak az alvászavarok.

A melatonin gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással is rendelkezik. Csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet, így összességében segít a szív- és érrendszeri betegségek csökkentésében és kezelésében, valamint javítja a szív- és érrendszeri egészséget. Krónikus fájdalomcsillapítást biztosít, és enyhíti a fibromyalgia tüneteit, a széles körben elterjedt izom- és kötőszöveti fájdalmat.

A melatonin által enyhített egyéb fájdalmak közé tartozik a migrén. A melatonin erős antioxidáns hatásával és az akut gyulladások kezelésével erősítheti az immunrendszert. Tanulmányok kimutatták, hogy a melatonin potenciális előnyökkel jár az autizmussal szemben. A melatonin a jobb alváshoz, a nappali viselkedéshez és a minimális mellékhatásokhoz kapcsolódik az autista gyerekekkel végzett vizsgálatok során.

 

A B6-vitamin a legjobb esetben is a vörösvérsejtek és az agy kémiájának kialakításával tartja fenn a testi funkciókat. Szükséges a szerotonin és a noradrenalin képződéséhez, amelyek segítenek meghatározni a hangulatot. Ezenkívül segíti a szervezetet a melatonin termelésében, és segíti az agy fejlődését és megfelelő működését. Fontos a szív- és érrendszer, az emésztőrendszer, az immun-, az izom- és az idegrendszer megfelelő működéséhez. Vízben oldódnak, ami azt jelenti, hogy minden felesleges mennyiség a vizelettel távozik a szervezetből.

 

Állatokon végzett kutatások (1) azt bizonyítják, hogy a B6-vitamin erősíti a melatonin bioszintézist. Következésképpen a melatonin bioszintézis erősödése pozitív terápiás hatást gyakorol. A szervezetben a B6-vitamin hiány hátterében kialakuló kóros folyamatok egyik oka az endogén melatonin termelés csökkenése.

Egy 4 hetes vizsgálatot (2) végeztek 40, enyhe vagy közepes fokú álmatlanságban szenvedő résztvevővel.

A résztvevők melatonint, B6-vitamint és gyógynövény keveréket (kaliforniai mák kivonat, golgotavirág kivonat és citromfű kivonat) kaptak naponta két héten keresztül.

Statisztikailag szignifikáns javulás volt tapasztalható az alvásminőségben a 2 hetes kezelési időszak végére. Hasonlóképpen, statisztikailag szignifikáns javulást figyeltek meg az alvás teljes időtartama és az alvással kapcsolatos nappali paraméterek tekintetében. A melatonin, B6-vitamin és gyógynövények kombinációjának beadása magas megfeleléssel járt. Nem jelentettek súlyos nemkívánatos eseményeket. Ez a kísérleti tanulmány azt mutatja, hogy a melatonin, a B6-vitamin és a gyógynövények kombinációja jótékony hatású lehet enyhe és közepes fokú álmatlanság esetén.

 

(1) [Pyridoxine (vitamin B6) influence on endogenic melatonin production during the experiment] 2007 Dec

(2) A combination of melatonin, vitamin B6 and medicinal plants in the treatment of mild-to-moderate insomnia: A prospective pilot study 2019 Aug

Tartalomhoz tartozó címkék: Alvás Hangulat